Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EFG: Αναπτύσσει δείκτη Κατοικίας για Ρουμανία

Στην ανάπτυξη Δείκτη Ακινήτων Κατοικίας για την αγορά της Ρουμανίας, προχώρησε η Eurobank Property Services, θυγατρική εταιρεία Υπηρεσιών Ακινήτων, του Ομίλου Eurobank EFG.

EFG: Αναπτύσσει δείκτη Κατοικίας για Ρουμανία
Στην ανάπτυξη Δείκτη Ακινήτων Κατοικίας για την αγορά της Ρουμανίας, προχώρησε η Eurobank Property Services, θυγατρική εταιρεία Υπηρεσιών Ακινήτων, του Ομίλου Eurobank EFG μέσω της τοπικής εταιρίας EFG Eurobank Property Services S.A..

Η δημιουργία του Δείκτη Ακινήτων είναι αποτέλεσμα διετούς προσπάθειας και μελέτης της ρουμανικής αγοράς κατοικίας η οποία παρακολουθείται κατά προτεραιότητα από την εταιρεία λόγω της δυναμικής της αλλά και του στάδιου ωριμότητας της.

Η παρουσίαση του Δείκτη έγινε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Βουκουρέστι με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού παραγόντων της ρουμανικής αγοράς. Η ανάπτυξη τέτοιων προϊόντων όχι μόνο ικανοποιεί τις ανάγκες των τοπικών και ξένων επενδυτών αλλά συγχρόνως συμβάλει σημαντικά στην διαμόρφωση και στην περαιτέρω ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς.

Η πρωτοβουλία ανάπτυξης των δεικτών κατοικίας υλοποιήθηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της EFG Eurobank Property Services κ. Δημήτρη Ανδρίτσο με τη δραστηριοποίηση ενός δικτύου στελεχών τόσο από το γραφείο της Αθήνας όσο και από αυτό του Βουκουρεστίου οι οποίοι εργάστηκαν κάτω από τη μεθοδολογική καθοδήγηση του Δρ. Φώτη Μουζάκη του Cass Business School - City University London και το συντονισμό της Γενικής Διευθύντριας της Ρουμάνικης Θυγατρικής κας Δήμητρας Μαρίνη.

Τελικά ένα σύνολο από 21 σειρές ετήσιων και τριμηνιαίων δεικτών υπολογίστηκαν χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία των hedonic regressions. Η εφαρμογή της μεθοδολογίας παρουσίασε σημαντικά στατισιτικά αποτελέσματα ικανοποιώντας τόσο τις προσδοκίες των market experts που εμπλέκτηκαν στο project όσο και, συγχρόνως, όλα τα απαιτούμενα standards που έχουν τεθεί από τον τοπικό Ρουμάνικο φορέα πιστοποίησης εκτιμήσεων ακινήτων ANEVAR (National Association of Romanian Valuers) σε σχετική οδηγία που εξέδωσε σχετικά με την αποτίμηση για loan security purposes.

Αναφορικά με τα κίνητρα που οδήγησαν την Eurobank EFG Property Services να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία καθώς και για τις προοπτικές αυτού του εγχειρήματος ο κ. Ανδρίτσος δήλωσε: «Η ανάπτυξη των δεικτών είναι προϊόν συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας για την παροχή σύγχρονων εργαλείων εκτίμησης της αξίας του συνολικού χαρτοφυλακίου ακινήτων των Τραπεζών.

Επιπρόσθετα είναι προφανές ότι τέτοιοι δείκτες μπορούν να μας βοηθήσουν ώστε να αποκτήσουμε καλύτερη εικόνα της κτηματαγοράς και να παρακολουθούμε τις διακυμάνσεις των τιμών της με στόχο τον πραγματικό προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων και την εξαγωγή χρήσιμων στατιστικών στοιχείων και συμπερασμάτων. Ιδιαίτερα στην περίπτωση όπου ο δείκτης αφορά χαρτοφυλάκιο ακινήτων, δίδεται η δυνατότητα άμεσων συμπερασμάτων και εύκολης κατανόησης της διακύμανσης των τιμών.

Αναμφίβολα, είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που θα συμβάλλει στη μείωση αφενός του κόστους αφετέρου του απαιτούμενου χρόνου παράδοσης συγκριτικά με παραδοσιακούς τρόπους όπως της εκτίμησης χωρίς αυτοψία (desktop). Με αυτή την έννοια πιστεύω ότι έχουμε δημιουργήσει όχι μόνο ένα διαφορετικό επιστημονικό μοντέλο αλλά επίσης και ένα δυναμικό, λεπτομερές, χαμηλού κόστους και φιλικό προς το χρήστη εργαλείο»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v