Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Frigoglass: Επενδύσεις €38 εκατ. το 2011

Στην υλοποίηση επενδύσεων ύψους 38 εκατ. ευρώ προσανατολίζεται η Frigoglass η οποία αφήνει "ανοικτό" το ενδεχόμενο εξαγορών.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Frigoglass: Επενδύσεις €38 εκατ. το 2011
Στην υλοποίηση επενδύσεων ύψους 38 εκατ. ευρώ προσανατολίζεται η Frigoglass η οποία αφήνει "ανοικτό" το ενδεχόμενο εξαγορών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά στη χθεσινή της ανακοίνωση ότι "η κεφαλαιακή δομή και η ρευστότητα παρέχουν ευελιξία για εκμετάλλευση των ευκαιριών στο πλαίσιο της μη οργανικής ανάπτυξης".

Την ίδια ώρα και σε ότι αφορά στην μερισματική της πολιτική, στελέχη της εταιρείας με τα οποία επικοινώνησε το Euro2day απέφυγαν να απαντήσουν ποια θα είναι αυτή ή αν προωθείται κάποια άλλη εναλλακτική λύση, όπως η επιστροφή κεφαλαίου, προκειμένου η εταιρεία να συνεχίσει να προσθέτει αξία στους μετόχους της .

Από την άλλη πλευρά και σε ότι αφορά σ το κομμάτι της ανάπτυξης οι κεφαλαιακές δαπάνες που έχουν προγραμματιστεί για την φετινή χρονιά ύψους 38 εκατ. ευρώ θα είναι αυξημένες κατά 24,18% σε σχέση με τις επενδύσεις 30,1 εκατ. ευρώ που ο όμιλος υλοποίησε πέρσι.

Τα κεφάλαια αυτά θα κατευθυνθούν στον κλάδο της επαγγελματικής ψύξης κυρίως σε επενδύσεις σε δυναμικότητα και παραγωγικότητα καθώς και σε αναβαθμίσεις μηχανολογικού εξοπλισμού στον τομέα της υαλουργίας. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαιακών δαπανών ήτοι 15,8 εκατ. ευρώ απορρόφησε ο κλάδος της Επαγγελματικής Ψύξης, για τη δημιουργία νέων προϊόντων, για μηχανήματα, εξοπλισμό και για την ενσωμάτωση της Frigoglass North America, ενώ τα υπόλοιπα κεφάλαια ήτοι 14,8 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν στην προγραμματισμένη επισκευή ενός από τους φούρνους στη Νιγηρία και σε μηχανήματα και εξοπλισμό.
 
Σε ότι αφορά στις προοπτικές, για την τρέχουσα χρήση αναμένεται διατήρηση της ανάκαμψη της Επαγγελματικής Ψύξης στις αναδυόμενες περιοχές και τη συνέχιση της ανάκαμψης στην Ευρώπη, παράλληλα με την αυξημένη συνεισφορά στις πωλήσεις από τις επενδύσεις στην Βόρεια Αμερική και τις Φιλιππίνες, ενώ εκτιμάται ότι ο τομέας της Υαλουργίας θα διατηρήσει θετική τάση κατά τη διάρκεια του έτους.

Ειδικότερα, όπως σχολίαζε άλλωστε και ο διευθύνων σύμβουλος της κ. Πέτρος Διαμαντίδης, η εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεών της κατά τη διάρκεια του έτους, ωστόσο παραμένει επιφυλακτική σχετικά με τον ρυθμό ανάκαμψης των Ευρωπαϊκών οικονομιών ενώ αναμένει να επηρεαστεί από τη σημαντική αύξηση του κόστους των πρώτων υλών.

Αξίζει τέλος να αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια της περασμένης χρήσης οι ενοποιημένες πωλήσεις οι οποίες αυξήθηκαν κατά 31,9%, ωθήθηκαν από την ενίσχυση κυρίως των πωλήσεων του κλάδου της Επαγγελματικής Ψύξης (+37%) οι οποίες αποτελούν το 82% των ετήσιων ενοποιημένων πωλήσεων.

Ειδικότερα και σε ότι αφορά την πελατειακή βάση στο κομμάτι της Επαγγελματικής Ψύξης οι πωλήσεις προς τους εμφιαλωτές της Coca Cola εκτός της Coca Cola Hellenic αυξήθηκαν κατά 12,1% για το σύνολο του έτους αντιπροσωπεύοντας το 36,9% των πωλήσεων του κλάδου, ενώ οι πωλήσεις προς την Coca Cola Hellenic αυξήθηκαν κατά 59,1% για το σύνολο του έτους αποτελώντας το 16,7% των πωλήσεων του κλάδου.
 
Σημαντική πάντως ήταν και η αύξηση κατά 33,1% των πωλήσεων προς τις ζυθοποιίες ενώ οι πωλήσεις προς τους άλλους πελάτες αυξήθηκαν κατά 93,8% με σημαντικές συνεισφορές από την Pepsi, τους πελάτες των γαλακτοκομικών, χυμών, ενεργειακών ποτών, τσαγιού και νερού.
?

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v