Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: «Μπλόκο» στο VDSL από ΕΕΤΤ και εναλλακτικούς

Εξάμηνο μπλόκο στην λειτουργία του δικτύου VDSL που αναπτύσσει ο ΟΤΕ βάζει με την απόφασή της η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: «Μπλόκο» στο VDSL από ΕΕΤΤ και εναλλακτικούς
Εξάμηνο μπλόκο στην λειτουργία του δικτύου VDSL που αναπτύσσει ο ΟΤΕ βάζει με την απόφασή της η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Η ΕΕΤΤ η οποία εδώ και καιρό είχε ξεκαθαρίσει ότι το δίκτυο VDSL θα αποτελούσε αντικείμενο ρύθμισης με την απόφασή της προχώρησε ένα βήμα παραπέρα υποχρεώνοντας τον ΟΤΕ να μην προχωρήσει για διάστημα έξι μηνών στη διάθεση λιανικών υπηρεσιών ευρυζωνικής πρόσβασης VDSL. Ζήτημα υπαγωγής του δικτύου VDSL σε καθεστώς ρύθμισης, ανεξάρτητα από το αν το δίκτυο είναι πιλοτικό και δεν αφορά όλη την χώρα, είχαν θέσει σχεδόν στο σύνολό τους και όλοι οι εναλλακτικοί πάροχοι.

Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Λεωνίδας Κανέλλος τοποθετούμενος αναφορικά με το δίκτυο VDSL είχε τονίζει ότι «η ανάπτυξη του δικτύου VDSL δημιουργεί νέες συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά και είναι εξαιρετικά πιθανή η υπαγωγή σε ρύθμιση, με σκοπό να επιτευχθεί η διασφάλιση της επένδυσης του ΟΤΕ, σε συνδυασμό με τη μη απαξίωση των επενδύσεων των εναλλακτικών παρόχων».

Στελέχη της Cyta Hellas, ξεκαθαρίζοντας η εταιρεία προτίθεται να διεκδικήσει παρουσία στην αγορά του vdsl, είχαν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να στραφούν νομικά εναντίον του ΟΤΕ σε περίπτωση το δίκτυο VDSL δημιουργήσει τεχνικά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πελατών της εταιρείας

Υπέρ της ρύθμισης του δικτύου VDSL είχαν ταχθεί επίσης και στελέχη της Wind τονίζονας ότι «ο ΟΤΕ έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά της χονδρικής ευρωζωνικής πρόσβασης και στον τοπικό βρόχο (LLU), άρα έχει υποχρέωση να ρυθμιστεί και το νέο δίκτυο που αναπτύσσει VDSL».

Προστασία ανταγωνισμού

Σύμφωνα με την Επιτροπή τα προσωρινά μέτρα ήταν αναγκαία προκειμένου να προστατευθεί ο ανταγωνισμός, να διασφαλιστεί αποτελεσματική πρόσβαση για τους εναλλακτικούς παρόχους αλλά και να προστατευθούν οι τελικοί χρήστες.

Η Απόφαση Προσωρινών Μέτρων της ΕΕΤΤ υποχρεώνει τον ΟΤΕ:

- Να απέχει για διάστημα 6 μηνών από τη διάθεση λιανικών υπηρεσιών ευρυζωνικής πρόσβασης που αντιστοιχούν στις προαναφερθείσες υπηρεσίες χονδρικής.
-Να δημοσιεύει πληροφορίες για τους όρους παροχής, την τεχνική περιγραφή και τις τιμές διάθεσης των ανωτέρω υπηρεσιών.

-Να παράσχει Χονδρική Ευρυζωνική Πρόσβαση και Χρήση Ειδικών Ευκολιών Δικτύου.
-Να λάβει μέτρα για τον περιορισμό των παρεμβολών λόγω λειτουργίας xDSL συστημάτων του ΟΤΕ με χρήση οπτικών ινών μέχρι την καμπίνα.

ΟΤΕ: Μελετάμε την απόφαση

Από την πλευρά του ΟΤΕ δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση στην απόφαση της Επιτροπής και από την πλευρά του Οργανισμού αναφέρονταν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες μελετούν την απόφαση της ΕΕΤΤ.

Ωστόσο η εν λόγω απόφαση έχει προκαλέσει σκεπτικισμό στο Μέγαρο του ΟΤΕ καθώς για το επόμενο εξάμηνο ο Οργανισμός δεν θα μπορεί να κάνει χρήση του δικτύου στις περιοχές που αυτό έχει αναπτυχθεί με αποτέλεσμα η επένδυση αυτή θα παραμένει ανενεργή.

Με δεδομένο ότι από την πλευρά της ΕΕΤΤ είχε ξεκαθαριστεί η πρόθεσή της να υπαγάγει σε ρύθμιση το δίκτυο το ερώτημα που φαίνεται να κυριαρχεί στον ΟΤΕ είναι γιατί αυτές οι κινήσεις δεν έγιναν νωρίτερα, καθώς χρόνος υπήρχε από τον περασμένο Οκτώβριο όταν ο Οργανισμός ανακοίνωσε τον σχεδιασμό του, αλλά έγιναν λίγο πριν ξεκινήσει η διάθεση των υπηρεσιών. Αναμένεται πάντως είναι ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα προκαλέσει νέα ψυχρότητα στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Πιλοτικό δίκτυο σε τέσσερις πόλεις

Το δίκτυο VDSL έχει αναπτυχθεί από τον ΟΤΕ στους δήμους Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Ξάνθης, Σερρών και Ζωγράφου ενώ τους επόμενους μήνες θα είναι έτοιμο στις περιοχές της Βούλας και της Βουλιαγμένης.

Η ανάπτυξή του, πιλοτικά κατ’ αρχήν, ξεκίνησε από τον ΟΤΕ ως «απάντηση» στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών ως τον τελικό χρήστη (Fiber To The Home).
 
Η ανάπτυξη δικτύου FTTH για δύο εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλη τη χώρα είχε κριθεί από την τότε διοίκηση του ΟΤΕ ως μαξιμαλιστικό και ακριβό σχέδιο και αντιπροτάθηκε η ανάπτυξη ενός δικτύου VDSL, το οποίο βέβαια θα προσέφερε χαμηλότερες ταχύτητες ωστόσο θα ήταν πολύ οικονομικότερο.

Οπτική ίνα αντί χαλκού

Κατά την ανάπτυξη του δικτύου VDSL μέρος του δικτύου χαλκού (από το Κέντρο του ΟΤΕ της περιοχής έως τα ΚΑΦΑΟ (KV) αντικαθίσταται από οπτικές ίνες. Το νέο δίκτυο είναι τύπου FTTC (Fiber to the Cabinet – δηλαδή η οπτική ίνα φτάνει έως το ΚΑΦΑΟ της κάθε γειτονιάς και όχι ως τον τελικό χρήστη).

Στις περιοχές που είχε αναπτυχθεί το εν λόγω δίκτυο περίπου 1.000 περίπου KV, συνδέονται με οπτικές ίνες, δίνοντας τη δυνατότητα σε 125.000 σπίτια και επιχειρήσεις να συνδεθούν με υψηλότερες ταχύτητες πρόσβασης έως 50 Mbps Download και 5 Mbps Upload. Το επενδυτικό πλάνο του ΟΤΕ για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου δικτύου έκανε λόγο για επενδύσεις ύψους 90 εκατομμυρίων με ορίζοντα τριετίας.

Δύο προγράμματα

Σύμφωνα με τον ΟΤΕ η διάθεση υπηρεσιών VDSL στους τελικούς χρήστες δεν είχε ξεκινήσει ακόμη εκτός, ίσως, από κάποιες περιπτώσεις που αυτό έγινε για να δοκιμαστεί το δίκτυο.

Επίσης παρότι δεν υπήρχαν επίσης ανακοινώσεις ο ΟΤΕ σύμφωνα σχεδιασμό σκόπευε να διαθέσει την υπηρεσία σε τιμή από 29,90 ευρώ ανα μήνα για το πρόγραμμα Conn-x internet 30 και στα 34,90 ευρώ για τα πρόγραμμα Conn-x internet 50. Με 18μηνη δέσμευση θα προσέφερε δωρεάν το τέλος ενεργοποίησης και τον εξοπλισμό κόστος 58 και 125 ευρώ αντίστοιχα.

Ενώ σε περίπτωση πρόωρης διακοπής ο χρήστης θα χρεώνονταν με τέλος αποδέσμευσης 150 ευρώ. Εννοείται ότι ο χρήστης θα είχε την υποχρέωση καταβολής παγίου στον ΟΤΕ €15.25/μήνα.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από τον προηγούμενο μήνα ο ΟΤΕ είχε ενημερώσει τους εναλλακτικούς παρόχους για τις τιμές χονδρικής πρόσβασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v