Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τ Βank: Στα χέρια του ΤΤ και της ΤτΕ

Στα χέρια του Τ.Τ. και της Τραπέζης της Ελλάδος βρίσκεται και πάλι η T Bank, καθώς απαιτείται άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση μετά τη σημαντική υποχώρηση κατά τη διάρκεια του 2010 των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.

Τ Βank: Στα χέρια του ΤΤ και της ΤτΕ
Στα χέρια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Τραπέζης της Ελλάδος βρίσκεται και πάλι η T Bank (πρώην Aspis Bank) καθώς απαιτείται άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση μετά τη σημαντική υποχώρηση, κατά τη διάρκεια του 2010, των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της T Bank στις 31/12/2010 διαμορφώθηκε στο 5% για την τράπεζα και στο 4,5% για τον όμιλο, ποσοστό που είναι χαμηλότερο από το προβλεπόμενο όριο που θέτει το εποπτικό πλαίσιο (8%).

Η πτώση του δείκτη οφείλεται, σύμφωνα με τη διοίκηση της T Bank, στις επιπτώσεις της πρωτοφανούς κρίσης που επήλθε στην Ελλάδα, όπως και στις απομειώσεις για επισφαλείς απαιτήσεις και στη μείωση των διαθέσιμων επενδυτικών επιλογών.

Προκειμένου να ενισχυθεί κεφαλαιακά η τράπεζα και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της, η διοίκησή της έχει εξετάσει τις εξής 4 λύσεις, τις οποίες έχει υποβάλει και στον βασικό μέτοχο της τράπεζας, το T.T.:

1. Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ώστε να καλύψει τουλάχιστον τα ελάχιστα όρια που προβλέπονται από το εποπτικό πλαίσιο, αφού λάβει υπόψη και τα εκτιμώμενα αποτελέσματα του 2011.
2. Τη συγχώνευση της Τ Bank με τον βασικό της μέτοχο.
3. Την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του βασικού μετόχου στο Μ.Κ. της, ώστε στη συνέχεια να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας.
4. Την άντληση οικονομικής ενίσχυσης από τα προγράμματα σταθερότητας.

Τα μέτρα που τελικώς θα ληφθούν δεν έχουν ακόμη κλειδώσει, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day, γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση μεταξύ του Τ.Τ. και της Τράπεζας της Ελλάδος για το άριστο μίγμα των μέτρων. Αυτή η συζήτηση αποσκοπεί τόσο στο να εξασφαλίσει την κεφαλαιακή επάρκεια της T Bank όσο και στο να διαφυλάξει τα συμφέροντα του Τ.Τ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση και η εποπτική αρχή έχουν διαμηνύσει στο Τ.Τ. και στην T Bank ότι η τελευταία δεν μπορεί να υπαχθεί στο ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και επομένως οι λύσεις που εξετάζονται είναι η αύξηση κεφαλαίου, η συγχώνευση της T Bank με το Τ.Τ. ή η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του Ταμιευτηρίου στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.

"Το μίγμα των μέτρων που θα ληφθούν δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αυτό όμως δεν θα αργήσει", σύμφωνα με τη διοίκηση του Τ.Τ., με στελέχη του οποίου επικοινώνησε το Euro2day.
 
To T.T., πάντως, έχει δεσμευτεί να στηρίξει τις ενέργειες για κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας. Ανεξαρτήτως των όποιων από τα παραπάνω μέτρα παρθούν, η διοίκηση θα συνεχίσει το πρόγραμμα εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου της και της δραστικής μείωσης των λειτουργικών της εξόδων.

Όπως αποκάλυψε η στήλη Χαμαιλέων, προωθείται πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, με στόχο τη μείωση του αριθμού των απασχολουμένων στην τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v