Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικό "κομφούζιο" για Nutriart

Ποιες τράπεζες και γιατί μπλοκάρουν την αναδιάρθρωση του δανεισμού της Nutriart επί έναν και πλέον χρόνο. Βραχυπρόθεσμα όλα τα τραπεζικά δάνεια του ομίλου. Ανάγκη για άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση.

Τραπεζικό κομφούζιο για Nutriart
Θύμα ενός ιδιότυπου τραπεζικού μπρα ντε φερ κινδυνεύει να καταστεί η βιομηχανία αλεύρων και αρτοσκευασμάτων Nutriart, καθώς εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο καθυστερούν η αναγκαία αναχρηματοδότηση δανείων και η κεφαλαιακή της ενίσχυση.

Η εισηγμένη, η οποία προήλθε από τη συγχώνευση των εταιριών Αλλατίνη και Υιοί Κατσέλη, ήδη από τη χρήση του 2009 παραβίασε όρους δανειακών συμβάσεων, με αποτέλεσμα το σύνολο των μακροπρόθεσμων δανείων της να καταστεί βραχυπρόθεσμο και να ξεκινήσουν -και επίσημα- διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζές της για την αναχρηματοδότηση δανείων.

Αυτές οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν μήνες, χωρίς προς το παρόν αποτέλεσμα, παρότι οι νέες ζημίες τις οποίες εμφάνισε η Nutriart το 2010 επιβάλλουν άμεση δράση, αφού πλέον παρουσιάζει και αρνητικά ίδια κεφάλαια, ενώ το σύνολο των τραπεζικών της δανείων παραμένει βραχυπρόθεσμο.

Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του ομίλου προς πιστωτικά ιδρύματα στις 31/12/2010 ανήλθαν στα 95,3 εκατ. ευρώ και για τη μητρική στα 89,1 εκατ. ευρώ και όπως σημειώνεται στην έκθεση της διοίκησης, η οποία συνοδεύει τα αποτελέσματα της χρήσης, "ο όμιλος ενδέχεται κατά τη διάρκεια του 2011 να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει το σύνολό τους".

Για να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση, η διοίκηση της επιχείρησης πέρυσι ανέθεσε στην Ernst&Young μελέτη αναδιάρθρωσης, η οποία έχει εγκριθεί ήδη από το διοικητικό της συμβούλιο και έχει παρουσιαστεί στις τράπεζες.

Όπως αναφέρει η έκθεση της διοίκησης της Nutriart, το σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει, μεταξύ άλλων:

Α) Μετατροπή μέρους του βραχυπρόθεσμου δανεισμού σε μακροπρόθεσμο.
B) Νέα χρηματοδότηση της Nutriart για το απαιτούμενο κεφάλαιο κίνησης.
Γ) Κεφαλαιοποίηση του εκταμιευθέντος δανείου στη χρήση 2010 ποσού 6,5 εκατ. ευρώ από τη βασική μέτοχο Tinola Holdings, η οποία και προτίθεται να συμμετάσχει ενεργά στη νέα χρηματοδότηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μελέτη της Ernst&Young δείχνει, πέραν της αναχρηματοδότησης δανείων, την ανάγκη να εισρεύσει στα ταμεία της εταιρίας φρέσκο χρήμα 15 εκατ. ευρώ ώστε να χρηματοδοτηθούν αναγκαίες επενδύσεις για περιορισμό του λειτουργικού κόστους του ομίλου και για κάλυψη των επιπτώσεων από την κρίση.

Το σχέδιο, με βάση τραπεζικές πηγές, προβλέπει τη χορήγηση από τα πιστωτικά ιδρύματα πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ, ενώ η Tinola Holdings θα δανείσει, με τη σειρά της, περίπου 5 εκατ. ευρώ.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της εισηγμένης και των πιστωτριών τραπεζών της βρίσκονται, σύμφωνα με τη διοίκησή της, σε προχωρημένο στάδιο και η ίδια θεωρεί πως θα έχουν επιτυχή έκβαση.

Μπλοκάρουν τη συμφωνία οι απαιτήσεις Unicredit - Γενικής

Η υπογραφή της συμφωνίας σκοντάφτει, προς το παρόν, στα αντικρουόμενα συμφέροντα των τραπεζών.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, πιστωτικά ιδρύματα, που έχουν χορηγήσει μικρά σε ύψος δάνεια στη Nutriart, όπως η ιταλική Unicredit και η Γενική Τράπεζα, θυγατρική της Societe Generale, ζητούν να μη συμμετάσχουν στην αναχρηματοδότηση δανείων και να εξοφληθούν.

Το πρόβλημα, με βάση τις ίδιες πηγές, έγκειται στο ότι οι προαναφερθείσες τράπεζες θέλουν να εξοφληθούν στο 70% της απαίτησής τους, αίτημα που προς το παρόν δεν δέχονται να ικανοποιήσουν οι υπόλοιπες.

"Προτείνουμε στη Unicredit και στη Γενική Τράπεζα να εξοφληθούν στο 50% των δανείων που έχουν χορηγήσει", αναφέρει στο Euro2day στέλεχος τράπεζας, το οποίο χειρίζεται την υπόθεση.

Αποτέλεσμα του παραπάνω τραπεζικού μπρα ντε φερ είναι να καθυστερεί εδώ και μερικούς μήνες η επίτευξη συμφωνίας αναχρηματοδότησης.

Παρότι πιστεύεται πως θα βρεθεί μέση οδός, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τραπεζών καθυστερούν την αναχρηματοδότηση και την αναδιάρθρωση δανείων όπως και την αναγκαία κεφαλαιακή της ενίσχυση.

Η Nutriart έκλεισε το 2010 με ενοποιημένες ζημίες μετά από φόρους ύψους 54,5 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 8,6 εκατ. ευρώ το 2009, και με αρνητικά ίδια κεφάλαια (13,48 εκατ. ευρώ), με αποτέλεσμα, όπως σημειώνει ο ορκωτός ελεγκτής, "να υπάρχουν συνθήκες ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αμφιβολία για τη συνέχιση της δραστηριότητας του ομίλου".

Ο καθαρός δανεισμός της εταιρίας στις 31/12/2010 διαμορφώθηκε στα 101,9 εκατ. ευρώ έναντι 95,7 εκατ. ευρώ στις 31/12/2009, ενώ εμφάνισε ζημίες EBITDA ύψους 6,7 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 2,89 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v