Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Εξιτάρει την αγορά η πιθανή πώληση του 10%

Όλο και πιο κοντά φαίνεται ότι έρχεται η πώληση του 10% του ΟΤΕ στην D.T. καθώς την ώρα που η κυβέρνηση κοιτά προς την κατεύθυνση αυτή συνεχώς πιο θετικό για μία τέτοια κίνηση γίνεται και το γενικότερο κλίμα.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Εξιτάρει την αγορά η πιθανή πώληση του 10%
Όλο και πιο κοντά φαίνεται ότι έρχεται η υπόθεση πώλησης του 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom καθώς την ώρα όπου η κυβέρνηση έχει αρχίσει να κοιτά προς την κατεύθυνση αυτή συνεχώς πιο θετικό για μία τέτοια κίνηση γίνεται και το γενικότερο κλίμα.

Η συμφωνία πώλησης της Τ-Μobile USA, της θυγατρικής της Deutsche Telekom, στην ΑΤ&Τ, εφόσον λάβει την έγκριση από τις αρμόδιες αρχές, θα εξασφαλίσει στην D.T. ιδιαίτερα μεγάλη ρευστότητα περίπου 24 δισ. ευρώ και η αναφορά της γερμανικής εταιρίας ότι προτίθεται να κατευθύνει περίπου 5 δισ. προς την επαναγορά μετοχών έφερε χθες αισιοδοξία ότι ένα μέρος από τα ποσά αυτά θα αφορά στην υπόθεση του ΟΤΕ.

Μάλιστα, το γεγονός ότι από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπήρξε καμία διάψευση σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες που τη φέρουν προτιθέμενη να προχωρήσει σε πώληση του 10% του ΟΤΕ είχε ως αποτέλεσμα η μετοχή του ΟΤΕ να συγκεντρώσει χθες το ενδιαφέρον της χρηματιστηριακής αγοράς, καταγράφοντας σημαντική άνοδο και μεγάλο όγκο συναλλαγών.
 
Σημειώνεται ότι η μεσοσταθμισμένη τιμή του ΟΤΕ στις τελευταίες 20 συνεδριάσεις είναι στα 7,82 ευρώ. Σε ενδεχόμενη πώληση του 10% στην Deutsche Teleokom η τιμή της μεταβίβασης θα διαμορφωνόταν στα 9 ευρώ λόγω της συμφωνίας για premium 15%.

Κέρδη

Στο κλείσιμο η μετοχή του ΟΤΕ βρέθηκε στα 8,24 ευρώ, με ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 8,58 ευρώ, καταγράφοντας κέρδη 5,78% και με τον όγκο συναλλαγών να προσεγγίζει τα 3 εκατομμύρια τεμάχια.

Με την τιμή στα επίπεδα αυτά η πώληση του 10% του ΟΤΕ θα αποφέρει στο Δημόσιο έσοδα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, καθώς θα υπάρξει και υπερτίμημα 15% στην τιμή που θα προκύψει από τον σταθμισμένο μέσο όρο των τιμών και όγκων του τελευταίου 20ημέρου πριν από την ανακοίνωση της πώλησης, όπως προβλέπει η συμφωνία του 2008.

Η πρόθεση της D.T. να ενισχύσει τη συμμετοχή της στον ΟΤΕ είναι γνωστή και εκπεφρασμένη εδώ και πολύ καιρό. Εκείνο που μένει να φανεί είναι αν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει τελικά στην πώληση ή να διατηρήσει τη συμμετοχή στον Οργανισμό, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτόν τα συμφέροντά της εξυπηρετούνται καλύτερα.

Πάντως, δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν πως η ισχυροποίηση ενός μετόχου, στην προκειμένη περίπτωση της D.T., θα έχει θετικά αποτελέσματα στη λειτουργία του ΟΤΕ. Ιδίως, επισημαίνουν, ένα ισχυρό και ευέλικτο μάνατζμεντ είναι αναγκαίο σε μια εποχή όπου ο Οργανισμός βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, τα μερίδιά του υφίστανται πτώση και η διοίκηση πιέζει για αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, χωρίς μάλιστα να αφήνει εκτός ούτε και τους εργαζομένους, ενώ παράλληλα επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει και τη σχέση της με τον ρυθμιστή.

Telekom Srbija: ένας μνηστήρας έμεινε

Την ίδια ώρα, με τη μοναδική συμμετοχή της Telekom Austria, έληξε χθες η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 51% της Telekom Srbija.

Η αυστριακή εταιρία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διαθέσει έως 950 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 51% του σερβικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού στον οποίο ο ΟΤΕ κατέχει το 20%.

Το ποσό που προτίθεται να διαθέσει η Telekom Austria είναι σαφώς πολύ χαμηλότερο από τον στόχο του 1,4 δισ. ευρώ που είχε θέσει η κυβέρνηση της χώρας.

Το τίμημα αυτό, πάντως, θεωρήθηκε υψηλό από τις υπόλοιπες έξι εταιρίες που είχαν εκδηλώσει αρχικώς ενδιαφέρον, αλλά δεν προσήλθαν να καταθέσουν πρόταση χθες, οπότε και έληγε η σχετική προθεσμία.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης της Σερβίας, η ομάδα εργασίας που είναι επιφορτισμένη με τον διαγωνισμό σε διάστημα πέντε εργάσιμων ημερών θα επιβεβαιώσει την εγκυρότητα της προσφοράς.

Ωστόσο, είναι άγνωστο αν η μοναδική πρόταση θα γίνει δεκτή αφού η σερβική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να πουλήσει το ποσοστό της αν το τίμημα δεν θεωρηθεί ελκυστικό.

Το ίδιο έχουν κατά καιρούς δηλώσει και στελέχη του ΟΤΕ, επισημαίνοντας πως ο Οργανισμός θα πουλήσει το 20% εφόσον το τίμημα είναι συμφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v