Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακαρπη η τριμερής συνάντηση για περικοπές σε ΟΤΕ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο της διαδικασίας συμφιλίωσης που προβλέπεται από το άρθρο 13 του νόμου 1876/90, μεταξύ των εκπροσώπων της Διοίκησης του ΟΤΕ και εκπροσώπων της ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Ακαρπη η τριμερής συνάντηση για περικοπές σε ΟΤΕ
Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο της διαδικασίας συμφιλίωσης που προβλέπεται από το άρθρο 13 του νόμου 1876/90, μεταξύ των εκπροσώπων της Διοίκησης του ΟΤΕ και εκπροσώπων της ΟΜΕ-ΟΤΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΤΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι του ΟΤΕ επανέλαβαν τη θέση της εταιρείας ως προς την ανάγκη άμεσης μείωσης του λειτουργικού κόστους της, με την περικοπή παροχών, που είχαν χορηγηθεί στο παρελθόν οικειοθελώς από την επιχείρηση, με επιφύλαξη ανάκλησής τους οποτεδήποτε.

Μετά από 15 μήνες διαπραγματεύσεων, οι οποίες απέβησαν άκαρπες, η λήψη μέτρων είναι πλέον επιβεβλημένη για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της εταιρείας.

Ακόμη, είναι απόλυτα αιτιολογημένη με βάση και τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΤΕ, ο οποίος για το 2010 εμφάνισε πτώση 10% στα έσοδα και 78,5% στα κέρδη, τη στιγμή που το ετήσιο κόστος εργασίας (766 εκατομμύρια ευρώ) αντιστοιχεί στο 35,3% των εσόδων και στο 46% του συνολικού κόστους λειτουργίας του.

Ειδικά όσον αφορά στην αλλαγή του ωραρίου και στην 30λεπτη υπερωριακή απασχόληση για προθέρμανση κλπ. των υπηρεσιακών οχημάτων, θέματα στα οποία κυρίως επικεντρώθηκε η συζήτηση, ο ΟΤΕ διευκρινίζει ότι:

Η αλλαγή του ωραρίου εργασίας στον ΟΤΕ σε 40 ώρες την εβδομάδα, από 1η Μαΐου 2011, είναι απόλυτα σύμφωνη με την εργατική νομοθεσία και εφαρμόζεται σε όλο τον ιδιωτικό τομέα. Το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα, αποτελούσε οικειοθελή παροχή της Διοίκησης, η οποία είχε εφαρμοστεί με τη ρητή επιφύλαξη της ελεύθερης ανάκλησής της εκ μέρους της εταιρείας.

• Η 30λεπτη καθημερινή υπερωριακή απασχόληση, που είχε προβλεφθεί στο παρελθόν για προθέρμανση κλπ. υπηρεσιακών οχημάτων, λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης, δεν ανταποκρίνεται πλέον στις τρέχουσες ανάγκες και οι εν λόγω εργασίες μπορούν να πραγματοποιούνται κανονικά εντός του προβλεπόμενου νόμιμου ωραρίου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι εκπρόσωποι της Διοίκησης του ΟΤΕ επανέλαβαν τη θέση της εταιρείας, ότι, ήταν, είναι και θα παραμείνει ανοικτή στο διάλογο και στη διαβούλευση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v