Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαράντης: Δύο "ώριμες" εξαγορές στη ΝΑ Ευρώπη

Σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξαγοράσει δύο εταιρίες επώνυμων ειδών οικιακής χρήσης σε Σερβία και Ουγγαρία βρίσκεται ο όμιλος Σαράντη. Αρνητικές οι προβλέψεις για την εσωτερική αγορά.

Σαράντης: Δύο ώριμες εξαγορές στη ΝΑ Ευρώπη
Σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξαγοράσει δύο εταιρίες επώνυμων ειδών οικιακής χρήσης στη Σερβία και στην Ουγγαρία βρίσκεται ο όμιλος Σαράντη, υλοποιώντας έτσι τη στρατηγική ενίσχυσης της θέσης του στη ΝΑ. Ευρώπη αλλά και μετατόπισης του κέντρου βάρους των εργασιών του στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον CFO του ομίλου, κ. Κ. Ροζακέα, ήδη οι σχετικές προτάσεις εξαγοράς έχουν τεθεί υπόψη των τοπικών αρμόδιων Επιτροπών Ανταγωνισμού, οι αποφάσεις των οποίων θα δώσουν και το πράσινο φως για την οριστικοποίηση των συμφωνιών.

Με βάση τον ίδιο, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των προοπτικών του ομίλου στην ΕΘΕ, το τίμημα των εξαγορών κινείται στο επίπεδο του 80% του τζίρου των εταιριών-στόχων ή στο πενταπλάσιο των καθαρών τους κερδών.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα της τάξεως των 47 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με τον ισολογισμό στις 31/12/2010) αλλά και σημαντικά περιθώρια δανεισμού καθώς αυτός στο τέλος του 2010 ανερχόταν στα 64 εκατ. ευρώ, με στόχο να μειωθεί περαιτέρω το 2011.

Πέραν των νέων αυτών κινήσεων, που εκτιμάται ότι θα αποδώσουν αμέσως συνέργειες γιατί θα προστεθούν στις υφιστάμενες υποδομές του ομίλου, χωρίς να δημιουργήσουν νέα κόστη, ο όμιλος εξακολουθεί να ποντάρει τη μελλοντική του ανάπτυξη στις αγορές της ΝΑ. Ευρώπης, οι οποίες αντικατοπτρίζουν μαζί με την εγχώρια αγορά μια κρίσιμη μάζα 110 εκατ. καταναλωτών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 80% των πωλήσεών του την προσεχή τριετία θα προέρχεται από τη ΝΑ. Ευρώπη έναντι ποσοστού 65% που είναι σήμερα.

Θετικές εκτιμήσεις διατυπώθηκαν και για τα περιθώρια κέρδους από τις δραστηριότητες του εξωτερικού, καθώς προβλέπεται ότι το μικτό περιθώριο από 5,5% το 2010 θα ανέλθει στο 6% το 2011, ως απόρροια του αυξανόμενου τζίρου.

Αυτός, ειδικότερα, υπολογίζεται πως θα αυξηθεί κατά 7% στο τρέχον έτος και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης υπολογίζεται πως θα αφορά στην οργανική ανάπτυξη και μόλις το 1% σε πιθανή συναλλαγματική εύνοια.

Αρνητικές προβλέψεις για την Ελλάδα

Αντίθετα με τις παραπάνω θετικές εκτιμήσεις, η πρόβλεψη για την εσωτερική αγορά έχει αρνητικό πρόσημο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς και τις παραδοχές που έλαβε υπόψη το management του ομίλου, για την πρόβλεψη μεγεθών της τρέχουσας χρήσης, οι πωλήσεις στην Ελλάδα θα υποχωρήσουν κατά 5,5% - 6% φέτος, χρονιά που χαρακτηρίζεται περίοδος καταναλωτικής ύφεσης, αντίστοιχη με το 7μηνο του 2010, όπου η αγορά μετά τον Μάιο και την ένταξη της χώρας στο μνημόνιο υπέστη ισχυρούς κλυδωνισμούς. Σημειώνεται ότι όσον αφορά στις πωλήσεις της μικτής εταιρίας με την Estee Lauder, αναμένεται να διαμορφωθούν στα 4,4 εκατ. ευρώ από 5,2 εκατ. ευρώ το 2010.

Σε κάθε περίπτωση, ο όμιλος αναμένει σταθεροποίηση των πωλήσεων λόγω της αντιστάθμισης από το εξωτερικό, καθώς και μικρή βελτίωση των περιθωρίων κέρδους λόγω των σταθερών εξόδων, της έλλειψης έκτακτων δαπανών (ποσά που βάρυναν τη χρήση του 2010 αφορούσαν σε αποζημιώσεις για τη μείωση του προσωπικού), και αύξηση του τζίρου από τα νέα ιδιοπαραγώμενα προϊόντα που λανσάρει φέτος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών από συνεχιζόμενες δραστηριότητες στο τέλος του 2011 αναμένεται να διαμορφωθεί στα 223,40 εκατ. ευρώ από 220,01 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2010. Σε ό,τι αφορά τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, προβλέπεται να αυξηθούν το 2011 στα 22,30 εκατ. ευρώ από 21,38 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τέλος, τα κέρδη μετά φόρων καθώς και τα καθαρά κέρδη του ομίλου το 2011 αναμένεται να διαμορφωθούν στα 13,57 εκατ. ευρώ από 13,22 εκατ. το 2010.

Ο όμιλος εκτιμά ότι οι προβλέψεις του για τη χρήση είναι σχετικά ασφαλείς, μια και ο κίνδυνος επισφαλειών είναι περιορισμένος, αφού το βασικό του πελατολόγιο απαρτίζεται είτε από μεγάλους λιανεμπορικούς οργανισμούς τόσο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όσο και από το δίκτυο των φαρμακείων, οι οποίοι έχουν υψηλό δείκτη φερεγγυότητας.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, πλην των πιθανών εξαγορών, ο όμιλος προϋπολογίζει 2 εκατ. ευρώ ανά έτος το προσεχές διάστημα ως ποσό συντήρησης του δικτύου του. Σημειώνεται δε πως σε επίπεδο παραγωγής εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς μερικών γραμμών καλλυντικών στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στο εργοστάσιο των Οινοφύτων, περιορίζοντας την παραγωγή της ρουμανικής Elmiplant που εξαγόρασε μέσα στο 2010.

Τι σχολιάζει η εταιρία

Η Σαράντης μέσω ανακοίνωσης στο ΧΑ επισημαίνει ότι οι συζητήσεις για δύο εξαγορές στη ΝΑ Ευρώπη βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v