Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ : Ξεκαθαρίζει το τοπίο στη Σερβία (update)

Σε συμφωνία (Memorandum of Understanding) μεταξύ του ΟΤΕ και του PPT (του μετόχου δηλαδή της Serbia Telecom που ενεργεί για λογαριασμό του Σερβικού Δημοσίου) μεταφράστηκε το καλό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών που περιέγραφαν τα στελέχη του ΟΤΕ τις τελευταίες ημέρες.

ΟΤΕ : Ξεκαθαρίζει το τοπίο στη Σερβία (update)
του Σταμάτη Ζαχαρού

Σε συμφωνία (Memorandum of Understanding) μεταξύ του ΟΤΕ και του PPT (του μετόχου δηλαδή της Serbia Telecom που ενεργεί για λογαριασμό του Σερβικού Δημοσίου) μεταφράστηκε το καλό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών που περιέγραφαν τα στελέχη του ΟΤΕ τις τελευταίες ημέρες.

Σϋμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, σήμερα το πρώι ο κ. Kovacevic (διευθύνων σύμβουλος του PTT) συναντήθηκε με την ηγεσία του ΟΤΕ και οι δύο πλευρές υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να συνυπάρχουν στην άλλοτε κρατική εταιρία της Σερβίας.

Το θέμα της ελληνικής συμμετοχής στην Telecom Serbia (υπενθυμίζεται ότι ο ΟΤΕ κατέχει ποσοστό 20%) είχε βρεθεί σε αδιέξοδο, δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά απαιτούσε την επιστροφή ποσού 12,9 εκατ. ευρώ (πλέον εξόδων και τόκων) που είχε δανείσει στη σερβική εταιρία, ενώ μετά την αποχώρηση της Telecom Italia (που είχε ποσοστό 29%) υπήρχε μια αδιευκρίνιστη κατάσταση αναφορικά με τα δικαιώματα της μειοψηφίας.

Άλλωστε, αρκετές φορές στο παρελθόν η διοίκηση του ΟΤΕ είχε εκδηλώσει τη δυσφορία της για τον τρόπο που έγινε η αποχώρηση των Ιταλών χωρίς να ερωτηθεί η ελληνική πλευρά.

Ακριβώς αυτά τα δύο θέματα που αποτελέσαν για καιρό ”ανοιχτές πληγές” για τον Οργανισμό φαίνεται ότι εκμεταλλεύτηκε η διοίκηση στη διαπραγμάτευση με τους Σέρβους.

Το αδιευκρίνιστο καθεστώς των δικαιωμάτων μειοψηφίας, ειδικότερα σε σχέση με τα βέτο, που είχε δικαίωμα να ασκήσει κάθε ένας εκ των μειοψηφούντων μετόχων, έδωσε το δικαίωμα στον ΟΤΕ να παγώσει κάθε διαδικασία εντός της εταιρίας, καθώς μετά την αποχώρηση των Ιταλών το καθεστώς αυτό δεν είχε μεταβληθεί.

Έτσι, το θέμα της διελεύκανσης αυτών των δικαιωμάτων πίεζε τους Σέρβους που άρχισαν να αντιμετωπίζουν με διαλλακτικότητα τις ελληνικές απαιτήσεις.

Επιπλέον, η διεκδίκηση των χρημάτων από τον ΟΤΕ σε διεθνή διαιτησία ήταν δυνατόν να έχει πολλαπλάσια αρνητικά αποτελέσματα. Έτσι, φαίνεταιη πως η σερβική πλευρά, συνυπολογίζοντας τα δύο αυτά γεγονότα, προχώρησε σε συμβιβαστική λύση.

Η λύση αυτή περιλαμβάνει, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, την αλλαγή της συμφωνίας μετόχων (shareholders agreement), αλλά και του καταστατικού της εταιρίας, που πλέον προβλέπει δικαιώματα μειοψηφίας που ικανοποιούν τον ΟΤΕ.

Ειδικότερα, προβλέπει το δικαίωμα του ΟΤΕ, εκτός του οικονομικού διευθυντή που μέχρι σήμερα είχε δικαίωμα να τοποθετεί, να τοποθετεί και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας.

Ακόμη, προβλέπεται η δυνατότητα του ΟΤΕ να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής εταιρίας κινητής τηλεφωνίας σε περίπτωση που αυτή αποσχιστεί.

Οι αλλαγές αυτές πρέπει φυσικά να έχουν και την έγκριση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Serbia Telecom, που σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις θα συγκληθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Στελέχη του ΟΤΕ όμως, που γνωρίζουν καλά την κατάσταση, αναφέρουν ότι το όλο θέμα θα λήξει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Ο ΟΤΕ άλλωστε έχει κάθε λόγο να βιάζεται, καθώς η γειτονική χώρα μπαίνει σιγά σιγά σε προεκλογική περίοδο.

Από μια τέτοια συμφωνία δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν τα χρήματα. Έτσι, και σύμμφωνα πάντα με καλά πληροφορημένες πηγές, μέχρι την άνοιξη του 2005 (που θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές στη χώρα) ο ΟΤΕ θα έχει λάβει το ποσό που απαιτεί και μάλιστα έντοκα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v