Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς νέα ΑΜΚ η Εθνική Ασφαλιστική

Το χέρι στην τσέπη για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια θα πρέπει να βάλει η Εθνική Τράπεζα για να ενισχύσει κεφαλαιακά την Εθνική Ασφαλιστική.

Προς νέα ΑΜΚ η Εθνική Ασφαλιστική
Το χέρι στην τσέπη για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια θα πρέπει να βάλει η Εθνική Τράπεζα για να ενισχύσει κεφαλαιακά την Εθνική Ασφαλιστική.

Η νέα διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής ανακοίνωσε σήμερα σε γεύμα εργασίας με δημοσιογράφους ότι η ασφαλιστική θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου χωρίς να προσδιορίσει το ύψος της.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για αύξηση της τάξης των 100 εκατ. ευρώ η οποία θα διενεργηθεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εφαρμογή των νέων κανόνων Solvency.

Σημειώνεται ότι η Εθνική έχει βάλει τα τελευταία χρόνια περί τα 400 εκατ. ευρώ στην Εθνική Ασφαλιστική, κεφάλαια που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα λόγω ζημιών από το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων αλλά και της σημαντικής καθυστέρησης στην εξυγίανση της αγοράς.

Η διοίκηση της ΕΤΕ απέρριψε κάθε ενδεχόμενο εξαγοράς σημειώνοντας ότι τα μερίδια αγοράς που κατέχει είναι ιδιαίτερα μεγάλα (24% στην Ζωή, 18% στις Γενικές) και επομένως ο στόχος ήταν να επιστρέψει η εταιρεία στην κερδοφορία

Στόχος της διοίκησης για την φετινή χρονιά είναι η επάνοδος σε ισχυρή λειτουργική κερδοφορία (το 2010 έκλεισε με λειτουργικά κέρδη μόλις 4 εκατ. ευρώ) και αυτό θα επιτευχθεί μέσω της συγκράτησης στα κόστη, της μεταστροφής του κλάδου Αυτοκινήτου σε κερδοφόρο παραγωγή και των αλλαγών στη φιλοσοφία και τη λειτουργία του bankassurance.

Η Εθνική ήδη δρομολόγησε το νοικοκύρεμα του κλάδου Αυτοκινήτου όπου τα προηγούμενα χρόνια κέρδισε σημαντικό μερίδιο αγοράς. Ήδη εξορθολογίστηκαν οι προμήθειες των πρακτόρων και οι χρόνοι απόδοσης ασφαλίστρων υπήρξαν μικρές αυξήσεις ασφαλίστρων και καταβάλλεται προσπάθεια για μείωση στα κόστη υποδοχής και διαχείρισης φακέλου αποζημιώσεων .

Ταυτόχρονα εξετάζονται εκπτωτικά πακέτα για όσους εκχωρούν στην Εθνική Ασφαλιστική την επισκευή της ζημιάς μέσω συμβεβλημένων συνεργείων.

Στο Bankassurance η φιλοσοφία αλλάζει λόγω των συνθηκών της αγοράς. Η Εθνική Ασφαλιστική πουλούσε ασφαλιστική κάλυψη ζωής κυρίως για τους υπόχρεους στεγαστικών δανείων. Η μείωση της ζήτησης και των χορηγήσεων για στεγαστικά οδηγεί σε μείωση της παραγωγής και θέτει επί τάπητος την ανάγκη να επαναπροσαρμοσθεί η φιλοσοφία της από ένα παθητικό μοντέλο λειτουργίας σε περισσότερο ενεργητικό.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται νέα προγράμματα (π.χ. αποταμιευτικοί συνταξιοδοτικοί λογαριασμοί) και ενεργότερη προώθησή τους από το δίκτυο καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας.

Στο μέτωπο του κόστους η ενοποίηση υπηρεσιών με την τράπεζα (π.χ διαχείριση ακινήτων, διοικητικές υπηρεσίες) εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση δαπανών, εφόσον όπως τόνισε ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Λ. Θεόκλητος ξεπερασθούν «παιδικές ασθένειες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v