Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fourlis: Νέες δραστηριότητες κόντρα στην κρίση

Με απώτερο στόχο το 50% των πωλήσεων να προέρχεται σε βάθος χρόνου από το εξωτερικό, ο εισηγμένος όμιλος επιμένει να επενδύει κόντρα στην οικονομική κρίση - Σκεπτικισμός για τις οικονομικές επιδόσεις του 2011.

Fourlis: Νέες δραστηριότητες κόντρα στην κρίση
Με απώτερο στόχο το 50% των πωλήσεων να προέρχεται σε βάθος χρόνου από το εξωτερικό, ο εισηγμένος όμιλος επιμένει να επενδύει κόντρα στην οικονομική κρίση - Σκεπτικισμός για τις οικονομικές επιδόσεις του 2011.

Την πρόθεση του ομίλου να ξεκινήσει νέα δραστηριότητα στη λιανική και το γεγονός ότι οι σχετικές συζητήσεις διεξάγονται με ξένο εταίρο ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Fourlis κ. Αναστάσιος Πεταλάς, κατά τη χθεσινή παρουσίασή της στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Η διοίκηση του ομίλου δήλωσε ότι θα συνεχίσει να επενδύει με έμφαση στο εξωτερικό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα σταματήσουν οι επενδύσεις στην Ελλάδα. Απώτερος στόχος της εισηγμένης είναι το 50% των πωλήσεών της να προέρχεται από το εξωτερικό, όταν το 2011 το συγκεκριμένο ποσοστό αναμένεται γύρω στο 20%.

Πώς βλέπει το 2011

Κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2010, η ζήτηση σημείωσε μεγάλη και απροσδόκητη πτώση στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν και οι πωλήσεις των καταστημάτων ΙΚΕΑ και Intersport. Η κατάσταση δεν δείχνει να έχει ανακάμψει στο πρώτο φετινό δίμηνο.

Το πρώτο τρίμηνο οι εγχώριες πωλήσεις του ομίλου αναμένονται μειωμένες, καθώς -εκτός των άλλων- το περυσινό αντίστοιχο χρονικό διάστημα δεν είχαν επιβληθεί σκληρά μέτρα λιτότητας, ενώ ταυτόχρονα οι πωλήσεις του Μαρτίου του 2010 είχαν επηρεαστεί θετικά από την εποχικότητα του Πάσχα (φέτος θα επηρεαστούν αυτές του β΄ τριμήνου).

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της Fourlis δεν κρύβει τον προβληματισμό της για τη φετινή πορεία γιατί πιστεύει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω σε περίπτωση όπου ληφθούν νέα περιοριστικά οικονομικά μέτρα. Ωστόσο, αναρωτιέται αν το ποσοστό πτώσης μπορεί να συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς, όταν οι πωλήσεις οικιακών επίπλων έχουν μειωθεί κατά 40% μέσα στη διετία 2008 - 2009.

"Δεν μπορεί, κάποτε θα αρχίσει να σταθεροποιείται η κατάσταση", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πεταλάς και συνέχισε: "Δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Εμείς πάντως επενδύουμε γιατί πιστεύουμε ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και κάποτε θα γυρίσει".

Πάντως, παρά την οικονομική κρίση, ο εισηγμένος όμιλος συνεχίζει τις επενδύσεις, αφού σύντομα θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το κατάστημα ΙΚΕΑ στα Ιωάννινα, για να πάρουν σειρά τα αντίστοιχα στη Βάρνα (Βουλγαρία), στην Κρήτη και στην Αθήνα (το τρίτο). Για φέτος, προγραμματίζονται επίσης πέντε νέα σημεία Intersport, εκ των οποίων τα τρία στην Ελλάδα.

Περικοπές κόστους - τιμές πώλησης

"Κοιτάζουμε προσεκτικά κάθε γραμμή της κατάστασης των αποτελεσμάτων χρήσεως", ήταν η απάντηση του κ. Πεταλά, σε ερώτηση που του τέθηκε για το ποια πολιτική κόστους ακολουθεί ο όμιλος. "Έχουμε παγώσει τις αποδοχές τα τελευταία δύο χρόνια για τους εργαζομένους και τα τελευταία τρία χρόνια για τα στελέχη. Το ίδιο θα ισχύσει και το 2011. Επιπλέον, έχουμε επιτύχει κάποιες μειώσεις στο κόστος των ενοικίων, ενώ έχουμε εξοικονομήσεις και από άλλες πηγές (π.χ. διαφημιστικές δαπάνες).

Η διοίκηση του ομίλου ανέφερε πως η πτώση των τιμών των commodities την τελευταία διετία έδωσε τη δυνατότητα για σημαντικές μειώσεις στις τιμές πώλησης των προϊόντων ΙΚΕΑ στην Ελλάδα αλλά και για πλήρη απορρόφηση του αυξημένου συντελεστή ΦΠΑ από το 19% στο 23%. Οι ίδιες τιμές θα διατηρηθούν μέχρι και τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, η πολύ μεγάλη άνοδος των τιμών στο αλουμίνιο, στο βαμβάκι, στο πετρέλαιο, στο ξύλο κ.λπ. είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε αυξήσεις των τιμών από τον Οκτώβριο του 2011 και μετά.

Η επένδυση στην Τουρκία

Ο όμιλος Fourlis συμφώνησε στην απόκτηση 20 καταστημάτων Intersport στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκε μια νέα εταιρία, που δεν είναι επιβαρημένη με καμία υποχρέωση και ως μόνο ενεργητικό έχει τα 20 αυτά καταστήματα. Η αποτίμησή της υπολογίστηκε στα 10 - 11 εκατ. ευρώ και η Fourlis θα αποκτήσει το 75% αυτής.

Η εταιρία, όπως αυτήν τη στιγμή είναι σήμερα, σε ετήσια βάση προβλέπεται να σημειώσει πωλήσεις 20 εκατ. ευρώ και ελαφρώς θετικό EBITDA. Στόχος είναι το δίκτυο καταστημάτων να αυξηθεί στα 40,και ο τζίρος στα 50 εκατ. ευρώ, και αυτό με διψήφιο περιθώριο EBITDA.

Μηδενικό μέρισμα, αλλά…

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας θα προτείνει στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μηδενικού μερίσματος, με στόχους τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων αλλά και την ανετότερη διαχείριση του υφιστάμενου ρευστού περιβάλλοντος. Τα στελέχη της πάντως τονίζουν πως η απόφαση αυτή ενδεχομένως να μην περάσει στη γενική συνέλευση γιατί απαιτείται υπερψήφιση κατά τουλάχιστον 70%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v