Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Απόφαση του Αρείου Πάγου αλλάζει δεδομένα

Αλλαγή στη νομική βάση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΔΕΗ φέρνει απόφαση του Αρείου Πάγου. Κατ΄ αυτόν, ο ασφαλιστικός φορέας των εργαζομένων δεν έχει ιδιοκτησιακό δικαίωμα στην περιουσία της Επιχείρησης.  

ΔΕΗ: Απόφαση του Αρείου Πάγου αλλάζει δεδομένα
Αλλαγή στη νομική βάση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΔΕΗ φέρνει απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής».

Η απόφαση ρυθμίζει οριστικά τη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στον ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων (OAΠ ΔEH και μετέπειτα TAYTEKΩ) και τη διοίκηση, και ορίζει ότι η ΔΕΗ Α.Ε. δικαιούται να διαθέτει μέρη της περιουσίας της, χωρίς την έγκριση του ΟΑΠ.

Εν όψει της μετοχοποίησης τη Επιχείρησης στη δεκαετία του 1990 η περιουσία του OAΠ περιήλθε στη ΔEH A. E., ενσωματώθηκε στην περιουσία της και έναντι αυτής θεσμοθετήθηκε η υποχρέωση του Δημοσίου να καλύπτει τις ανάγκες των ασφαλιστικών εισφορών.

O νόμος προβλέπει ότι το Δημόσιο, έναντι αυτής της ενσωμάτωσης, αναλαμβάνει να καλύπτει, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, τα ετήσια ελλείμματα του OAΠ ΔEH. Η πώληση ενός ακινήτου της ΔEH στο ελληνικό Δημόσιο στις 29/12/1999 στάθηκε η αφορμή για την ολική κατάρριψη αυτής της στρατηγικής. O OAΠ στράφηκε κατά της ΔEH A. E., καταθέτοντας μια πρώτη αγωγή στις12/6/2001, με το επιχείρημα ότι η ΔEH βάσει του νόμου 2773/99 δεν είχε την κυριότητα του εν λόγω ακινήτου.

Η απόφαση του Άρειου Πάγου στις 12 Δεκεμβρίου, ορίζει ότι η κυριότητα του ακινήτου ανήκε στη ΔΕΗ και άρα δικαίως πραγματοποιήθηκε η μεταβίβαση. Mόνη εξαίρεση παγίων που παρέμειναν στον OAΠ είναι τα ακίνητα που αναφέρονται ρητά (δηλαδή, κτίρια, οχήματα, έπιπλα και εξοπλισμός παιδικών σταθμών, πολυϊατρεία, κατασκηνώσεις που χρησιμοποιεί η διεύθυνση ασφάλισης προσωπικού ΔEH).

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, αφού το συγκεκριμένο επιχείρημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος αποτελούσε ένα βασικό πυλώνα της στρατηγικής της ΓENOΠ ΔEH απέναντι σε σχέδια ιδιωτικοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v