Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FANCO: Λουκέτο στο εργοστάσιο της Τρικολάν

Το κλείσιμο του εργοστασίου Ετοίμου Ενδύματος στη Νάουσα (πρώην Τρικολάν) που απασχολεί 98 εργαζόμενους ανακοίνωσε η Fanco, θυγατρική του ομίλου Κλωνατέξ. Ως λόγους για το ”λουκέτο” η εταιρία επικαλείται συσσωρευμένες ζημιές, που το καθιστούν ”μη βιώσιμο”. Προγραμματισμένη συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων την Παρασκευή.

FANCO: Λουκέτο στο εργοστάσιο της Τρικολάν
Το κλείσιμο του εργοστασίου της Τρικολάν στη Νάουσα, λόγω συσσωρευμένων ζημιών που το καθιστούν ”μη βιώσιμο”, ανακοίνωσε η Fanco.

Το εργοστάσιο απασχολεί 98 εργαζόμενους, ενώ τo σύνολο των απασχολουμένων στην εταιρία και τις θυγατρικές της ανέρχεται στα 2.240 άτομα.

Σύμφωνα με την εταιρία, η οποία είναι θυγατρική του ομίλου Κλωνατέξ, η διακοπή της λειτουργίας της εν λόγω μονάδας αποτελεί μέρος του επιχειρησιακού σχεδίου αναδιοργάνωσης και δεν πρόκειται να επηρεάσει την παραγωγική δυναμικότητα καθώς και την ταχύτητα εξυπηρέτησης των πελατών.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο όμιλος Κλωνατέξ μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις συνήψε συμφωνία με τις 5 πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού των Κλωστηρίων Ναούσης και κατ’ επέκταση την ομαλή επαναλειτουργία των εταιριών του ομίλου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Χρήστου Τρεμπελή, προέδρου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Νάουσας, στο euro2day.gr, η διοίκηση της Τρικολάν έχει καλέσει σε διάλογο τους εργαζόμενους και τις αρμόδιες ενώσεις για την Παρασκευή στις 12:00 το μεσημέρι.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, κανονικά λειτουργεί το εργοστάσιο των Κλωστηρίων Ναούσης μετά από τη συμφωνία την οποία επήλθε ο Όμιλος Λαναρά κατόπιν διαπραγματεύσεων με τις πιστώτριες τράπεζες.

* H ανακοίνωση της FANCO

”Είναι γνωστά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας στη χώρα μας αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ο εντεινόμενος διεθνής αθέμιτος ανταγωνισμός (επιδοτήσεις, παιδική εργασία, καταστρατήγηση περιβαλλοντικών κανόνων, dumping τιμών κλπ) καθώς και το άνοιγμα των αγορών.

Η Εταιρεία, αντιμετωπίζει την πρόκληση αυτή δίνοντας τη μάχη της καταξίωσης στη διεθνή αγορά και παράλληλα προχωρεί στον εξορθολογισμό της λειτουργίας της και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας παραγωγής, με το συνεχή έλεγχο των κοστολογίων σε σχέση με τις διεθνείς αγορές.

Στα πλαίσια αυτά είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στη διακοπή της λειτουργίας του Εργοστασίου Ετοίμου Ενδύματος στη Νάουσα (πρώην ΤΡΙΚΟΛΑΝ), το οποίο παρά τις επίμονες προσπάθειες μας δεν είναι πια βιώσιμο. Οι λειτουργικές ζημίες του εργοστασίου κατά το 2003, που έρχονται να προστεθούν στις συσσωρευμένες ζημίες των προηγουμένων ετών, επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα αυτή.

Η διακοπή της λειτουργίας της εν λόγω μονάδας αποτελεί μέρος του επιχειρησιακού σχεδίου αναδιοργάνωσης και δεν πρόκειται να επηρεάσει την παραγωγική δυναμικότητα καθώς και την ταχύτητα εξυπηρέτησης των πελατών.

Πριν οδηγηθούμε στην απόφαση αυτή, εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων. Συγκεκριμένα:

• Προχωρήσαμε το 1999 & το 2001, σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου 6,4 εκατ. Ευρώ.

• Υλοποιήσαμε μια σειρά συγχωνεύσεων με τελευταία την απορρόφηση της Τρικολάν από την Fanco, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για σημαντικές οικονομίες κλίμακος.

Επιδιώξαμε την ένταξη του Νομού Ημαθίας στη ζώνη κινήτρων που ισχύουν στην περιοχή της Θράκης, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

• Επιχειρήσαμε τον εξορθολογισμό της παραγωγικής διαδικασίας, με τη σταδιακή μείωση του προσωπικού, κίνηση η οποία δεν έγινε αποδεκτή από το σωματείο των εργαζομένων.

• Μεταφέραμε το 25% των εργαζομένων στη νέα μονάδα πλεκτηρίου που δημιουργήθηκε από τη μητρική εταιρεία Κλωστήρια Ναούσης.

Δυστυχώς, μετά από όλα αυτά, έχουμε φθάσει σε ένα σημείο όπου οποιαδήποτε αναβολή της αποφάσεως ή εναλλακτική λύση, θα υποθηκεύσει το μέλλον της εταιρείας και θα θέσει σε κίνδυνο και άλλες θέσεις εργασίας. Η ευθύνη μας απέναντι στο σύνολο των εργαζομένων της Εταιρείας καθώς και των μετόχων μας, δεν επιτρέπει άλλη επιλογή.

Σημειώνεται ότι, το εν λόγω εργοστάσιο απασχολεί 98 εργαζομένους, ενώ το σύνολο των απασχολουμένων στην Εταιρεία και τις θυγατρικές της ανέρχεται στα 2.240 άτομα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v