Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Κέρδη 180 εκατ. ευρώ το 2010

Κέρδη 180 εκατ. ευρώ για το σύνολο της χρήσης 2010 και 50 εκατ. ευρώ το Q4 ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ, ποσό υψηλότερο των εκτιμήσεων. Η εταιρεία θα διανείμει ακαθάριστο μέρισμα 0,45 ευρώ ανά μετοχή για το 2010.

ΕΛΠΕ: Κέρδη 180 εκατ. ευρώ το 2010
Καθαρά κέρδη (δημοσιευμένα) ύψους 180 εκατ. ευρώ ανακοίνωσαν για το σύνολο της χρήσης 2010 τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ για το δ’ τρίμηνο της χρήσης τα (δημοσιευμένα) καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 50 εκατ. ευρώ.

Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στο έτος διαμορφώθηκαν στα 205 εκατ. ευρώ και στο δ’ τρίμηνο στα 35 εκατ. ευρώ.

Οι αναλυτές, τις προβλέψεις των οποίων συγκέντρωσε το πρακτορείο Reuters, έκαναν λόγο για κέρδη 175 εκατ. ευρώ- αμετάβλητα έναντι του περσινού έτους- και για EBITDA στα 503,6 εκατ. ευρώ. Στο τέταρτο τρίμηνο οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη 44,8 εκατ. ευρώ και EBITDA στα 124,5 εκατ. ευρώ.

Τα (δημοσιευμένα) EBITDA ανήλθαν σε 501 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης και στα 122 εκατ. ευρώ το δ’ τρίμηνο, ενώ τα συγκρίσιμα EBITDA διαμορφώθηκαν στο σύνολο της χρήσης στα 474 εκατ. ευρώ και στα 86 εκατ. ευρώ το δ’ τρίμηνο.

Η εταιρεία θα διανείμει ακαθάριστο μέρισμα 0,45 ευρώ ανά μετοχή για το 2010.


Τι ειπώθηκε στο conference call

Πίεση στα περιθώρια διύλισης της Ελληνικά Πετρέλαια προκαλεί η απότομη άνοδος της τιμής του αργού πετρελαίου, όπως παραδέχθηκε, η διοίκησή της στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Η εξέγερση στην Λιβύη και η εκτίναξη της τιμής του αργού που πυροδότησε συρρίκνωσε ήδη σημαντικά τα περιθώρια της ΕΛΠΕ στο 1 δολάριο το βαρέλι από 5 δολάρια που δούλευε ένα μήνα πριν.

Στο αντίποδα ο όμιλος δεν έχει πρόβλημα να υποκαταστήσει τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από την Λιβύη καθώς αντιστοιχούν μόλις στο 10% του πετρελαίου που προμηθεύεται ενώ η ζήτηση για πετρελαιοειδή παραμένει πεσμένη στο α΄ τρίμηνο της χρήσης σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ο όμιλος προτίθεται να προχωρήσει φέτος σε επενδύσεις ύψους 500 με 550 εκατ. ευρώ οι οποίες θα αφορούν κατά κύριο λόγο στην ολοκλήρωση της αναβάθμισης του διυλιστηρίου Ελευσίνας.


ΤΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ 2010

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, τα αποτελέσματα του Ομίλου για το 2010 επηρεάστηκαν θετικά από τη βελτίωση στο διεθνές περιβάλλον διύλισης για σύνθετα διυλιστήρια, την αυξανόμενη συνεισφορά των δραστηριοτήτων του εξωτερικού και των εξαγωγών του Ομίλου, την συνεισφορά από τις δραστηριότητες Φυσικού Αερίου και Ηλεκτρικής Ενέργειας καθώς και τα προγράμματα βελτίωσης ανταγωνιστικότητας, που υλοποιούνται από το 2008 σε όλες τις δραστηριότητες του Ομίλου. Τα πιο πάνω αντιστάθμισαν τα προβλήματα από τις αρνητικές εξελίξεις στην Ελληνική αγορά, η οποία για πρώτη φορά το 2010 κατέγραψε μείωση στην ζήτηση για πετρελαιοειδή προϊόντα της τάξεως του 14%.

Τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε €474εκ., ενώ τα δημοσιευμένα κέρδη EBITDA, τα οποία διαφοροποιούνται κυρίως λόγω της επίπτωσης των τιμών αργού πετρελαίου, ανήλθαν σε €501εκ. και –αν ληφθεί υπόψη η επίπτωση της έκτακτης δαπάνης για την εθελουσία αποχώρηση προσωπικού, η οποία επιβάρυνε τη περσινή χρήση –είναι στα ίδια επίπεδα με το 2009.

Αντίστοιχα, σε επίπεδο καθαρών κερδών, τα συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη ανήλθαν σε €205εκ., αυξημένα κατά 18%, ενώ τα δημοσιευμένα Καθαρά κέρδη ύψους €180εκ. επηρεάστηκαν από την έκτακτη εισφορά φόρων επί των κερδών του 2009, καθώς επίσης από την τροποποίηση της φορολογίας επί των μερισμάτων.

Όσον αφορά την στρατηγική του Ομίλου, στον τομέα των επενδύσεων, συνεχίζεται η υλοποίηση της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού των διυλιστηρίων Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα για το διυλιστήριο Θεσσαλονίκης, οι εργασίες μηχανολογικής ανέγερσης ολοκληρώθηκαν στο τέλος του 2010 και κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συντήρησης τον Φεβρουάριο του 2011, ξεκίνησε η ένταξη των νέων μονάδων στη λειτουργία του διυλιστηρίου.

Ο εκσυγχρονισμός του διυλιστηρίου Ελευσίνας, που είναι στη φάση της μηχανολογικής ανέγερσης, προχωρά σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό με ποσοστό εργασιών άνω του 80% και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Β’ εξαμήνου του 2011.

Στο πλαίσιο της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου στην Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων, ο Όμιλος, μετά τη διενέργεια διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, συμφώνησε τον Δεκέμβριο του 2010 για την μεταβίβαση 70% των δικαιωμάτων του στην περιοχή West Obayed, στη Δυτική Έρημο της Αιγύπτου και την συνεργασία με τρίτους για την περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη στην εν λόγω περιοχή.

Σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση της εταιρείας, παρά τις πρόσφατες εξελίξεις της ελληνικής αγοράς, ο Όμιλος διατηρεί το πλεονέκτημα της ισχυρής χρηματοοικονομικής του θέσης και μέσα από μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες πηγές χρηματοδότησης για την υποστήριξη των επενδυτικών του σχεδίων. Συγκεκριμένα, εντός του 2010, ο Όμιλος έχει εξασφαλίσει επιπλέον χρηματοδοτικές γραμμές ύψους €1δισ. Περίπου, εκ των οποίων ποσό €750εκ. έχει ήδη εκταμιευθεί.

Με βάση τα αποτελέσματα και λαμβάνοντας υπόψη συνολικά τη χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου, το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση τη διατήρηση του συνολικού μερίσματος από τα κέρδη της χρήσης 2010 στα ίδια επίπεδα με το 2009 στα €0,45 ανά μετοχή (προ φόρων και παρακρατήσεων).

O κύριος Γιάννης Κωστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ, σχολίασε:

«Πετύχαμε ικανοποιητικά αποτελέσματα λόγω του καλύτερου διεθνούς περιβάλλοντος διύλισης, της αύξησης των τιμών πετρελαίου, της ενδυνάμωσης του δολαρίου καθώς και της σημαντικής προόδου στα έργα βελτίωσης αποδοτικότητας, τα οποία αντιστάθμισαν το δυσμενές περιβάλλον στην εγχώρια αγορά.

Το 2011 αναμένεται εξίσου δύσκολο. Τα Ελληνικά Πετρέλαια παραμένουν προσηλωμένα στην στρατηγική τους για βιώσιμη ανάπτυξη, μέσω της ολοκλήρωσης των επενδύσεων αναβάθμισης των διυλιστηρίων τους, της περαιτέρω ανάπτυξης εξαγωγών και νέων δραστηριοτήτων, με μεγαλύτερη έμφαση στην εξωστρέφεια και την συνεχή βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους
».


*** Τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ δημοσιεύονται αναλυτικά στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v