Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Και νέα παράταση για Σκαραμαγκά

Νέα παράταση παίρνει το σήριαλ ”Σκαραμαγκάς” μετά τις επιφυλάξεις της HDW/FS για τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ετσι, θεωρείται αμφίβολη η υπογραφή της σύμβασης στις 13/5 και πιθανότατα οι γερμανοί θα περιμένουν ως τις 6/6, οπότε θα έχει οριστικοποιηθεί η απόφαση της Ε.Ε., η οποία θεωρεί τα ναυπηγεία ιδιωτικοποιημένα.

Και νέα παράταση για Σκαραμαγκά
Προς νέα παράταση οδεύει η οριστική υπογραφή της σύμβασης πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στη γερμανική κοινοπραξία HDW/FS, αφού στελέχη της τελευταίας διατυπώνουν επιφυλάξεις για την γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εξετάζει τη νομιμότητα των κρατικών επιδοτήσεων και των κινήτρων για την οικειοθελή αποχώρηση εκατοντάδων εργαζομένων από το ναυπηγείο.

Ετσι, παρά το πράσινο φως που δόθηκε από την ίδια Επιτροπή για το ζήτημα της συγκέντρωσης, οι γερμανοί αγοραστές φαίνεται ότι θα περιμένουν και την απόφαση για τα κίνητρα που δίδονται για την αποχώρηση των εργαζομένων. Συνεπώς, θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο αν στις 13 Μαΐου - όπως πρόσφατα δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος - θα προσέλθουν για την τελική υπογραφή της σύμβασης.

Το πιθανότερο είναι να αναμένουν ως τις 6 Ιουνίου, οπότε εκτιμάται πως θα έχει οριστικοποιηθεί η απόφαση της Ε.Ε, η οποία, σημειωτέον, έχει ζητήσει νέα στοιχεία γι’ αυτό το θέμα από την ελληνική πλευρά.

Το ζήτημα για την Ε.Ε, ξεκινάει από τη συμφωνία του 1996 και την εφαρμογή του ”κοινοπρακτικού” σχήματος με το 51% στην ΕΤΒΑ και το 49% στους εργαζόμενους, το οποίο από την Ε.Ε, χαρακτηρίστηκε ως ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων. Σήμερα, παρά το τι λέγεται στο εσωτερικό της χώρας μας, τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά θεωρούνται για την Ε.Ε ήδη ιδιωτικοποιημένα.

Βέβαια, επειδή ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια από τώρα ποια θα είναι η γνωμοδότηση της Ε.Ε, θεωρείται πιο πιθανό ότι οι γερμανοί θα προσέλθουν μετά τη γνωμοδότηση για τις τελικές υπογραφές, φοβούμενοι κάτι ανάλογο με αυτό που πριν μερικά χρόνια, συνέβη στην ΑΓΕΤ Ηρακλής. Μπορεί όμως να προσέλθουν και εγκαίρως αν έχουν τις ανάλογες διαβεβαιώσεις από την ελληνική πλευρά ότι δεν θα είναι αυτοί που θα πληρώσουν πιθανό πρόστιμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v