Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Cosmote: Ικανοποίηση για πρόγραμμα αποχώρησης

Ικανοποιημένη με την ανταπόκριση που είχε μεταξύ των εργαζομένων της Cosmote το πρόγραμμα κινήτρων για την αποχώρηση συγκεκριμένου αριθμού εργαζομένων από την εταιρεία εμφανίζεται η διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Cosmote: Ικανοποίηση για πρόγραμμα αποχώρησης
Ικανοποιημένη με την ανταπόκριση που είχε μεταξύ των εργαζομένων της Cosmote το πρόγραμμα κινήτρων για την αποχώρηση συγκεκριμένου αριθμού εργαζομένων από την εταιρεία εμφανίζεται η διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ.

Οι εργαζόμενοι της Cosmote είχαν την δυνατότητα να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ενώ σε περίπτωση που υπάρξουν εργαζόμενοι που θα θελήσουν να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα θα μπορούν να το πράξουν και σήμερα το πρωί.

Μέσα στην ημέρα αναμένεται να γίνει γνωστός ο αριθμός των εργαζομένων που έχουν δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα αποχώρησης.

Πάντως από την πλευρά της εταιρείας εκφράζεται η πεποίθηση ότι ο αριθμός που θα θελήσει τελικώς να κάνει να χρήση των κινήτρων αποχώρησης θα είναι, ίσως, μεγαλύτερος από τον αριθμό των 120 αποχωρήσεων που έχει τεθεί ως στόχος από την πλευρά της διοίκησης.

Κίνητρα για όσους κάνουν αίτηση

Η αποχώρηση από την εταιρεία με χρήση των αυξημένων κινήτρων που έχει θεσπίσει η εταιρεία θα ισχύσει για τους εργαζόμενους που έχουν καταθέσει σχετική αίτηση.

Αντίθετα για όσους αποφάσισαν να μην υποβάλλουν την αίτηση εταιρεία, όπως έχει κάνει γνωστό, θα «πράξει σύμφωνα με τις περιστάσεις και με τα όσα ορίζει η εργατική νομοθεσία και ο νόμος περί ανωνύμων εταιρειών 2190/1920». Αυτό σημαίνει ότι στη συνέχεια η Cosmote προτίθεται να προχωρήσει στην απόλυση του προσωπικού που οι θέσεις εργασίας τους καταργούνται με βάση τα όσα ορίζει η νομοθεσία σύμφωνα με την οποία η εταιρεία έχει την δυνατότητα να απολύει 30 εργαζόμενους του μήνα.

Το ξεκαθάρισμα επ’ αυτού του σημείου, ότι δηλαδή η μείωση του προσωπικού θα γίνει είτε με την εφαρμογή του προγράμματος εθελούσιας εξόδου είτε με υποχρεωτικές απολύσεις, φαίνεται ότι ήταν το σημείο - κλειδί που οδήγησε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου ανεξαρτήτως από το γεγονός ότι από την πλευρά των εκπροσώπων των εργαζομένων σημειώνεται με έμφαση ότι πρόκειται για απολύσεις και όχι για εθελούσια έξοδο.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα πάντα με την Cosmote, το πακέτο κινήτρων αποχώρησης που έχει σχεδιάσει η εταιρεία αποτελεί από τα υψηλότερα με βάση τα δεδομένα της αγοράς και αντιστοιχεί σε μισθούς ενός έως τριών χρόνων, παρέχοντας στους εργαζόμενους που κάνουν χρήση του τη δυνατότητα διατήρησης του εισοδήματός τους για ικανό χρονικό διάστημα μέχρι το επόμενο επαγγελματικό τους βήμα. Επιπλέον προβλέπει η διατήρηση, έως του τέλους του έτους, επιπλέον παροχών, όπως ιδιωτικό πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης για τους εργαζόμενους και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα, με τους ίδιους όρους, απευθύνθηκε επίσης σε 65 εργαζόμενους της εταιρείας «Γερμανός» οι οποίοι το έχουν κάνει ήδη δεκτό στο σύνολό τους όπως επισημάνεται από την πλευρά της Cosmote.

Μικρότερη η «πίττα» της κινητής τηλεφωνίας

Από την πλευρά της Cosmote, αλλά και του Ομίλου ΟΤΕ συνολικά, η κατάργηση των θέσεων εργασίας και η αντίστοιχη μείωση του προσωπικού αποδίδεται στην δύσκολη συγκυρία με την οποία είναι αντιμέτωπη η εταιρεία σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται. Ενδεικτικά στην ελληνική αγορά την τελευταία διετία τα συνολικά έσοδα της κινητής τηλεφωνίας υποχώρησαν κατά 1,1 δις ευρώ. Το 2010 τα συνολικά έσοδα της Cosmote μειώθηκαν κατά 191 εκατομμύρια ευρώ, ενώ την τελευταία διετία έχουν χαθεί περίπου 370 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η εταιρεία έχει παγώσει τις προσλήψεις προσωπικού ενώ δεν αντικαθίστανται στελέχη που αποχωρούν. Επιπλέον από το 2010 έχει τεθεί σε ισχύ – και συνεχίζεται και το 2011 – πάγωμα των μισθολογικών αυξήσεων και των λοιπών παροχών για τα ανώτερα και τα ανώτατα στελέχη.

Απεργία

Σε κάθε περίπτωση πάντως από την πλευρά των εργαζόμενων αναμένεται ότι θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις αντίδρασης στην μείωση του προσωπικού της Cosmote αλλά και την περικοπή παροχών των εργαζομένων του ΟΤΕ. Ήδη για την ερχόμενη Παρασκευή έχει εξαγγελθεί 24ωρη απεργία των εργαζομένων στο Όμιλο ΟΤΕ.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ έχει καλέσει για αύριο το πρωί τις διοικήσεις του ΟΤΕ και της Cosmote σε δημόσιο διάλογο στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Όπως επισημαίνεται από την πλευρά του συνδικαλιστικού οργάνου περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας στα πλαίσια του δημόσιου διαλόγου θα συνεχιστούν 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις αρχής γενομένης από την Πέμπτη 24- 3- 2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v