Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Σε θέση «μάχης» διοίκηση και εργαζόμενοι

Σε πλήρη σύγκρουση οδηγούνται οι εργαζόμενοι και η διοίκηση στον όμιλο ΟΤΕ, αφού και οι δύο πλευρές εμφανίζονται αμετακίνητες στις θέσεις τους, σκληραίνοντας μάλιστα τη στάση τους.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Σε θέση «μάχης» διοίκηση και εργαζόμενοι
Σε πλήρη σύγκρουση οδηγούνται οι εργαζόμενοι και η διοίκηση στον όμιλο ΟΤΕ, αφού και οι δύο πλευρές εμφανίζονται αμετακίνητες στις θέσεις τους, σκληραίνοντας μάλιστα τη στάση τους.
 
Η χθεσινή πολύωρη τριμερής συνάντηση εκπροσώπων της διοίκησης και των εργαζομένων με τον υφυπουργό Εργασίας κ. Βασίλη Κεγκέρογλου δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα, καθώς η συμβιβαστική πρόταση του υφυπουργού δεν έγινε δεκτή.

Σήμερα η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ προχωρά σε 24ωρη απεργία, ενώ εμφανίζεται αποφασισμένη για συνέχιση των κινητοποιήσεών της μέχρις εσχάτων.

Αυτό επιβεβαιώνει και η ανακοίνωση, σε πολεμικό ύφος, που εξέδωσε χθες η Ομοσπονδία, όπου κάνει λόγο για ανάλγητη και σκληρή στάση της διοίκησης, η οποία κατ’ εντολήν, όπως αναφέρει, της D.T. δεν έδειξε κανένα σημείο υποχώρησης.

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ χαρακτηρίζει τη σημερινή κινητοποίηση αρχή πολέμου και καλεί την κυβέρνηση να άρει την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες και θα λάβουν διαφορετικές μορφές, όπως π.χ. αυστηρή τήρηση του ωραρίου, μη παροχή εργασίας εκτός ωραρίου, λευκή αποχή κ.λπ. κ.λπ.

Βιωσιμότητα

Από την πλευρά της διοίκησης του ΟΤΕ κατά τη χθεσινή συνάντηση τονίστηκε ότι οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν, και θα έχουν ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 32 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση, υπακούουν στην ανάγκη άμεσης μείωσης του λειτουργικού κόστους της εταιρίας και αυτό γίνεται με την περικοπή παροχών, που είχαν χορηγηθεί στο παρελθόν οικειοθελώς από την επιχείρηση, η οποία διατηρούσε όμως το δικαίωμα οποιαδήποτε στιγμή να προχωρήσει στην ανάκλησή τους.

Η διοίκηση του ΟΤΕ σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι, έπειτα από άκαρπες διαπραγματεύσεις διάρκειας 15 μηνών, η λήψη μέτρων ήταν πλέον επιβεβλημένη για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της εταιρίας, η οποία την προηγούμενη χρονιά εμφάνισε πτώση 10% στα έσοδα και 78,5% στα κέρδη, ενώ την ίδια ώρα το κόστος εργασίας φτάνει τα 766 εκατομμύρια ευρώ και αντιστοιχεί στο 35,3% των εσόδων.

Cosmote

Σε ό,τι αφορά το θέμα μείωσης του προσωπικού της Cosmote κατά 120 άτομα, από την πλευρά της εταιρίας παρουσιάστηκαν οι λόγοι υλοποίησης του προγράμματος λειτουργικής βελτιστοποίησης, όπως χαρακτηρίζεται, που περιλαμβάνει τη διακοπή δραστηριοτήτων και την αναδιοργάνωση λειτουργιών, με αποτέλεσμα την κατάργηση αριθμού θέσεων εργασίας.

Εκείνο που τονίστηκε κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης από τη νομική σύμβουλο του ομίλου ΟΤΕ κ. Ειρήνη Νικολαΐδη και τη γενική διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού κ. Έλενα Παπαδοπούλου ήταν ότι το προσφερόμενο πακέτο κινήτρων είναι από τα υψηλότερα της αγοράς και προσφέρει καθαρές αποδοχές από ένα έως τρία έτη καθώς και άλλες παροχές σε όσους εργαζομένους θελήσουν να κάνουν χρήση του έως και τις 11 Μαρτίου, οπότε και λήγει η ισχύς του, αφού προς το παρόν η εταιρία δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να δώσει παράταση, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να γίνει τις επόμενες ημέρες.

Πάντως, η συμβιβαστική πρόταση του κ. Κεγκέρογλου, να υλοποιηθεί το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για όσους εργαζομένους επιλέξουν να αποχωρήσουν από την εταιρία κάνοντας χρήση των κινήτρων που δίνονται και στη συνέχεια να υπάρξει διάλογος, δεν έγινε δεκτή από την πλευρά της διοίκησης.

Αντίθετα, οι εργαζόμενοι χαρακτήρισαν την πρόταση καλή, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να αποτελέσει βάση διαλόγου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v