Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ:Διευκρινίσεις για τις διακοπές στη ΝΑ Αττική

Διευκρινίσεις για τις διακοπές ηλεκτροδότησης που έλαβαν χώρα το βράδυ της Δευτέρας στη Νότιοανατολική Αττική, παρέχει με ανακοινώσή της η ΔΕΗ.

ΔΕΗ:Διευκρινίσεις για τις διακοπές στη ΝΑ Αττική
Διευκρινίσεις για τις διακοπές ηλεκτροδότησης που έλαβαν χώρα το βράδυ της Δευτέρας στη Νότιοανατολική Αττική, παρέχει με ανακοινώσή της η ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η ΔΕΗ επισημαίνει ότι λόγω της πρωτοφανούς υγρασίας που επικράτησε στην παραλιακή ζώνη της Νοτιοανατολικής Αττικής, άρχισαν να παρουσιάζονται από καθαλατώσεις σε μονωτήρες, διάσπαρτες υπερπηδήσεις και διασπάσεις μονώσεων σε δίκτυα Μέσης Τάσης (Μ.Τ.) που οδήγησαν σε διακοπές ηλεκτροδότησης στην περιοχή αυτή.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια της νύχτας που το πρόβλημα εξελισσόταν, παρασύρθηκαν σε διαφορετικούς χρόνους και τέθηκαν εκτός λειτουργίας επτά (7) γραμμές Μ.Τ.(6 στο Λαύριο και 1 στη Ν. Μάκρη) από τις πάνω από 2.000 γραμμές που τροφοδοτούν το Λεκανοπέδιο της Αττικής, τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΔΕΗ.

Ο μέσος χρόνος αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης ήταν περίπου 2 ώρες, ενώ για ελάχιστους πελάτες η αποκατάσταση ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση όλη η δύναμη της ΔΕΗ στην περιοχή, ενισχυμένη με συνεργεία και από άλλες περιοχές (συνολικά 70 άτομα), εργάστηκε πυρετωδώς για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την ταχύτερη αποκατάστασή του με στόχο την κατά το δυνατόν μικρότερη ταλαιπωρία των πελατών της.

Σημειώνεται ότι τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο κάθε έτους πραγματοποιείται από τη ΔΕΗ για προληπτικούς λόγους πλύσιμο των γραμμών μέσης και υψηλής τάσης για τον περιορισμό του φαινομένου αυτού.

Οι ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες με έντονη υγρασία και ανέμους από τη θάλασσα προς τη στεριά, δημιουργούν τέτοιου είδους προβλήματα στις γραμμές που ακόμη και σε περιπτώσεις που οι γραμμές έχουν πλυθεί προ λίγων ωρών δεν μπορούν να αποφευχθούν, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΔΕΗ.

Τέλος, σημειώνεται στην ανακοίνωση, και όσον αφορά στο σχολιασμό που γίνεται από μερίδα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου για έλλειψη επενδύσεων και συντηρήσεων στα δίκτυα της ΔΕΗ, η Επιχείρηση τονίζει ότι:

- Όσον αφορά στις επενδύσεις στο Δίκτυο Διανομής οι ρυθμοί κατασκευής νέων δικτύων και υποσταθμών παραμένουν αμείωτοι και στα ύψη των τελευταίων ετών σε όλη την επικράτεια, με στόχο τόσο την ηλεκτροδότηση νέων πελατών όσο και τη διασφάλιση της ποιότητας της παρεχόμενης ενέργειας.

Οι επενδύσεις αυτές ανέρχονται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ το χρόνο. Ειδικά και επιπρόσθετα για την Αττική, ολοκληρώθηκε ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων εκτεταμένο σχέδιο ενίσχυσης της υποδομής με ευρείας κλίμακας έργα στο δίκτυο υψηλής τάσεως (150 kV) και μέσης τάσεως (20 kV) όπως η κατασκευή των νέων υποσταθμών, η αναβάθμιση των παλαιών και οι αντίστοιχες τροφοδοτικές γραμμές.

Έτσι έχει επιτευχθεί αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος στους υποσταθμούς 150/20 kV κατά 30% που αναμένεται να φτάσει στο 36% με την ένταξη της πλήρους ισχύος του υποσταθμού Κορυδαλλού.

Επίσης, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, σημαντική είναι η ανάπτυξη του καλωδιακού δικτύου των 150 kV με αύξηση του συνολικού εγκατεστημένου μήκους κατά 65%.

Τα έργα αυτά ύψους επένδυσης 210 εκατ. ευρώ (χωρίς να συνυπολογίζονται τα επιπλέον έργα στο Σύστημα Μεταφοράς ύψους 55 εκατ. ευρώ) συνέβαλαν καθοριστικά στη θωράκιση και βελτίωση της αξιοπιστίας του δικτύου, τόσο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, όσο και ως υποθήκη για την μακροχρόνια κάλυψη των αυξημένων ενεργειακών αναγκών του λεκανοπεδίου.

- Όσον αφορά στη συντήρηση του Δικτύου Διανομής, που περιλαμβάνει συνοπτικά πάνω από 200.000 km γραμμών Μέσης και Χαμηλής Τάσης (Μ.Τ. και Χ.Τ.) και περίπου 130.000 Υποσταθμούς Μ.Τ./Χ.Τ. αλλά και τα καλώδια και τους Υποσταθμούς 150kV των Αθηνών και της Κρήτης όπως και τους Σταθμούς Παραγωγής των μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, εκτελείται ένα κυλιόμενο πρόγραμμα συντηρήσεων σε ετήσια βάση.

Το προγραμματισμένο ετήσιο κόστος για τη συντήρηση του δικτύου διανομής ανέρχεται σε 170 εκατ. ευρώ περίπου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΕΗ, ενώ για τη φετινή χρονιά και λόγω της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων το κόστος συντήρησης ανέρχεται σε 230 εκατ. Ευρώ περίπου.

- Η ποιότητα και αξιοπιστία ενός Δικτύου Διανομής είναι μετρήσιμη και εξετάζεται με βάση δύο παραμέτρους τη συχνότητα διακοπών (ετήσιος αριθμός διακοπών / Πελάτη) και τη διάρκεια των διακοπών (Μέσος ετήσιος χρόνος διακοπής).

Όσον αφορά στο δίκτυο διανομής της ΔΕΗ, η Επιχείρηση επισημαίνει ότι η συμπεριφορά του είναι πολύ καλή και δεν διαφέρει από αυτή του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία Σεπτεμβρίου 2003 του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών (CEER) και των Επιτροπών Κοινής Ωφέλειας των Η.Π.Α. που έχουν δημοσιευθεί, προκύπτει ότι η ποιότητα και αξιοπιστία του δικτύου διανομής της ΔΕΗ είναι πολύ καλύτερη σε σύγκριση με τις περισσότερες από τις χώρες για τις οποίες έχουν δημοσιευθεί στοιχεία όπως Η.Π.Α., Γαλλία, Καναδάς, Ιρλανδία, Νορβηγία, Ιταλία, Ισπανία, Φιλανδία και Πορτογαλία και αυτό πριν την ολοκλήρωση των πρόσθετων έργων υποδομής και ενίσχυσης του δικτύου που αυξάνουν σημαντικά την αξιοπιστία του, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v