Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Motor Oil: 5 "άμυνες" ενάντια στην κρίση

Παρά τη γενικότερη εκτίμηση της διοίκησής της ότι θα ακολουθήσει περισσότερο σφίξιμο στην ελληνική οικονομία, με ισχυρές άμυνες φαίνεται να αντιμετωπίζει η Motor Oil την τρέχουσα οικονομική κρίση.

Motor Oil: 5 άμυνες ενάντια στην κρίση
Παρά τη γενικότερη εκτίμηση της διοίκησής της ότι θα ακολουθήσει περισσότερο σφίξιμο στην ελληνική οικονομία, με ισχυρές άμυνες φαίνεται να αντιμετωπίζει η Motor Oil την τρέχουσα οικονομική κρίση.

"Εκτιμούμε ότι φέτος θα έχουμε πτώση της ζήτησης στην ελληνική αγορά γύρω στο 8% - 10%", απάντησε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Πέτρος Τζανετάκης σε ερώτηση που του τέθηκε στο πλαίσιο της παρουσίασης που έγινε την Παρασκευή στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Παρ' όλα αυτά, η διοίκηση της Motor Oil πιστεύει ότι όπως και πέρυσι έτσι και φέτος η πτώση των πωλήσεων των θυγατρικών της εταιριών Shell και Avin θα είναι σαφώς μικρότερη από τον μέσο όρο της αγοράς:

"Πέρυσι είχαμε πτώση γύρω στο 5,5% σε όγκο, όταν η αγορά κινήθηκε γύρω στο -11% με -12%. Με δεδομένο ότι οι δύο εταιρίες μας αποτελούν περίπου του 25% της αγοράς, αυτό σημαίνει ότι πολλοί από τους υπόλοιπους έχασαν περισσότερο από τον μέσο όρο της αγοράς".

Γενικότερα, η διοίκηση της Motor Oil δεν βλέπει δυσκολίες στο να διαθέσει την παραγωγή της εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά και των εξελίξεων στη Λιβύη: "Να μην ξεχνάτε ότι μεγάλο ποσοστό των πωλήσεών μας γίνεται εκτός Ελλάδος", δήλωσε ο υπεύθυνος επενδυτικών σχέσεων της εταιρίας, κ. Σπύρος Μπαλέζος, σημειώνοντας επίσης ότι η αγορά της Motor Oil είναι μεγαλύτερη από την παραγωγική της δυναμικότητα.

Μεταξύ των στοιχείων που παρέθεσε η διοίκηση της Motor Oil, έπειτα από σχετικές ερωτήσεις, ήταν:

1. Η εκτίμησή της για ανοδική τάση στο περιθώριο διύλισης, καθώς ορισμένα ευρωπαϊκά διυλιστήρια χαμηλής συνθετότητας θα αποχωρήσουν σταδιακά από την αγορά.

2. Φέτος θα λειτουργήσουν σε ετήσια βάση τόσο η θυγατρική της Shell όσο και η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας σε προϊόντα κατά 25% λόγω επένδυσης που ολοκληρώθηκε μέσα στο 2010.

3. Από φέτος και για τα επόμενα χρόνια οι ετήσιες επενδύσεις υπολογίζονται γύρω στα 35 - 40 εκατ. ευρώ, όταν οι αποσβέσεις θα κυμαίνονται στα 60 - 65 εκατ. ευρώ, άρα θα έχουμε μια συνεχή απομόχλευση του ισολογισμού. Το γεγονός ότι οι επενδύσεις διατήρησης είναι μόλις 10 - 15 εκατ. ευρώ, οι λοιπές επενδύσεις που θα γίνουν θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα. Ενδεικτική για φέτος είναι η τουρμπίνα, που θα αυξήσει την ισχύ της παραγόμενης ενέργειας από τα 68 στα 85 MW.

4. Το 2010 υπήρξε έκτακτη επιβάρυνση κάποιων εκατ. ευρώ για την κάλυψη της αναλογιστικής "τρύπας" που εμφανίστηκε στα αποθεματικά του συνταξιοδοτικού προγράμματος των εργαζομένων.

5. Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η παραγωγή ενέργειας της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που από κοινού έχουν δημιουργήσει με τον όμιλο Μυτιληναίου. Σύμφωνα με τον κ. Τζανετάκη, οι προοπτικές της είναι θετικές, καθώς θα τροφοδοτεί την ελλειμματική σε ρεύμα Πελοπόννησο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v