Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Πρόταση έως 400 εκατ. για RomTelecom

Σε ρεαλιστικά επίπεδα που κατά πολύ απέχουν από τις μαξιμαλιστικές προσδοκίες της ρουμανικής κυβέρνησης θα κινείται η πρόταση του ΟΤΕ για την εξαγορά του 46% της RomTelecom.

ΟΤΕ: Πρόταση έως 400 εκατ. για RomTelecom
Σε ρεαλιστικά επίπεδα, που κατά πολύ απέχουν από τις μαξιμαλιστικές προσδοκίες της ρουμανικής κυβέρνησης, θα κινείται η πρόταση του ΟΤΕ για την εξαγορά του 46% της RomTelecom, την οποία κομίζει σήμερα στο Βουκουρέστι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ.

Η πρόταση του ΟΤΕ αναμένεται ότι θα κινείται περίπου στα 350 - 400 εκατ. ευρώ, την ώρα όπου η κυβέρνηση της Ρουμανίας φέρεται να έχει απαιτήσεις κοντά στα 800 εκατ. ευρώ, ποσό πάντως που είναι μειωμένο έναντι του 1 δισ. ευρώ που ζητούσε το ρουμανικό δημόσιο κατά την έναρξη της διαδικασίας για την πώληση του ποσοστού που κατέχει στον άλλοτε κραταιό κρατικό φορέα τηλεπικοινωνιών.

Στο Βουκουρέστι θα βρίσκονται σήμερα για συναντήσεις με τους αρμόδιους κρατικούς αξιωματούχους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ όπως και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Deutsche Telekom κ. Ρόλαντ Μάλερ, ο οποίος έχει την ευθύνη για την αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η πρόταση που θα παρουσιάσει η αντιπροσωπεία του ΟΤΕ δεν αναμένεται να είναι υψηλότερη από τα 400 εκατ. ευρώ, όπως έχει καταρτιστεί μετά την αξιολόγηση της Citigroup που είχε αναλάβει να πραγματοποιήσει τη σχετική εκτίμηση για λογαριασμό του ΟΤΕ.

Εξωπραγματικό το 1 δισ. ευρώ

Πηγές του Οργανισμού έχουν κατ’ επανάληψη χαρακτηρίσει εξωπραγματικές τις απαιτήσεις της κυβέρνησης της Ρουμανίας. Πάντως, γεγονός είναι πως από την πλευρά του ΟΤΕ υπάρχει σαφές δηλωμένο ενδιαφέρον για την απόκτηση του πλήρους ελέγχου της RomTelecom, στην οποία σήμερα κατέχει το 54%. Μάλιστα, ένα εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο που εξετάζεται στην περίπτωση όπου ο Οργανισμός αποκτήσει το 100% της εταιρίας, είναι η συγχώνευσή της με την Cosmote Romania, εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτόν θα ενισχυθεί η αξία της.

Παιχνίδια εντυπώσεων

Εν τω μεταξύ, από την πλευρά της ρουμανικής κυβέρνησης, από την αρχή όπου το Δημόσιο γνωστοποίησε την πρόθεσή του για πώληση της συμμετοχή του στη RomTelecom επιχειρείται ένα παιχνίδι εντυπώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, λίγες μέρες νωρίτερα, ο Ρουμάνος υπουργός Επικοινωνιών, κ. Βαλέριαν Βρέμε, είχε αναφέρει ότι πέραν του Οργανισμού ενδιαφέρον για το 46% της RomTelecom έχει εκφράσει η RCS&RDS, ιδιοκτήτρια της Digi TV, η οποία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ισχυρή θέση που έχει χτίσει η RomTelecom στη συνδρομητική τηλεόραση.

Με μία πιθανή εξαγορά του ποσοστού της RomTelecom η RCS&RDS θα ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στη συνδρομητική και δορυφορική τηλεόραση στη χώρα.

Πάντως, ο Ρουμάνος υπουργός είχε δηλώσει πως, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με αυτόν που κατέχει αυτήν τη στιγμή το 54,1% των μετοχών της RomΤelecom, η κυβέρνηση της χώρας θα προτιμήσει τη λύση της εισαγωγής της εταιρίας στη αγορά του χρηματιστηρίου, κίνηση με την οποία πάντως και πάλι θα πρέπει να συμφωνήσει ο ΟΤΕ.

Μείωση εσόδων - αύξηση συνδρομητών

Στο πρώτο τρίμηνο του 2011 η RomΤelecom κατέγραψες ζημίες 16,7 εκατ. ευρώ και κύκλο εργασιών 166,3 εκατ., γεγονός που αποδίδεται στην υποτονική καταναλωτική δραστηριότητα, η οποία οδήγησε σε επιθετικές τιμολογιακές πολιτικές και στη μείωση των εσόδων κατά 10,9%.

Πάντως, μεγάλη αύξηση 25% κατέγραψε ο αριθμός των συνδρομητών ευρυζωνικών υπηρεσιών, ενώ άνοδο 15% σημείωσαν οι συνδρομητές τηλεόρασης, που ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι στον σχεδιασμό του ΟΤΕ περιλαμβάνεται η προσπάθεια για περιορισμό του κόστους προσωπικού στην εταιρία, στην οποία την προηγούμενη χρονιά είχε υλοποιηθεί μεγάλο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης προσωπικού με αυξημένα κίνητρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v