Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha - ETE: Casus belli η Morgan Stanley

Γιατί η Alpha θεώρησε απόδειξη μη φιλικής κίνησης την αύξηση του ποσοστού από την Morgan Stanley. Η σύνδεση με την ΕΤΕ, οι αιχμές ως και για... front running και τα στοιχεία στον εισαγγελέα. Πώς απαντά στα καρφιά η ΕΤΕ.

Alpha - ETE: Casus belli η Morgan Stanley
Σε θερμό επεισόδιο που κλιμακώνει την ένταση στις σχέσεις μεταξύ των διοικήσεων της Εθνικής και της Alpha Bank απειλεί να εξελιχθεί η αύξηση του ποσοστού που κατέχει η Morgan Stanley στην Alpha Bank, καθώς η τελευταία θεώρησε την κίνηση απόδειξη... των μη φιλικών προθέσεων της Εθνικής.

Η αποκάλυψη του Χαμαιλέοντα ότι το ποσοστό της Morgan Stanley ως θεματοφύλακα στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank υπερέβη το 5% και πυροδότησε νέο -οξύτερο από κάθε άλλη φορά- γύρο δημόσιας αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων.

Με δηλώσεις, ανακοινώσεις και διαρροές, οι δύο τράπεζες αντάλλαξαν βαριές κουβέντες και επίσης υπήρξαν σκληρές αιχμές οι οποίες έφτασαν ως τη διατύπωση έμμεσων υπονοιών για front running από την πλευρά της Morgan Stanley και πελατών της. Αργά χθες το απόγευμα επιχειρήθηκε να πέσουν οι τόνοι, το σίγουρο όμως είναι ότι οι πληγές που άφησε η ανεπιτυχής συγχώνευση αντί να επουλώνονται χαίνουν.

Όλα ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα όταν η Morgan Stanley, ενεργώντας ως θεματοφύλακας, αύξησε τις μετοχές της Alpha Bank που κατείχε για λογαριασμό τρίτων κατά 1.769.820 και ανέβασε το ποσοστό της στην τράπεζα από 4,965% σε 5,109%.

Η Alpha είδε στο μετοχολόγιο την αύξηση, η οποία προφανώς θεωρήθηκε… casus belli.

Και αυτό γιατί, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, με την οποία επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του Euro2day, η Morgan Stanley έχει ενεργήσει ως κύριος σύμβουλος της ΕΤΕ αναφορικά με την από τις 18 Ιανουαρίου 2011 πρόταση συγχώνευσης της ΕΤΕ προς την Alpha Bank,

"Είναι τουλάχιστον άκομψη και σίγουρα μη φιλική κίνηση η Morgan Stanley να αυξάνει το ποσοστό της στην Alpha Bank, ενώ είχε ενεργήσει ως σύμβουλος της ΕΤΕ στην πρόταση συγχώνευσης που απορρίφθηκε", τονίζουν στο Euro2day κύκλοι της Alpha Bank.

"Δεν έχουμε δικαίωμα να υπαγορεύσουμε στη Morgan Stanley πώς και με ποιους όρους θα ενεργεί ως θεματοφύλακας", δηλώνουν στελέχη της Εθνικής, διαψεύδοντας κατηγορηματικά κάθε υπόνοια συνδυασμένης κίνησης.

"Δεν κρυβόμαστε πίσω από τη Morgan Stanley ούτε οι πελάτες της ενεργούν σε συνεννόηση μαζί μας", υποστηρίζουν κύκλοι της ΕΤΕ, απορρίπτοντας κάθε υπόνοια εν εξελίξει επιθετικής κίνησης ή έστω άσκησης πίεσης.

"Η αγορά έχει την πεποίθηση, και αυτό μετρά, ότι η Morgan Stanley σε αυτήν την υπόθεση έχει στρατευτεί στην πλευρά της ΕΤΕ", δηλώνουν κύκλοι της Alpha, ενώ επίσημα η τράπεζα έσπευσε να γνωστοποιήσει ότι τη στάση της διοίκησης εγκρίνουν μεγάλοι ξένοι μέτοχοι όπως η Fidelity, η Qatar και η BlackRock.

Μη φιλική από την αρχή η προσέγγιση της ΕΤΕ

Στην Alpha Bank φαίνεται να εδραιώνεται πλέον η αντίληψη ότι η Εθνική δεν κινείται φιλικά.

Μιλώντας στους "Financial Times", ο γενικός διευθυντής της τράπεζας κ . Σπ. Φιλάρετος δήλωσε ότι για την Alpha "η υπόθεση του deal (σ.σ.: με την Εθνική) είναι νεκρή". Προχωρώντας δε ένα βήμα παραπέρα, τόνισε ότι "από την αρχή δεν επρόκειτο για φιλική προσέγγιση" και καταλόγισε στην Εθνική άτσαλη προσπάθεια να ασκήσει πίεση στην Alpha ώστε να αποδεχθεί την πρόταση.

Η Εθνική έβγαλε ανακοίνωση, αφήνοντας τους επενδυτές να πιστεύουν ότι πρόκειται για κλεισμένο deal. "Ήταν ένας άτσαλος τρόπος να ασκήσουν πίεση σε εμάς", δήλωσε χαρακτηριστικά στους "F.T." ο κ. Φιλάρετος.

Ο δε οικονομικός διευθυντής του ομίλου Alpha Bank κ. Β. Ψάλτης χαρακτήρισε, στο ίδιο δημοσίευμα, μη αξιόπιστα κάποια από τα στοιχεία των συνεργειών που έδωσε στη δημοσιότητα η Eθνική.

"Εκτός των συνεργειών κόστους ύψους 300 εκατ. ευρώ, τα υπόλοιπα είναι συνέργειες χρηματοδότησης και εσόδων, τα στοιχεία για τις οποίες δεν είναι αξιόπιστα, δεδομένης της χρηματοοικονομικής κατάστασης" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στις παραπάνω "κατηγορίες" απάντησε ο αναπληρωτής CEO και μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής κ. Άνθιμος Θωμόπουλος, δηλώνοντας στο Reuters ότι η ΕΤΕ είναι πεπεισμένη για τα οφέλη του deal με την Alpha Bank και ότι μία φιλική προσέγγιση μεγιστοποιεί τα πλεονεκτήματα.

Στοιχεία για… front running στον εισαγγελέα;

Το σοβαρό ζήτημα που άνοιξε χθες η Alpha Bank είναι το ερώτημα αν προκύπτει θέμα εσωτερικής πληροφόρησης και front running για τη Morgan Stanley.

Η αμερικανική τράπεζα ενήργησε ως σύμβουλος της ΕΤΕ στην πρόταση προς την Alpha και ταυτόχρονα κατείχε ως θεματοφύλακας μετοχές. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, υπήρξαν μεγάλες αγορές μετοχών από πελάτες της και, αν ναι, προήλθαν κατόπιν κατάχρησης εσωτερικής πληροφόρησης;

Η Alpha στη χθεσινή της ανακοίνωση, αφού υπενθυμίζει τον ρόλο της Morgan Stanley στην υπόθεση της πρότασης συγχώνευσης, δηλώνει πως "θα συνδράμει τις αρμόδιες αρχές στην τήρηση της κείμενης νομοθεσίας".

Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω αναφορών ερμηνεύτηκε από την αγορά, όπως ήταν φυσικό, ως πρόθεση της Alpha Bank να καταθέσει στοιχεία στη διενεργούμενη προκαταρκτική έρευνα από τον Εισαγγελέα Εφετών κ. Ι. Ντογιάκο, για να διαπιστωθεί αν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Εθνικής και της Alpha Bank έχουν τελεστεί αδικήματα όπως αυτά της αξιοποίησης εσωτερικής πληροφόρησης.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διενεργεί έλεγχο σε χρηματιστηριακές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν πριν από την ανακοίνωση της Εθνικής και την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των τίτλων της Εθνικής και της Alpha.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v