Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Attica Bank: Στα €7,1 εκατ. οι ζημιές το 2010

Στα 7,1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι ζημιές μετά φόρων και μετά από έκτακτες φορολογικές επιβαρύνσεις το 2010 για την Attica Bank, ανακοίνωσε σήμερα ο όμιλος. Το σύνολο του ενεργητικού ανήλθε στα 4,8 δις ευρώ.

Attica Bank: Στα €7,1 εκατ. οι ζημιές το 2010
Στα 7,1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι ζημιές μετά φόρων και μετά από έκτακτες φορολογικές επιβαρύνσεις το 2010 για την Attica Bank, ανακοίνωσε σήμερα ο όμιλος. Το σύνολο του ενεργητικού ανήλθε στα 4,8 δις ευρώ.

Αναλυτικότερα, αναφορικά με τα αποτελέσματα και τα μεγέθη του έτους 2010 του Ομίλου της Attica Bank, ο Πρόεδρος της Τράπεζας κ. Ιωάννης Γαμβρίλης δήλωσε: «η Attica Bank παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες που η δημοσιονομική κρίση έχει δημιουργήσει και οι οποίες οδήγησαν στην προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης καθώς και την εντεινόμενη οικονομική ύφεση στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα σε διεθνές επίπεδο, κατάφερε να θωρακιστεί κεφαλαιακά και να διατηρήσει τα υγιή μεγέθη της.

Συνεχίζοντας τη συνετή πολιτική που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια η Τράπεζα διατήρησε τους δείκτες των καθυστερήσεων κάτω από το μέσο όρο του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος και τον δείκτη κάλυψης καθυστερήσεων από προβλέψεις στα επίπεδα του 50%, αρκετά υψηλότερα από τον αντίστοιχο δείκτη του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος.

Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας διαμορφώθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητά της και τη δυνατότητά της να ανταποκριθεί στις πρωτόγνωρες συνθήκες που επικρατούν. Παράλληλα, η Τράπεζα εξακολούθησε να στηρίζει ουσιαστικά την πραγματική οικονομία της χώρας, σε βαθμό που ξεπερνά την κλίμακά της.

Οι προοπτικές της Ελληνικές Οικονομίας και κατ΄ επέκταση του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος καθιστούν απαραίτητη την αναδιοργάνωση της Τράπεζας με σκοπό την προσαρμογή της στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται. Στην προσπάθεια αυτή ο βασικός μέτοχος, η διοίκηση, οι εργαζόμενοι και οι πελάτες της Τράπεζας εργάζονται μαζί, ώστε η Attica Bank να θωρακιστεί σε όλα τα επίπεδα και να εξέλθει από την οικονομική κρίση πιο ισχυρή».

ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

- Τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,3 εκατ. ευρώ για τον Όμιλο έναντι 12,6 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

- Τα μετά φόρων και προ έκτακτων φορολογικών επιβαρύνσεων αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημία 1,9 εκατ. ευρώ. Τα μετά φόρων και μετά τις έκτακτες φορολογικές επιβαρύνσεις αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημία 7,1 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 5,6 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

- Το σύνολο του ενεργητικού του Ομίλου ανήλθε σε 4,8 δις ευρώ έναντι 5,2 δις ευρώ την προηγούμενη χρήση.

- Τα ίδια κεφάλαια αφαιρουμένων των δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 520,9 εκατ. ευρώ έναντι 582,8 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

- Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (>180 ημερών) σε σχέση με το σύνολο των χορηγήσεων διαμορφώθηκε κατά την 31/12/2010 σε 8,5% έναντι 5,96% του αντίστοιχου προηγούμενου έτους.

- Οι προβλέψεις για πιστωτικούς κινδύνους ανήλθαν σε 42,5 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 22,3% έναντι της προηγούμενης χρήσης. Οι σωρευμένες προβλέψεις ανέρχονται σε 182,3 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 20,16% περίπου σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει ότι κατά το επισκοπούμενο έτος έλαβε χώρα και η διαγραφή επισφαλών δανείων ύψους 11,9 εκατ. ευρώ.

Οι προβλέψεις καλύπτουν το 54,4% των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Λαμβανομένων υπόψη των εξασφαλίσεων των δανείων, ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπερβαίνει κατά πολύ το 100%. Η κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (IFRS-7) από σωρευμένες προβλέψεις στο τέλος του 2010 έφτασε το 50,1% διατηρώντας σταθερή την πολιτική ενισχυμένων προβλέψεων των τελευταίων ετών.

- Ο Όμιλος της Attica Bank διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια. Στο τέλος του 2010 ο δείκτης Συνολικής Κεφαλαιακής Επάρκειας διαμορφώθηκε σε 19% ενώ ο δείκτης κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης Core Tier I ανήλθε σε 16,4%.

- Ο Όμιλος λαμβάνοντας υπόψη την αρνητική συγκυρία και το δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί, συνέχισε την σταθερή πολιτική προβλέψεων των τελευταίων ετών στα πλαίσια της ενεργητικής διαχείρισης των κινδύνων, με τον δείκτη προβλέψεων προς μέσο όρο χορηγήσεων να διαμορφώνεται στις 117 μ.β. για το 2010.

- Η εξέλιξη των χορηγήσεων για το έτος 2010 επιβραδύνθηκε κατά ποσοστό 4,47% με τα υπόλοιπα των συνολικών χρηματοδοτήσεων να ανέρχονται σε 3.892,0 εκατ. ευρώ.

- Οι καταθέσεις σε επίπεδο Ομίλου ανήλθαν σε 3.317,27 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 3,27% έναντι του 2009.

- Οι καθαροί τόκοι για τον Όμιλο διαμορφώθηκαν σε 115,01 εκατ. ευρώ και εμφανίζουν αύξηση κατά 7,59% έναντι του 2009.

- Τα καθαρά έσοδα του Ομίλου από προμήθειες διαμορφώθηκαν σε 31,6 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 4,33% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

- Το σύνολο των εσόδων για τον Όμιλο από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθε σε 154,1 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση σε ποσοστό 2,54% έναντι της χρήσης 2009.

- Το σύνολο των λειτουργικών εξόδων του Ομίλου μείον τις προβλέψεις για πιστωτικούς κινδύνους και τις αποσβέσεις διαμορφώθηκε σε 103,3 εκατ. ευρώ εμφανίζοντας αύξηση της τάξης του 5,59%.

Χρηματοοικονομικοί δείκτες Ομίλου

Στον παρακάτω πίνακα παρατίθενται οι επιλεγμένοι χρηματοοικονομικοί δείκτες που αναφέρονται στην ανάλυση της οικονομικής διάρθρωσης, την ανάλυση της αποδοτικότητας καθώς και στην ανάλυση της διαχειριστικής πολιτικής, όπως αυτοί προκύπτουν από τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης που έληξε την 31/12/2010 για τον Όμιλο. Παρατίθενται επίσης οι αντίστοιχοι δείκτες για το 2009.

Προοπτικές

Το 2011 είναι το έτος κατά το οποίο η Attica Bank καλείται να μετασχηματιστεί, θέτοντας τις βάσεις για τη μελλοντική της αυτόνομη ανάπτυξη εφαρμόζοντας ένα επιχειρηματικό σχέδιο, βασικοί άξονες του οποίου είναι:

• Η αξιοποίηση της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας της Τράπεζας σε στοχευμένους τομείς τραπεζικών εργασιών για την ενίσχυση της κερδοφορίας της και την περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητάς της.

• Η εντατικότερη διαχείριση του δανειακού χαρτοφυλακίου. Η διασφάλιση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων θα επιτευχθεί με την περαιτέρω βελτίωση των διαδικασιών διαχείρισης των καθυστερήσεων και των εμπράγματων εξασφαλίσεων που ήδη εφαρμόζονται στην Τράπεζα με θετικά αποτελέσματα.

• Η υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας όσο και ο βασικός δείκτης Tier I είναι ήδη από τους υψηλότερους στον Τραπεζικό κλάδο και στόχος είναι η διατήρηση του επιπέδου αυτού.

• Η συγκράτηση του λειτουργικού κόστους.

• Η εστίαση σε πρόσθετες πηγές εσόδων, με σκοπό την αύξηση της κερδοφορίας της Τράπεζας, και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των θυγατρικών της εταιρειών.

• Η στήριξη πραγματικής οικονομίας και των πελατών της Τράπεζας. Η Attica Bank εξακολουθεί να στηρίζει έμπρακτα τους υφιστάμενους πελάτες της και είναι έτοιμη να φανεί για μια ακόμα φορά αντάξια των προσδοκιών και των απαιτήσεων τους. Παράλληλα, η Τράπεζα εστιάζει την μελλοντική της ανάπτυξη σε τομείς της οικονομίας με αναπτυξιακή προοπτική, συμβάλλοντας στην προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας της χώρας.

Απώτερος σκοπός όλων των παραπάνω κινήσεων είναι η Attica Bank να παραμείνει μακροπρόθεσμα βιώσιμη, ισχυροποιώντας την παρουσία της στον τραπεζικό κλάδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v