Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιδρούν οι υπάλλληλοι του ΟΠΑΠ στο νέο Ν/Σ

Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο για τη Ρύθμιση της Αγοράς Παιγνίων εξέφρασε το Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων Ο.Π.Α.Π. που προκήρυξε τρίωρη στάση εργασίας για σήμερα Τετάρτη, 2/3/2011.

Αντιδρούν οι υπάλλληλοι του ΟΠΑΠ στο νέο Ν/Σ
Με αφορμή τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου (Σ/Ν) για τη Ρύθμιση της Αγοράς Παιγνίων στο Υπουργικό Συμβούλιο, το Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων Ο.Π.Α.Π. προκήρυξε τρίωρη στάση εργασίας για την Τετάρτη, 2/3/2011 και επισημαίνει τα εξής:

• Η δημοπράτηση αδειών για παιγνιομηχανήματα σε νέα σημεία πώλησης εκτός του αποκλειστικού δικτύου της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. - χωρίς να έχει ουσιαστικά στελεχωθεί, εκπαιδευτεί και οργανωθεί ο απαιτούμενος ελεγκτικός μηχανισμός (Επιτροπή Εποπτείας Παιγνίων), είναι μια κοινωνικά ανεύθυνη επιλογή, καθώς εκθέτει σε σοβαρότατο κίνδυνο τις ευπαθείς στον εθισμό ομάδες του πληθυσμού.

• Η δημοπράτηση αδειών για την οργάνωση και λειτουργία νέων παιγνιδιών, που έχουν ήδη παραχωρηθεί από το Δημόσιο ως δικαίωμα πρώτης προαίρεσης της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. (με βάση την από 15/12/2000 σύμβαση μεταξύ τους και με καταβολή του σχετικού αντιτίμου), δεν είναι σύννομη και δημιουργεί προϋποθέσεις για αγωγές κατά του Δημοσίου από τους έχοντες έννομο συμφέρον (μέτοχοι, πράκτορες, διοίκηση και υπάλληλοι της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε.).

• Η προσέγγιση που επιλέγει το Σ/Ν είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας, καθώς με τις διαδικασίες του Δημοσίου είναι πρακτικά ανέφικτο να επιτευχθούν εντός χρονοδιαγράμματος οι οικονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του μνημονίου.

• Η λογική του Σ/Ν είναι ενάντια στο δημόσιο συμφέρον, καθώς απαξιώνει ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του Ελληνικού Δημοσίου (το 34% των μετοχών της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε.).

• Το Σ/Ν θέτει σε κίνδυνο την είσπραξη εσόδων για το Δημόσιο της τάξης των 700 εκ. ετησίως, που προέρχονται από μερίσματα, φόρους μερισμάτων, εταιρικό φόρο εισοδήματος και φόρους κερδών νικητών της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. Η «τρύπα» αυτή θα αυξήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2012 και θα προκαλέσει την ανάγκη για νέα επώδυνα οικονομικά μέτρα.

ΣΥ-ΟΠΑΠ

• Το Σ/Ν απειλεί τη βιωσιμότητα 5.000 επιχειρήσεων-πρακτορείων της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. και 1.000 θέσεων εργασίας στον όμιλό της.

• Το πρόστιμο που πληρώνει η Ελλάδα δεν αποτελεί δικαιολογία για τη βιασύνη και την προχειρότητα σύνταξης του Σ/Ν, καθώς αφορά στα τεχνικά παιχνίδια και όχι στα παιγνιομηχανήματα (φρουτάκια) ή τα διαδικτυακά παιχνίδια.

Η προσδοκία της νομιμοποίησης παρανόμων σήμερα δραστηριοτήτων έχει προκαλέσει έκρηξη αυθαιρεσίας, αφού τα παράνομα σημεία πώλησης αυξάνονται ραγδαία στην προσπάθεια κάποιων να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μεγάλη διείσδυση στη νέα υπό ρύθμιση αγορά. Ο ελεγκτικός μηχανισμός, που έχει προβλεφθεί με το ν. 3229/2004, γιατί δεν έχει μέχρι σήμερα στελεχωθεί και λειτουργήσει;

Μήπως επειδή εξυπηρετούνται συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα;

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο Συλλόγου Υπαλλήλων Ο.Π.Α.Π. ζητά την άμεση απόσυρση του Σ/Ν και τη σύνταξη νέου που θα τεθεί σε νέα δημόσια διαβούλευση, καθώς και την άμεση ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της παράνομης δραστηριότητας που αναπτύσσεται ραγδαία ενάντια στο δημόσιο συμφέρον και απειλώντας την κοινωνική συνοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v