Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Η DT, η πώληση της Τ- Mobile και τα 5 δισ.

Μία φράση στην ανακοίνωση της D.T. που επιβεβαίωσε ένα από τα μεγαλύτερα σε αξία deal των τελευταίων ετών κατέστη αρκετή για να αναζωπυρωθούν οι προσδοκίες της αγοράς για μεταβίβαση νέου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ.

ΟΤΕ: Η DT, η πώληση της Τ- Mobile και τα 5 δισ.
Μία φράση στην ανακοίνωση της Deutsche Telekom, που επιβεβαίωσε ένα από τα μεγαλύτερα σε αξία deal των τελευταίων ετών, κατέστη αρκετή για να αναζωπυρωθούν οι προσδοκίες της αγοράς για μεταβίβαση νέου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ από την κυβέρνηση στον γερμανικό όμιλο.

Η Deutsche Telekom έκλεισε συμφωνία με την ΑΤ&Τ για την πώληση της αμερικανικής θυγατρικής της Τ-Μobile USA, έναντι 39 δισ. δολαρίων. Εφόσον η συμφωνία εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, η D.T. θα λάβει 24 δισ. ευρώ και για το υπόλοιπο του τιμήματος μετοχές της AT&T.

Τα οφέλη για την Deutsche Telekom από το deal είναι μεγάλα καθώς, πέραν του ρευστού που θα εισρεύσει στα ταμεία της, εξασφαλίζει και μετοχική θέση στην AT&T, που σύμφωνα με αναλυτές θα της προσπορίζει μερίσματα αξίας 600 εκατ. δολαρίων ετησίως.

Η επισήμανση της Deutsche Telekom ότι θα χρησιμοποιήσει περίπου 5 δισ. ευρώ από τα 24 δισ. που θα εισπράξει για επαναγορές μετοχών πυρπόλησε τις προσδοκίες για τη μετοχή του ΟΤΕ. Και αυτό λόγω της ρητής επιθυμίας των Γερμανών να αυξήσουν το ποσοστό τους στον Οργανισμό.

Η D.T. ελέγχει το 30% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ, ο οποίος βρίσκεται σε περίοδο αναδιάρθρωσης στα κόστη του, με περικοπές επιδομάτων, αλλαγές στο εβδομαδιαίο ωράριο και πρόγραμμα αποχώρησης προσωπικού στην Cosmote.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του γερμανικού ομίλου το Δημόσιο μπορεί να διαθέσει επιπλέον ποσοστό 10% του ΟΤΕ έως το τέλος του έτους με υπερτίμημα.

Η συμφωνία προβλέπει ότι ο υπολογισμός της τιμής πώλησης γίνεται με τον σταθμισμένο μέσο όρο των τιμών και των όγκων των τελευταίων 20 συνεδριάσεων πριν από την ανακοίνωση πώλησης, συν 15% υπερτίμημα.

Με δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε έναντι των εταίρων της για πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ προκειμένου να λάβει μείωση επιτοκίου για το πακέτο των 110 δισ. ευρώ, η αγορά εκτιμά ότι, εφόσον δημιουργηθούν καλύτερες χρηματιστηριακές συνθήκες, θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα της παραπάνω συμφωνίας.

Για τον λόγο αυτόν σήμερα εκδηλώνονται συστηματικές αγορές επί του τίτλου από μεγάλους ξένους brokers και εγχώρια ιδιωτικά και θεσμικά χαρτοφυλάκια και η μετοχή καταγράφει άνοδο μέχρι και 8,9%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v