Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Στο στόχαστρο η μονιμότητα των υπαλλήλων

Τη συζήτηση για την άρση της μονιμότητας του προσωπικού που υπηρετεί στον ΟΤΕ από πριν από το 2005 αναμένεται ότι θα ανοίξουν οι αναφορές του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού κ. Μιχάλη Τσαμάζ.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Στο στόχαστρο η μονιμότητα των υπαλλήλων
Τη συζήτηση για την άρση της μονιμότητας του προσωπικού που υπηρετεί στον ΟΤΕ από πριν από το 2005 αναμένεται ότι θα ανοίξουν οι αναφορές του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού κ. Μιχάλη Τσαμάζ, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης για τον σχολιασμό του αποτελεσμάτων του ομίλου στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Ο κ. Τσαμάζ υποστήριξε με έμφαση ότι το καθεστώς μονιμότητας των υπαλλήλων του ΟΤΕ εμποδίζει την εταιρία να επιτύχει ουσιαστική μείωση του λειτουργικού της κόστους, καθώς όποιες περικοπές και να γίνουν σε άλλους τομείς, αν δεν μειωθεί το κόστος προσωπικού, ο Οργανισμός δεν θα μπορέσει να περιορίσει τα λειτουργικά του έξοδα.

Ο ίδιος απέδωσε στη μονιμότητα το γεγονός ότι οι συνδικαλιστές τηρούν σκληρή στάση και αρνούνται να δεχτούν περικοπές στα προνόμια των εργαζομένων, φέρνοντας ως χαρακτηριστική την περίπτωση των αυτόματων ωριμάνσεων, θέμα το οποίο ούτε καν μπαίνει στην ατζέντα από την πλευρά των συνδικαλιστών και αποτελεί το ουσιαστικό εμπόδιο για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας που παραμένει σε εκκρεμότητα από την προηγούμενη χρονιά, παρότι υπάρχει συμφωνία σχεδόν σε όλα τα επιμέρους θέματα.

Παλαιό αίτημα

Δεν είναι η πρώτη φορά όπου η μονιμότητα των υπαλλήλων του ΟΤΕ μπαίνει στο στόχαστρο ως εμπόδιο για να είναι ο Οργανισμός περισσότερο ανταγωνιστικός.

Εξάλλου, ήδη από πέρυσι η διοίκηση του ΟΤΕ, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία όπως αναφέραμε δεν έχει υπογραφεί ακόμα, ζήτησε τη συναίνεση της ομοσπονδίας στην τροποποίηση του άρθρου 5 του εσωτερικού κανονισμού προσωπικού του ΟΤΕ, ώστε να δίνεται η δυνατότητα λύσης εργασίας των συμβάσεων όλου του προσωπικού του Οργανισμού για τεχνικοοικονομικούς λόγους.

Το τελευταίο διάστημα, όμως, αυτό γίνεται όλο και πιο συχνά και μάλιστα επιχειρείται να συνδεθεί η άρση της μονιμότητας του προσωπικού με τη μείωση του κόστους και κατ’ επέκταση με τη βιωσιμότητα της εταιρίας, καθώς όλο και πληθαίνουν οι αναφορές για τον ΟΤΕ, που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Τα στοιχεία της διοίκησης για το τέλος του προηγούμενου χρόνου ανέφεραν ότι το κόστος εργασίας, που το 2010 ανήλθε σε 766 εκατ. ευρώ, αποτελεί το 46% του συνολικού κόστους λειτουργίας του ΟΤΕ και αντιστοιχεί στο 35,3% των εσόδων του, τα οποία την προηγούμενη χρονιά υποχώρησαν κατά 10%, ενώ η κερδοφορία μειώθηκε σε ποσοστό 78,5%.

Παράλληλα, το κόστος για το προσωπικό κινείται ανοδικά κάθε χρόνο. Μάλιστα, με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο του ΟΤΕ, υπολογίζεται ότι στο τέλος του επόμενου χρόνου είναι πιθανόν να προσεγγίσει ακόμη και το 40%. Χαρακτηριστικό είναι πως το 2005, μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης εθελουσίας εξόδου, μέσω της οποίας αποχώρησαν από τον ΟΤΕ 5.230 υπάλληλοι, το κόστος του προσωπικού υποχώρησε στο 24%, ωστόσο πολύ γρήγορα εκτινάχθηκε σε υψηλότερα επίπεδα και πάλι, με αποτέλεσμα πλέον να προσεγγίζει το 37%.

Με νομοθετική ρύθμιση

Το καθεστώς μονιμότητας στον ΟΤΕ αφορά στους υπαλλήλους που είχαν προσληφθεί στον Οργανισμό πριν από τη συμφωνία για την εθελουσία έξοδο του 2005, οπότε και υπογράφηκε η αλλαγή του γενικού κανονισμού προσωπικού με τη σύμφωνη γνώση της διοίκησης και των εργαζομένων. Για τους εργαζομένους που προσελήφθησαν στον ΟΤΕ αφότου τέθηκαν σε ισχύ οι αλλαγές το καθεστώς που ισχύει είναι διαφορετικό, αφού με την πρόσληψή τους υπογράφουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, η οποία και καταγγέλλεται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της εκάστοτε ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας.

Για την αλλαγή όμως του καθεστώτος για τους παλαιούς εργαζομένους του Οργανισμού θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία έως τώρα δεν έχει τοποθετηθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα. Πάντως, θα πρέπει να σημειώσουμε πως δεν είναι λίγοι όσοι συνδέουν μια τέτοια κίνηση με την επερχόμενη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στον ΟΤΕ και αντίστοιχα με την αύξηση της συμμετοχής της Deutsche Telekom. Όπως επισημαίνεται, με τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να νομοθετήσει και για την κατάργηση της μονιμότητας του προσωπικού που προσελήφθη πριν από το 2005.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v