Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δαυίδ (3Ε): Ζητά επιτάχυνση διαρθρωτικών αλλαγών

«Ο μόνος τρόπος βελτίωσης της οικονομίας και αύξησης των κρατικών εσόδων είναι η εφαρμογή των εξαγγελθεισών διαρθρωτικών αλλαγών που απαιτούν οι περιστάσεις», τόνισε ο πρόεδρος της Coca Cola 3E κ. Γιώργος Δαυίδ.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Δαυίδ (3Ε): Ζητά επιτάχυνση διαρθρωτικών αλλαγών
«Ο μόνος τρόπος βελτίωσης της οικονομίας και αύξησης των κρατικών εσόδων είναι η εφαρμογή των εξαγγελθεισών διαρθρωτικών αλλαγών που απαιτούν οι περιστάσεις». Αυτό είπε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Coca Cola 3E, κ. Γιώργος Δαυίδ, κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης της εταιρίας, σημειώνοντας ότι παρόλο που τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση δεν επαρκούν.

Επίσης, επισήμανε με έμφαση ότι ενώ έχουν γίνει εξαγγελίες για μείωση της γραφειοκρατίας και άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων δεν έχουν εφαρμοστεί, χαρακτηρίζοντας μη επαρκείς τις αλλαγές.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον κλάδο και το ενδεχόμενο επιβολής ΕΦΚ στα προϊόντα, ο κ. Δαυίδ ανέφερε ότι τέτοια φορολογικά μέτρα δεν θα αποδώσουν και δεν θα φέρουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η επιβολή ΕΦΚ στα προϊόντα του κλάδου θα οδηγήσει σε πτώση της ζήτησης και σε αύξηση του πληθωρισμού, ενώ θα επιφέρει ζημιά στον κλάδο και άνοδο της ανεργίας. Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Coca Cola 3E κ. Δώρος Κωνσταντίνου σημείωσε πως η εταιρία είναι αντίθετη σε ένα τέτοιο μέτρο, αναφέροντας ότι, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, αύξηση της φορολογίας κατά 1 ποσοστιαία μονάδα επιφέρει μείωση 1,5% στις πωλήσεις.

Ωστόσο, ο κ. Δαυίδ χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την αλλαγή της φορολογίας και συγκεκριμένα το ότι τα μερίσματα των θυγατρικών θα φορολογούνται στην πηγή.

Όσον αφορά στην επιστροφή κεφαλαίου ο κ. Δαυίδ ανέφερε ότι το νομοθετικό πλαίσιο για τα μερίσματα που ψηφίστηκε το 2010 στην Ελλάδα δεν επέτρεψε τη διανομή μερίσματος στους μετόχους με φορολογικά αποτελεσματικό τρόπο.

Προκειμένου να διατηρήσει η εταιρία την αποδοτικότητα των κεφαλαίων της, όπως είπε, επελέγη η λύση της επιστροφής κεφαλαίου. Σχετικά με τη μερισματική πολιτική της εταιρίας στο μέλλον, ο διευθύνων σύμβουλός της, κ. Δώρος Κωνσταντίνου, αν και ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να δώσει αυτήν τη στιγμή συγκεκριμένη απάντηση, σημείωσε ότι αν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα τη συνεχίσει.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της Γ.Σ., εγκρίθηκε μεταξύ άλλων η επιστροφή κεφαλαίου 0,50 ευρώ ανά μετοχή. Ημερομηνία αποκοπής ορίσθηκε η 10η Ιουνίου 2011, ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων η 15η Ιουνίου 2011 και ημερομηνία έναρξης καταβολής του ποσού της επιστροφής η 21η Ιουνίου 2011.

Σχετικά με την πορεία των οικονομικών μεγεθών της Coca Cola 3E ο κ. Δαυίδ σημείωσε ότι οι μελλοντικές προοπτικές παραμένουν θετικές, χάρη στο ευρύ χαρτοφυλάκιο που διατηρεί και στη γεωγραφική διασπορά της.

Επιπλέον, σημείωσε ότι σε μεγάλο μέρος των περιοχών όπου δραστηριοποιείται η εταιρία, και ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες, η αγορά αναψυκτικών παραμένει σε πρώιμο στάδιο, οπότε υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης.

Αναφορά έκανε, τέλος, ο κ. Δαυίδ και στις μονάδες συμπαραγωγής και θερμότητας σε εργοστάσια της εταιρίας -σήμερα διαθέτει τέσσερις- και στο γεγονός ότι στην Ελλάδα η Coca Cola 3E έλαβε τις σχετικές άδειες έπειτα από 2,5 χρόνια.

Σημειώνεται ότι η ανέγερση μονάδων συμπαραγωγής και θερμότητας σε 14 χώρες πρόκειται να μειώσει τις άμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται κατά την παραγωγική διαδικασία κατά περισσότερο από 250.000 τόνους, πάνω από 25%, υπερβαίνοντας τον στόχο της Ε.Ε. του 20% έως το 2020.

Τέλος, εγκρίθηκε η εκλογή του κ. John Hunter ως μη εκτελεστικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος κ. Alexander B. Cummings. Εγκρίθηκε η επανεκλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, με τριετή θητεία, ήτοι μέχρι τη σύγκληση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του έτους 2014. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι οι κ.κ.:

Δώρος Κωνσταντίνου εκτελεστικό μέλος
Γεώργιος Α. Δαυίδ μη εκτελεστικό μέλος
Αναστάσιος Γ. Δαυίδ μη εκτελεστικό μέλος
Αναστάσιος Π. Λεβέντης μη εκτελεστικό μέλος
Χαράλαμπος Κ. Λεβέντης μη εκτελεστικό μέλος
John Hunter μη εκτελεστικό μέλος
Irial Finan μη εκτελεστικό μέλος
Κent Atkinson ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος
Antonio D’ Amato ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος
Sir Michael Llewellyn-Smith ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος
Nigel Macdonald ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος
Χρήστος Ιωάννου ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

Επίσης, αποφασίσθηκε η επανεκλογή των κ.κ. Κent Atkinson, Nigel Macdonald και Χρήστου Ιωάννου ως μέλη της Επιτροπής Ελέγχου του Διοικητικού Συμβουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v