Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Μετοχοποίηση αλλά & πώληση λιγνίτη

Η περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ δεν έχει καμία σχέση με την παραχώρηση σε τρίτους του 40% της λιγνιτικής παραγωγής. Αυτό υποστηρίζουν σε συνομιλητές τους τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
ΔΕΗ: Μετοχοποίηση αλλά & πώληση λιγνίτη
Η περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ δεν έχει καμία σχέση με την παραχώρηση σε τρίτους του 40% της λιγνιτικής παραγωγής. Το ένα ούτε αναιρεί ούτε εμποδίζει το άλλο και μάλιστα μία καλή συμφωνία παραχώρησης λιγνιτικής παραγωγής θα αύξανε την αξία της ΔΕΗ.

Αυτό υποστηρίζουν σε συνομιλητές τους τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντικρούοντας τα επιχειρήματα της υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Τίνας Μπιρμπίλη, η οποία θεωρεί ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν και τα δύο. Δηλαδή και πώληση επιπλέον 17% μετοχών της ΔΕΗ και παραχώρηση λιγνιτικής παραγωγής.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η μόνη περίπτωση να περάσει η ελληνική άποψη είναι να αξιολογηθεί με πολιτικά κριτήρια. Να γίνει, δηλαδή, ακόμα μία... χάρη στη χώρα μας, ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να ξεπεράσει τις αντιδράσεις που εκφράζονται στο εσωτερικό της και κυρίως από τα συνδικάτα.

Σε κάθε περίπτωση, το επιχείρημα που προβάλλεται από την ελληνική πλευρά, ότι δηλαδή αν το ποσοστό του Δημοσίου στη ΔΕΗ περιοριστεί στο 34% στην ουσία η Επιχείρηση θα είναι ιδιωτική και άρα θα ικανοποιηθεί η απαίτηση της Επιτροπής για είσοδο ιδιωτών στον λιγνίτη, θεωρείται έωλο από τους αρμοδίους επί του ανταγωνισμού.

Όπως τονίζουν, αυτό που εξετάζεται είναι κατά πόσον μία εταιρία ασκεί με προνομιακούς όρους μονοπωλιακή δραστηριότητα σε έναν τομέα (εν προκειμένω στον λιγνίτη) αν καταχράται τη δεσπόζουσα ή την υπερδεσπόζουσα θέση της και όχι το ιδιοκτησιακό της καθεστώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v