Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Στα 113 εκατ. τα κέρδη 2010

Άνω των εκτιμήσεων, στα 113 εκ. ή στα 68 εκ. μετά την έκτακτη εισφορά, τα κέρδη της Eurobank το 2010. Μείωση δαπανών 3%. Κέρδη από ΝΑ Ευρώπη. Στο 13,1% η κεφαλαιακή επάρκεια. Τι ειπώθηκε στο conference call.

Eurobank: Στα 113 εκατ. τα κέρδη 2010
Άνω των εκτιμήσεων, στα 113 εκατ., ή στα 68 εκατ. ευρώ μετά την έκτακτη εισφορά, διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Eurobank το 2010.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν στα 2,254 δισ. ευρώ, αντίστοιχα των προβλέψεων, εμφανίζοντας μικρή υποχώρηση 3,7% σε σχέση με το 2009.

Οι προβλέψεις για επισφάλειες το 2010 ανήλθαν στα 1,36 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 15,7% σε σχέση με το 2009.

Οι αναλυτές, σε δημοσκόπηση του Reuters, περίμεναν κέρδη 63,4 εκατ. ευρώ το 2010, μειωμένα κατά 79%. Τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένονταν στα 2,25 δισ. ευρώ. Για το Q4 προέβλεπαν κέρδη 3,4 εκατ. ευρώ με ΝΙΙ ύψους 553,9 εκατ. ευρώ.


ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ

Αναλυτικότερα, τα βασικά σημεία των αποτελεσμάτων 2010 της τράπεζας έχουν ως εξής: 

- Καθαρά κέρδη Ομίλου €113εκ. το 2010, μειωμένα κατά 69% έναντι του 2009

- Βελτίωση κερδών από την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη στα €32εκ. το 2010 έναντι ζημιών €44εκ. το 2009 

- Αύξηση καταθέσεων πελατών κατά €850εκ. το Δ΄ τρίμηνο του 2010 στην Ελλάδα και το εξωτερικό παρά την κρίση

- Αύξηση χορηγήσεων Ομίλου κατά €900εκ. το Δ΄ τρίμηνο του 2010.

- Διατήρηση των εσόδων προ προβλέψεων σε υψηλά επίπεδα (€1,5δισ.), παρά τις αντίξοες συνθήκες

- Σταθεροποιητικές τάσεις στις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις και μείωση του ρυθμού αύξησης των νέων δανείων σε καθυστέρηση το Δ΄ τρίμηνο του 2010

- Μείωση λειτουργικών δαπανών Ομίλου κατά 3% σε ετήσια βάση και 9% στη διετία

- Η στρατηγική συνεργασία με τη Raiffeisen Bank International στην Πολωνία και η συγχώνευση με την Εταιρία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου ΔΙΑΣ ενδυναμώνουν περαιτέρω την κεφαλαιακή θέση και ρευστότητα του Ομίλου:

- Η συνολική κεφαλαιακή επάρκεια ενισχύεται οργανικά κατά τουλάχιστον 135 μονάδες βάσης σε 13,1%

- Ενίσχυση ρευστότητας κατά περίπου €2δισ.


Όπως δηλώνει και ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Νίκος Νανόπουλος: «Το 2010 η ελληνική οικονομία βίωσε τη χειρότερη δημοσιονομική και οικονομική κρίση στη σύγχρονη ιστορία της. Η χώρα έθεσε σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο, μακρόπνοο αλλά και επίπονο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που οδηγεί σταδιακά σε ριζική αναδιάταξη της οικονομίας της.

Παρά ταύτα, σημαντικές προκλήσεις παραμένουν για έξοδο της χώρας από την κρίση, η σημαντικότερη των οποίων είναι η επαναφορά της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Στην Eurobank EFG συμμετέχουμε ενεργά στην ανάληψη πρωτοβουλιών που θα συμβάλουν ουσιαστικά στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας με αιχμή την εξωστρέφεια, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τις ιδιωτικές επενδύσεις, την καινοτομία και τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης.

Σε αυτό το ιδιαίτερα δυσμενές και απαιτητικό περιβάλλον, ο Όμιλος μας παρέμεινε, σε όλα τα τρίμηνα του χρόνου, κερδοφόρος, χάρις στην εμπιστοσύνη των πελατών μας και τη συνεχή προσπάθεια των εργαζομένων μας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ενισχύσαμε οργανικά την κεφαλαιακή μας βάση και τη ρευστότητά μας, μέσα από στρατηγικές κινήσεις, όπως η συνεργασία μας με την Raiffeisen Bank στην Πολωνία και η συγχώνευση με την Εταιρεία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου ΔΙΑΣ, που επιβεβαιώνουν στην πράξη την ικανότητα του Ομίλου μας να προσαρμόζει τη στρατηγική του και να κινείται ευέλικτα και δημιουργικά ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες.

Το 2010, πετύχαμε τη διατήρηση των εσόδων προ προβλέψεων, εστιάζοντας στην επιλεκτική ανάπτυξη των εργασιών μας, κυρίως εκτός Ελλάδος, και στον περαιτέρω περιορισμό του κόστους, ενώ παράλληλα συνεχίσαμε την αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων.

Στην Eurobank παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην ενεργητική αντιμετώπιση μιας ιδιαίτερα δύσκολης και απαιτητικής συγκυρίας, συνεχίζοντας να στηρίζουμε πολύπλευρα τους πελάτες μας και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη των οικονομιών σε όλες τις χώρες όπου έχουμε παρουσία.
»


Τι ειπώθηκε στο conference call

Οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για τραπεζικό deal, τόνισε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Ν. Νανόπουλος στο conference call που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2010.  

"Οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για τέτοιες κινήσεις. Οι συγχωνεύσεις δεν μπορούν να γίνουν με οποιοδήποτε κόστος", σημείωσε ο κ. Νανόπουλος.

Παράλληλα, διέψευσε εκ νέου τα σενάρια περί εμπλοκής της τράπεζας σε συζητήσεις για συγχωνεύσεις. "Δεν βασίζονται σε γεγονότα, αποτελούν σπέκουλα", τόνισε μεταξύ άλλων.  

Σχολιάζοντας τα περί αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ο κ. Νανόπουλος υπογράμμισε ότι ο στόχος των 50 δις ευρώ είναι "εξαιρετικά φιλόδοξος και μη ρεαλιστικός".

Όσον αφορά την πρόσβαση στις αγορές, ο κ. Νανόπουλος τόνισε ότι «όλα θα εξαρτηθούν από τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του Μαρτίου».

Η έκθεση της τράπεζας στη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέρχεται στην παρούσα φάση στα 19 δισ. ευρώ, υπογράμμισε η διοίκηση της Eurobank.

Όπως τόνισε ο κ. Καραμούζης, "τo 2011 θα ενισχύσουμε έτι περαιτέρω τις γραμμές χρηματοδότησης repo και εκτιμούμε ότι τους επόμενους μήνες θα είμαστε σε θέση να μειώσουμε το δανεισμό μας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 2 δις ευρώ. Εάν οι αγορές ανοίξουν θα αξιοποιήσουμε τις γραμμές χρηματοδότησης στην αγορά repo. Όταν ανοίξουν οι αγορές τότε θα ξεκινήσει η μείωση του δανεισμού μας στην ΕΚΤ».

Τα δάνεια της τράπεζας προς το Δημόσιο και με επιδότηση του δημοσίου ανέρχονται σε 275 εκατ. ευρώ, «το μικρότερο ποσό μεταξύ των ελληνικών τραπεζών», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τις νέες εγγυήσεις, ύψους 30 δισ. ευρώ, ο κ. Καραμούζης υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα αποφάσισαν να δώσουν νέες εγγυήσεις ύψους 30 δις ευρώ, για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε δυσμενούς εξέλιξης στις αγορές. Εμείς μέχρι σήμερα δεν έχουμε χρησιμοποιήσει το σύνολο των εγγυήσεων από το προηγούμενο πακέτο. Σας διαβεβαιώ ότι δεν θα κάνουμε χρήση των νέων εγγυήσεων, παρά μόνο στην περίπτωση που αλλάξει δραματικά το κλίμα στις αγορές. Διαφορετικά δεν έχουμε κανένα λόγο».


Ανάλυση Αποτελεσμάτων Έτους 2010

Σε ένα περιβάλλον ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, ο Όμιλος Eurobank EFG επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή, σταθερότητα και ευελιξία, στοιχεία που του επέτρεψαν να αντεπεξέλθει με επιτυχία στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν το 2010.

Παρά την αρνητική συγκυρία, ο Όμιλος παρέμεινε κερδοφόρος καθόλη τη διάρκεια του έτους, ακόμα και μετά την έκτακτη φορολογική εισφορά. Τα συνολικά καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε €113εκ. (ή €68εκ. μετά την έκτακτη φορολογική εισφορά) το 2010, με τη «Νέα Ευρώπη» να ανακάμπτει δυναμικά και να συνεισφέρει κατά €32εκ. στη συνολική κερδοφορία του Ομίλου, έναντι ζημιών ύψους €44εκ. το 2009.

Επιπρόσθετα, τα έσοδα προ προβλέψεων διατηρήθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα (€1,5δισ.), παρά την αύξηση του κόστους χρήματος και το δυσμενές περιβάλλον στις κεφαλαιαγορές, μέσα από τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών και την ανάπτυξη των εργασιών κυρίως στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, ο Όμιλος διατήρησε υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και ικανοποιητική ρευστότητα, ενώ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την περαιτέρω οργανική ενίσχυσή τους.

Καταθέσεις & Ρευστότητα

Η ρευστότητα του Ομίλου διατηρείται σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα, με τις καταθέσεις πελατών να ενισχύονται κατά €850εκ. το Δ’ τρίμηνο του 2010 και να διαμορφώνονται σε €44,4δισ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι για 1η φορά τους τελευταίους 15 μήνες επετεύχθη αύξηση των καταθέσεων πελατών ταυτόχρονα στη «Νέα Ευρώπη» και στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ο Όμιλος αναλαμβάνει και άλλες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ρευστότητάς του, όπως η στρατηγική συνεργασία στην Πολωνία που απελευθερώνει ρευστότητα περίπου €2δισ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχέση δανείων προς καταθέσεις βελτιώθηκε σε 126,6% στο τέλος του 2010 (ή pro-forma σε 124,3% λαμβανομένης υπόψη της συμφωνίας για την Polbank EFG), από 130,4% που ήταν το Α΄ εξάμηνο του ίδιου έτους.

Χορηγήσεις

Οι χορηγήσεις προς πελάτες αυξήθηκαν κατά 1,8% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε €58,5δισ. το 2010. Ειδικότερα, οι χορηγήσεις προς επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 2,2% και τα στεγαστικά δάνεια ενισχύθηκαν κατά 11,2%, ενώ τα καταναλωτικά δάνεια μειώθηκαν κατά 13,4%, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου υπέρ των δανείων που εμπεριέχουν μεγαλύτερες εξασφαλίσεις.

Στην Ελλάδα, οι εκταμιεύσεις ανήλθαν σε €5δισ. το 2010. Η Eurobank EFG συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για να ξεπεράσουν τις συνέπειες της κρίσης, ακολουθώντας ευέλικτες πολιτικές διαχείρισης των υποχρεώσεών τους και προσφέροντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες και προϊόντα.

Κεφαλαιακή Επάρκεια

Πρωταρχικός στόχος του Ομίλου Eurobank EFG στη δύσκολη τρέχουσα συγκυρία είναι η διατήρηση υψηλής επάρκειας και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την οργανική ενίσχυση της κεφαλαιακής του θέσης.

Η στρατηγική συνεργασία στην Πολωνία και η συγχώνευση με την εταιρία επενδύσεων χαρτοφυλακίου Δίας ενισχύουν κατά τουλάχιστον 135 μονάδες βάσης τη συνολική κεφαλαιακή θέση του Ομίλου, που ισοδυναμεί με αύξηση κεφαλαίων ύψους €800εκ. Έτσι, σε pro-forma βάση ο δείκτης Tier I ανήλθε σε 11,9%, ενώ ο δείκτης συνολικής επάρκειας διαμορφώθηκε σε 13,1% στο τέλος του 2010.

Εντός του 2011, ο Όμιλος σκοπεύει να αναλάβει και άλλες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα ενισχύσουν οργανικά περαιτέρω την κεφαλαιακή του θέση.


Έσοδα από Τόκους

Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε €2,254εκ. το 2010 και ήταν μειωμένα κατά 3,7% σε σχέση με το 2009, κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους καταθέσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους ανέκαμψαν το τελευταίο τρίμηνο του έτους και ανήλθαν σε €553εκ., από €548εκ. το Γ΄ τρίμηνο. Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου του Ομίλου (έσοδα τόκων προς μέσο ενεργητικό) μειώθηκε σε 2,63% στο τέλος του 2010 , από 2,81% το 2009.


Έσοδα από Αμοιβές και Προμήθειες

Τα συνολικά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες υποχώρησαν κατά 4,4% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε €474εκ. το 2010, από €496εκ. το 2009, λόγω της κάμψης των εσόδων από τραπεζικές και λοιπές εργασίες στην Ελλάδα. Πιο αναλυτικά, τα έσοδα του Ομίλου από τραπεζικές εργασίες μειώθηκαν σε €404εκ. το 2010, από €418εκ. το 2009, ενώ τα έσοδα προμηθειών από ασφαλιστικές και λοιπές μη τραπεζικές εργασίες υποχώρησαν σε €71εκ., από €78εκ. το 2009.

Χρηματοοικονομικά και λοιπά Έσοδα

Μέσα από τη συνετή και αποτελεσματική διαχείριση των χαρτοφυλακίων αξιών του, ο Όμιλος έχει επιτύχει τα τελευταία χρόνια σημαντικά και επαναλαμβανόμενα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις ομολόγων, μετοχών, παραγώγων προϊόντων και συναλλάγματος.

Τα χρηματοοικονομικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε €166εκ. το 2010 και ήταν μόλις κατά €5εκ. χαμηλότερα από εκείνα του 2009, παρά το δυσμενές περιβάλλον στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Συνολικά, τα έσοδα χρηματοοικονομικών πράξεων μαζί με τα έσοδα από μερίσματα και λοιπές εργασίες του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €196εκ., από €203εκ. το 2009.


Συνολικά Έσοδα

Τα συνολικά έσοδα του Ομίλου υποχώρησαν κατά 3,8% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε €2,924εκ. το 2010, από €3,040εκ. το 2009, λόγω της μείωσης των εσόδων από τις εργασίες στην εγχώρια αγορά. Επισημαίνεται ότι η σύνθεση των εσόδων παραμένει ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας, καθώς πάνω από 90% εξ αυτών προέρχεται από τόκους και προμήθειες.

Λειτουργικές Δαπάνες

Ο Όμιλος, συνεπής στη στρατηγική για τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους και στους στόχους που είχε θέσει στην αρχή του έτους, πέτυχε τη μείωση των συνολικών δαπανών κατά 3% σε ετήσια βάση το 2010.

Η επίδοση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική και έρχεται να προστεθεί στη μείωση των δαπανών κατά 6,1% που είχε επιτευχθεί το 2009. Και για το τρέχον έτος θα συνεχιστεί η προσπάθεια περαιτέρω αποκλιμάκωσης του λειτουργικού κόστους στην Ελλάδα και βελτιστοποίησής του σε σχέση με την ανάπτυξη των εργασιών στη «Νέα Ευρώπη», καθώς όλες ανεξαιρέτως οι χώρες έχουν επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης.


Προβλέψεις Επισφαλών Απαιτήσεων και Ποιότητα Χαρτοφυλακίου

Τα τελευταία δύο τρίμηνα του 2010 καταγράφηκε μείωση της δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, εξέλιξη ιδιαίτερα ενθαρρυντική, εφόσον διατηρηθεί η τάση αυτή. Σε ετήσια βάση, οι προβλέψεις του Ομίλου ανήλθαν σε €1.362εκ., από €1.178εκ. το 2009, ενώ οι προβλέψεις στη «Νέα Ευρώπη» υποχώρησαν κατά €94εκ., λόγω της βελτίωσης των μακροοικονομικών συνθηκών στην ευρύτερη περιοχή και της σταθερά επιβραδυνόμενης ροής των νέων δανείων σε καθυστέρηση που καταγράφηκε σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 7,7% με τις συνολικές προβλέψεις (χωρίς τις εξασφαλίσεις) να καλύπτουν το 51,4% των δανείων αυτών.


Εργασίες στη «Νέα Ευρώπη»

Η ισχυρή παρουσία και η ενίσχυση των δραστηριοτήτων στη «Νέα Ευρώπη» συνιστούν σταθερό άξονα της στρατηγικής του Ομίλου. Η εξομάλυνση των μακροοικονομικών συνθηκών και των προοπτικών στις χώρες αυτές και οι στοχευμένες αναπτυξιακές επιλογές που γίνονται επιτρέπουν την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών του Ομίλου στους τομείς τραπεζικής επιχειρήσεων και τραπεζικής ιδιωτών, καθώς και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι εγχώριες και οι διεθνείς αγορές για την αυτοτελή χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων.

Τα αποτελέσματα του Ομίλου από τις εργασίες στο εξωτερικό ήταν ιδιαίτερα θετικά το 2010, καθώς η «Νέα Ευρώπη» επέστρεψε δυναμικά σε τροχιά κερδοφορίας, επιτυγχάνοντας καθαρά κέρδη €32εκ., έναντι ζημιών ύψους €44εκ. τον προηγούμενο χρόνο. Επισημαίνεται, ότι η κερδοφορία το Δ’ τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκε σε €13εκ. και ήταν σχεδόν διπλάσια εκείνης του αμέσως προηγούμενου τριμήνου.

Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 0,7% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε €977εκ., συνεισφέροντας κατά 33% στα συνολικά έσοδα του Ομίλου, ενώ οι δαπάνες υποχώρησαν κατά 1,2% και διαμορφώθηκαν σε €597εκ. Έτσι, τα καθαρά έσοδα προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 3,9% και ανήλθαν σε €380εκ. το 2010. Παράλληλα, η βελτίωση του κλίματος στην ευρύτερη περιοχή συνετέλεσε στη μείωση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις κατά 20,7% σε €359εκ., εξέλιξη που επηρέασε θετικά το καθαρό αποτέλεσμα.

Η ανάκαμψη της πιστωτικής επέκτασης στη Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη συνεχίστηκε, με παράλληλη ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των καταθέσεων. Ειδικότερα, οι χορηγήσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 6,5% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε €15,5δισ., ενώ τα υπόλοιπα πελατών ενισχύθηκαν κατά 17,7% σε ετήσια βάση (ήτοι €1,7δισ.) και ανήλθαν σε €11,4δισ. στο τέλος του 2010. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις στη «Νέα Ευρώπη» βελτιώθηκε σε 131% το 2010, από 145% το 2009.

Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, ο Όμιλος Eurobank EFG προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με τον αυστριακό τραπεζικό όμιλο Raiffeisen στην Πολωνία. Η Raiffeisen θα εξαγοράσει το 70% της Polbank EFG έναντι €490εκ. και στη συνέχεια η Raiffeisen και η Eurobank EFG θα ενοποιήσουν τις δραστηριότητες τους στην Πολωνία με την πρώτη να ελέγχει το 87% της ενιαίας τράπεζας που θα δημιουργηθεί και τη Eurobank EFG να ελέγχει το 13%.

Η συνένωση των δύο τραπεζών θα δημιουργήσει την 4η μεγαλύτερη Πολωνική τράπεζα με βάση το δανειακό χαρτοφυλάκιο, με δίκτυο άνω των 400 καταστημάτων και πλήρες φάσμα προσφερόμενων προϊόντων σε πάνω από ένα εκατομμύριο πελάτες λιανικής και επιχειρήσεις. Μέσω του μεριδίου που θα διατηρήσει, η Eurobank EFG θα είναι σε θέση να συνεχίσει να συμμετέχει στην ανάπτυξη της Πολωνικής τραπεζικής αγοράς, επωφελούμενη περαιτέρω από τη δημιουργία μιας από τις κορυφαίες τράπεζες στην Πολωνία, καθώς και από τις σημαντικές συνέργιες που θα προκύψουν από τη συνένωση δύο ισχυρών τραπεζικών οργανισμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v