Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MIG: Ποιοι κλάδοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Οι επενδυτικές ευκαιρίες που προκύπτουν από το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις στη ΝΑ. Ευρώπη και τις αποεπενδύσεις των τραπεζών τίθενται στο στόχαστρο της MIG μετά και την ΑΜΚ.

MIG: Ποιοι κλάδοι μπαίνουν στο στόχαστρο
Οι επενδυτικές ευκαιρίες που προκύπτουν από το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις στη ΝΑ. Ευρώπη και τις αποεπενδύσεις των τραπεζών τίθενται στο στόχαστρο της MIG, μετά και την αύξηση κεφαλαίου ύψους 256,7 εκατ. και την έκδοση ΜΟΔ ύψους 684,7 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, η συνολική ρευστότητα που θα προκύψει για τη MIG μετά το πέρας της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου και του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, της δίνει τη δυνατότητα να εξετάσει και να επιδιώξει το ίδιο εύρος ευκαιριών -και πιθανόν με καλύτερους όρους- από τις ευκαιρίες που είχε τη δυνατότητα να επιδιώξει μετά το πέρας της αύξησης κεφαλαίου του 2007.

Σύμφωνα επίσης με τη διοίκηση της MIG, τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν αναμένεται να διοχετευτούν εντός των επόμενων δύο ετών εναλλακτικά για τους παρακάτω σκοπούς:

Ενίσχυση του ισολογισμού των θυγατρικών της εταιριών, για περαιτέρω ανάπτυξη και συγκέντρωση στους κλάδους όπου δραστηριοποιούνται (όπως για παράδειγμα η πρόσφατη εξαγορά της ΜΕΒΓΑΛ), ή για διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων τους, τόσο γεωγραφικά όσο και σε σχετικούς τομείς (π.χ. η επέκταση της Attica Group στην ποντοπόρο ναυτιλία).

• Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο εξαγοράς των μετοχών μειοψηφίας εισηγμένων θυγατρικών, προκειμένου να καταστεί ευκολότερη η διαδικασία ενδεχόμενης διαγραφής από το Χ.Α., καθώς και η πιθανή αύξηση κεφαλαίου σε εταιρίες του χαρτοφυλακίου όπου η MIG αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο.

• Θα αξιολογηθούν πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες που θα προκύψουν από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ, καθώς και των επενδυτικών ευκαιριών στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ. Ευρώπης, όπου οι αποτιμήσεις των εταιριών και παγίων παρουσιάζουν σημαντική υποχώρηση. Ειδικότερα, το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ενδέχεται να δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα διαχείρισης ακινήτων, σε προγράμματα υποδομών, στον τομέα της υγείας, της ενέργειας κ.λπ.

Ταυτόχρονα, θα εξεταστούν αποκρατικοποιήσεις - πωλήσεις παγίων σε χώρες όπως η Σερβία, η Τουρκία, η Κύπρος, η Αλβανία, η Ρουμανία κ.λπ.

• Πιθανό ενδιαφέρον φαίνεται να προκύπτει και από αποεπενδύσεις χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα και στη ΝΑ. Ευρώπη από μη τραπεζικά στοιχεία του ενεργητικού τους. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση τραπεζικού δανεισμού επιχειρήσεων με σημαντική μείωση του συνολικού ύψους των υποχρεώσεων - κεφαλαίων προς αποπληρωμή. Τέτοιες περιπτώσεις θα μπορούσαν να αποτελούν εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες, υποστηρίζει η MIG.

• Εξέταση πιθανών επενδύσεων στον τομέα του περιβάλλοντος, μέσω της στρατηγικής συμφωνίας με τη Veolia Environment, με έμφαση σε έργα διαχείρισης απορριμμάτων, υδάτων και λυμάτων.

• Πιθανή συμμετοχή στη διαφαινόμενη συγκέντρωση στον τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα και στη ΝΑ. Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v