Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην κινητή τηλεφωνία του Ουζμπεκιστάν η Γερμανός

Την είσοδό της στην αγορά κινητής τηλεφωνίας του Ουζμπεκιστάν ανακοίνωσε η Γερμανός ΑΒΕΕ προχωρώντας στην εξαγορά της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρίας κινητής της χώρας, της Daewoo Unitel, και επιβεβαιώνοντας αποκλειστικές πληροφορίες του euro2day.gr. Το τίμημα ανέρχεται στα 73,5 εκατ. δολ., ενώ του project θα ηγηθεί ο πρώην επικεφαλής του ΟΤΕ Ν. Μανασής.

Στην κινητή τηλεφωνία του Ουζμπεκιστάν η Γερμανός
Στην αγορά κινητής τηλεφωνίας του Ουζμπεκιστάν εισέρχεται η Γερμανός ΑΒΕΕ, όπως ανακοίνωσε η εταιρία, επιβεβαιώνοντας τις αποκλειστικές πληροφορίες του euro2day.gr.

Συγκεκριμένα, η Γερμανός προχωρά στην εξαγορά από τη νοτιοκορεατική Daewoo της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρίας κινητής στο Ουζμπεκιστάν, της Daewοο Unitel.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το τίμημα της εξαγοράς είναι 73,5 εκατ. δολ., ενώ αγοραστές είναι: Κατά ποσοστό 20% η εισηγμένη Γερμανός ΑΒΕΕ, κατά ποσοστό περίπου 7% η EBRD, κατά 7% η Global Finance (μέσω του Black Sea Fund) και ο κ. Π. Γερμανός (φωτογραφία), ως ιδιώτης, κατά περίπου 66%.

Η συμμετοχή της Γερμανός ΑΒΕΕ εξασφαλίζεται μέσω της συμμετοχής ενός put option 5ετούς διάρκειας, βάσει του οποίου δύναται να προβεί σε συνολική πώληση της συμμετοχής της με την παρέλευση 5ετίας ”με προκαθορισμένους όρους αποτίμησης”.

Να σημειωθεί ότι η πληθυσμιακή διεισδυτικότητα στην κινητή τηλεφωνία στο Ουζμπεκιστάν είναι μόλις 1,4%, ενώ στη σταθερή 7,5%.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, η Γερμανός θα δραστηριοποιηθεί παράλληλα και στο χώρο της λιανικής, ανοίγοντας καταστήματα στο Ουζμπεκιστάν.

Αυτή είναι η δεύτερη παρόμοια κίνηση της Γερμανός μετά τον Αύγουστο, οπότε ανακοίνωσε την είσοδό της στην αγορά της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, του project στο Ουζμπεκιστάν θα ηγηθεί ο πρώην επικεφαλής του ΟΤΕ κ. Ν. Μανασής.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Γερμανός έχει ως εξής:

”Στην αγορά του Ουζμπεκιστάν εισέρχεται η ΓΕΡΜΑΝΟΣ ABEE μετά τη συμφωνία εξαγοράς της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας Daewoo UNITEL Co. που υπεγράφη σήμερα Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2004, στη Σεούλ της Ν. Κορέας, με την DAEWΟO International Corporation.

Το τίμημα της συνολικής εξαγοράς για το 100% της εταιρίας ανέρχεται στα $ 73,5 εκατ. και στο μετοχικό σχήμα συμμετέχουν η ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (Ε.Β.R.D.), η Global Finance (εταιρία επενδύσεων που διευθύνει το Black Sea Fund στο οποίο η E.B.R.D. είναι επενδυτής) και ο Πάνος Γερμανός.

Το Ουζμπεκιστάν αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη χώρα μετά τη Ρωσία και την Ουκρανία από τις πρώην δημοκρατίες της ΕΣΣΔ (Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών), με πληθυσμό που προσεγγίζει τα 26 εκατομμύρια κατοίκους. Πρόκειται για μία χώρα όπου οι προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς των τηλεπικοινωνιών είναι ιδιαίτερα θετικές, λαμβάνοντας υπόψη ότι η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας βρίσκεται μόλις στο 1,4%, καθώς και τα εξίσου χαμηλά επίπεδα διείσδυσης της σταθερής τηλεφωνίας που βρίσκονται στο 7,5%.

Η UNITEL CO. αποτελεί τη 2η μεγαλύτερη εταιρία κινητής τηλεφωνίας στο Ουζμπεκιστάν, με μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 25%, περιθώριο EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) που προσεγγίζει το 57% και με προβλεπόμενα έσοδα για το 2004 τα $ 32 εκατ. Το δίκτυό της καλύπτει τις κυριότερες περιοχές της χώρας, ενώ ο αριθμός των συνδρομητών της αναμένεται να υπερβεί τους 110.000 στο τέλος του 2004.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς υπόκειται σε έγκριση από τις αρμόδιες αρχές του Ουζμπεκιστάν.

Όσον αφορά στη μετοχική σύνθεση που εξαγοράζει την Unitel Co., ο Πάνος Γερμανός συμμετέχει με πλειοψηφικό πακέτο, ενώ η συμμετοχή της E.B.R.D. θα ανέρχεται σε όχι λιγότερο από 7%- η συμμετοχή της οποίας υπόκειται σε έγκριση από το διοικητικό της συμβούλιο. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ -που συμμετέχει με μειοψηφικό πακέτο 20%- εξασφαλίζεται μέσω της ισχύος ενός put option 5ετούς διάρκειας, βάσει του οποίου δύναται να προβεί σε συνολική πώληση της συμμετοχής της με την παρέλευση της 5ετίας με προκαθορισμένους όρους αποτίμησης.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Καραγιάννη, διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ: ”Η είσοδος της ΓΕΡΜΑΝΟΣ στην αγορά του Ουζμπεκιστάν, μια αγορά όπου η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας βρίσκεται μόλις στο 1,4%, αποτελεί σημαντική επενδυτική ευκαιρία. Η απόφαση της εταιρίας να συμμετέχει στην εξαγορά αυτή βασίστηκε στην ιδιαίτερα θετική προοπτική ανάπτυξης που παρουσιάζει ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας στη χώρα αυτή. Παράλληλα η ΓΕΡΜΑΝΟΣ θα αναπτύξει εκτεταμένο δίκτυο καταστημάτων, το οποίο θα διαθέτει το σύνολο των προσφερομένων υπηρεσιών της UNITEL Co. αποκτώντας με αυτό τον τρόπο τα μέγιστα οφέλη από τη συνεργασία αυτή”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v