Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κι όμως, όλα ανοιχτά για Εθνική-Alpha

Εμμένουμε στην προσφορά μας, δηλώνουν στην ΕΤΕ κι ετοιμάζουν τηλεδιάσκεψη. Περιθώρια για deal βλέπει το ΥΠΟΙΚ. Πού "κόλλησε" το deal, οι διαφορές με το 2001 και το παρασκήνιο. Στην Alpha μένει το… "μπαλάκι".

Κι όμως, όλα ανοιχτά για Εθνική-Alpha
Σε σκληρό πόκερ εξελίσσεται η... σχέση της Εθνικής και της Alpha Bank και το παιχνίδι παραμένει σε εξέλιξη καθώς οι δύο παίκτες δεν έχουν ακόμη ανοίξει όλα τα χαρτιά τους, ενώ την αίσθηση ότι η υπόθεση δεν έχει κλείσει φαίνεται να έχει και το κυβερνητικό επιτελείο, όπως προκύπτει από δηλώσεις στελεχών του στο Euro2day.
 
Στο μεταξύ, νωρίς σήμερα το πρωί, στέλεχος της ΕΤΕ, που δεν θέλησε να κατονομαστεί δήλωσε στο Reuters ότι η Εθνική εμμένει στην προσφορά της, την οποία θεωρεί πολύ ικανοποιητική για τους μετόχους της Alpha Bank.

Διευκρίνισε δε ότι δεν βρίσκεται σε συζητήσεις με τη διοίκηση της Alpha Bank για καμία βελτίωση της προσφοράς.

Ήδη από αργά χθες το βράδυ, στελέχη της ΕΤΕ διευκρίνιζαν ότι δεν προτίθενται να κάνουν προσφορές «στον αέρα», σημειώνοντας μάλιστα ότι ο τρόπος με τον οποίο έχει κινηθεί η Alpha Bank έως στιγμής δεν αφήνει τέτοια περιθώρια.

Τόνιζαν όμως ότι εφόσον υπάρχει πρωτοβουλία από πλευράς της Alpha, να εξηγήσει τη θέση της και να μπει σε μια διαπραγμάτευση, η Εθνική δεν θα το απέρριπτε.

Οι επόμενες ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες μιας και η Alpha Bank καλείται, όσο η Εθνική επιμένει στις θέσεις της, να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις ως προς την απόρριψη της πρότασης, ενώ ήδη από την πλευρά της η Εθνική έχει συγκαλέσει conference call για να ενημερώσει θεσμικούς για την πρότασή της σήμερα στις 11 το πρωί.

Όπως εκτιμούν έγκυροι παράγοντες της αγοράς, η Alpha, πιεζόμενη και από την κριτική που ασκήθηκε από ορισμένους κύκλους, "πρέπει να ανοίξει ένα... χαρτί επιχειρηματολογώντας πιο αναλυτικά για ποιους λόγους κρίνει ασύμφορους τους όρους της προτάσεως της Εθνικής".

Eξ ου και οι πληροφορίες αναφέρουν πως επίκειται σχετική ανακοίνωση από τη διοίκηση της Alpha Bank ή πιθανώς κι ένα conference call. Με τον τρόπο αυτόν θα πετάξει το μπαλάκι στην Εθνική, διατηρώντας το εκκολαπτόμενο deal ζωντανό και διαπραγματεύσιμο.

Προς την κατεύθυνση αυτή συγκλίνουν και οι δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους της Εθνικής χθες το βράδυ στο Reuters ότι "το παιχνίδι μόλις ξεκίνησε"...

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί πως οι σοβαρότεροι λόγοι της διαφωνίας της Alpha Bank είναι το τίμημα και "η αβεβαιότητα της συγκυρίας" (σ.σ.: η αγορά εκτιμά ότι το κομμάτι αυτό της ανακοίνωσης αφορά στη διαφορά μεγέθους ανάμεσα στα χαρτοφυλάκια ομολόγων των δύο τραπεζών, 5 δισ. για την Alpha και σχεδόν 20 για την ΕΤΕ, στην περίπτωση "κουρέματος" στην αξία τους).

Ως προς το ύψος του τιμήματος, η Alpha Bank φέρεται να το προσδιορίζει στην περιοχή του 10% υψηλότερα, όπως πρώτο μετέδωσε το euro2day.gr την Παρασκευή το βράδυ (δείτε το κείμενο για τους λόγους άρνησης της Alpha και την ανακοίνωση που εξέδωσε).

Διαβουλεύσεις 48 ωρών στα τραπεζικά επιτελεία

Στο μεταξύ, το σαββατοκύριακο υπήρξαν συνεχείς ζυμώσεις στα επιτελεία τόσο της Εθνικής όσο και της Alpha Bank. Τα στελέχη της τελευταίας από το Σάββατο το απόγευμα έως αργά το βράδυ συσκέπτονταν με τους νομικούς συμβούλους αλλά και με τους εκπροσώπους των δύο ξένων οικονομικών τους συμβούλων, της JP Morgan και της Citibank, προκειμένου να συντάξουν, εκτός απροόπτου, το κείμενο στο οποίο θα αποτυπώνονται οι βασικές διαφωνίες της Alpha Bank στην πρόταση της Εθνικής. Οι συσκέψεις συνεχίστηκαν με τον ίδιο ρυθμό και χθες Κυριακή.

Από την άλλη, το επιτελείο της Εθνικής Τράπεζας βρισκόταν και αυτό στα γραφεία της Αιόλου, όπου κι εκεί υπήρξαν συσκέψεις με τους συμβούλους (Merill Lynch, Morgan Stanley και Deutsche Bank) προκειμένου να καθοριστεί η επόμενη κίνηση, εν αναμονή βέβαια της "απάντησης" της Alpha Bank. Μάλιστα, τα στελέχη της ΕΤΕ τόνιζαν στο euro2day ότι Alpha Bank οφείλει να απαντήσει στους μετόχους της για ποιον λόγο απορρίπτει την πρόταση".

Στους δύο χωράει… τρίτος;

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια βάσει των οποίων τρίτη τράπεζα ετοιμάζεται να καταθέσει ενδιαφέρον για την Alpha Bank, αυτά δεν φαίνεται να ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας και μένει να ξεδιπλωθούν όταν η Alpha Bank κάνει την κίνησή της...

Το ενδεχόμενο δημόσιας πρότασης

Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται η Εθνική να επανέλθει ακόμα και με δημόσια πρόταση προς τους μετόχους της Alpha Bank. "Αποτελεί μία τακτική εφόσον ο φιλικός τρόπος πέσει στο κενό. Δεν λέω ότι η Εθνική θα το πράξει, αλλά γιατί όχι;", αναφέρει κορυφαίο στέλεχος της τραπεζικής αγοράς.

Οι πέντε διαφορές μεταξύ του 2001 και του 2011

Κι ενώ οι επόμενες ώρες και μέρες είναι κρίσιμες, κύκλοι της Εθνικής, απαντώντας σε όσους κάνουν συγκρίσεις της πρότασης που είχε καταθέσει ο Θεόδωρος Καρατζάς το 2001 προς τον Γιάννη Κωστόπουλο με τη σημερινή πρόταση φιλικής συγχώνευσης επισημαίνουν πέντε διαφορές:

1.Το 2001 τόσο το διεθνές όσο και το εσωτερικό οικονομικό περιβάλλον αλλά και η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών ήταν πολύ πιο θετικά από τώρα. Σήμερα η διεθνής και ακόμα περισσότερο η εσωτερική οικονομική κατάσταση είναι πολύ δύσκολες, ενώ το πιστωτικό σύστημα της χώρας είναι αποκλεισμένο από τις διεθνείς χρηματαγορές και εξαρτημένο από τον τεχνητό πνεύμονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του κράτους.

Επίσης, οι προσδοκίες τότε ήταν θετικές για το τραπεζικό σύστημα, ενώ σήμερα είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες ειδικά για τα επόμενα χρόνια. Η διαφορά είναι ημέρας (το 2001) και νύχτας (το 2011). Η ανάληψη πρωτοβουλιών εν μέσω κρίσης και αβεβαιότητας είναι επιβεβλημένη, ώστε να οδηγηθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μια ώρα γρηγορότερα εκτός κρίσης.

2. Αν οι ελληνικές τράπεζες είχαν την πολυτέλεια να ακολουθούν μοναχικούς δρόμους το 2001, σήμερα η πρότασή μας δείχνει τον μόνο δρόμο για τη σταδιακή απεξάρτηση από το κράτος και την ΕΚΤ χωρίς να πουλήσουν "τα ασημικά τους", για τη δημιουργία μιας μεγάλης τράπεζας, που θα παραμείνει σε ελληνικά χέρια, με το κέντρο λήψης αποφάσεων εντός της χώρας, μιας τράπεζας που θα μπορέσει να ανοίξει τις διεθνείς αγορές χρήματος ώστε να δανειστεί και να δανείσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και αύριο να αποτελέσει ισχυρό μοχλό ανάπτυξης της χώρας.

3. Το 2001 δεν δόθηκε premium, ενώ σήμερα προσφέρουμε premium άνω του 22% και αθροιστικά συνολικές υπεραξίες, συνυπολογιζομένων και των συνεργιών από τη συγκεκριμένη συγχώνευση, άνω του 60% στους μετόχους της Alpha. Είναι μια πολύ γενναιόδωρη πρόταση, με βάση και τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

4. Οι τράπεζες σήμερα είναι πολύ πιο μεγάλες, με σημαντικά μεγαλύτερες επενδύσεις στο εξωτερικό, γεγονός που επιτρέπει τη μεγαλύτερη και ταχύτερη επίτευξη συνεργιών. Έτσι, το 2011 οι εκτιμώμενες συνέργιες που θα επιτευχθούν εντός τριών ετών κυμαίνονται από 550 έως 700 εκατ. ευρώ ετησίως και, το σημαντικότερο, θα επιτευχθούν με ουσιαστικά μηδενικό κοινωνικό κόστος.

5. Το 2001 η διοικητική πρόταση πρόβλεπε πρόεδρο από την Εθνική και διευθύνοντα σύμβουλο από την Alpha αλλά στις παρακάτω ηγετικές θέσεις κυριαρχούσαν τα στελέχη που προέρχονταν από την Εθνική. Τώρα, η διοικητική δομή που προτείνουμε είναι απολύτως ισορροπημένη, στην ουσία πρόκειται για καθεστώς συνδιοίκησης.

ΥΠΟΙΚ: Συνεχίζονται οι συζητήσεις ΕΤΕ-Alpha

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται». Αυτό το μήνυμα στέλνουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με το deal που τελικά δεν έκλεισε την Παρασκευή μεταξύ Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) και Alpha Bank.

Σημειώνουν ότι η στάση της Alpha Bank δεν βάζει ένα τέλος στις συζητήσεις που γίνονται εδώ και έναν μήνα με την ΕΤΕ, αλλά αποτελεί ένα απλώς «βήμα» στις όλες διαπραγματεύσεις.

Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή δεν προκάλεσε «έκπληξη», καθώς στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να ολοκληρωθεί το deal. Μία συμφωνία από την οποία το Δημόσιο και το υπουργείο Οικονομικών (ως εκπρόσωπος του Δημοσίου στην ΕΤΕ) έχει «συμφέρον» και για το λόγο αυτό ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου χαιρέτησε την κίνηση της Εθνικής πριν ανακοινωθεί η απόφαση της Alpha Bank.

Οικονομικό επιτελείο και κυβέρνηση έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι στηρίζουν την οποιαδήποτε συγχώνευση ή εξαγορά ή γενικότερα κίνηση συνεργασίας μεταξύ των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση κινείται στην γραμμή του «ουδέν σχόλιο» προς το παρόν, ενώ η πάγια θέση της είναι ότι οι συγχωνεύσεις αποτελούν μία από τις λύσεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Το επόμενο «επεισόδιο» στο έργο του «γάμου» ΕΤΕ-Alpha Bank δεν αποκλείεται να καθυστερήσει λίγο, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Επισημαίνουν μάλιστα, ότι πρόκειται για μία συμφωνία που εάν προκύψει, θα πρέπει να λάβει και το «πράσινο» φως της Κομισιόν, δεδομένης της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ και του νέου τραπεζικού φορέα.

Η συμμετοχή του Δημοσίου θα είναι σίγουρα μικρότερη από ότι σήμερα στην ΕΤΕ, αλλά σίγουρα θα συνεχίσει το κράτος να έχει λόγο.

Υπάρχει, βέβαια, ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί εντόνως το οικονομικό επιτελείο. Πρόκειται για τον φόβο να βρεθούν πολλοί εργαζόμενοι χωρίς δουλειά, παρότι η πρόταση της ΕΤΕ αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο.

Το ζήτημα αυτό χρήζει ιδιαίτερης προσοχής κατά το οικονομικό επιτελείο, καθώς πέραν του αντικειμενικού και πραγματικού προβλήματος της αύξησης της ανεργίας, μπορεί να προκύψει και πολιτικό κόστος. Για αυτό και θεωρούν ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών – εφόσον υπάρξει – θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική αναφορικά με την διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού των δύο τραπεζών.

Στην κυβέρνηση φαίνεται να θέλουν να πετύχει μία τέτοια συμφωνία μεταξύ δύο εκ των μεγαλύτερων εγχώριων τραπεζών, καθώς κάτι τέτοιο θα στείλει σαφές μήνυμα προς το εσωτερικό και το εξωτερικό ότι υπάρχουν τρόποι για να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα και κατ’ επέκταση η ελληνική οικονομία στα «πόδια» της.

Μία τέτοια συμφωνία, πιστεύουν, θα αλλάξει το κλίμα στις αγορές και θα δοθεί το έναυσμα για να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Μάλιστα, σε συνδυασμό με το ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ανακοινώθηκε και τις συζητήσεις που γίνονται με το Κατάρ για την αξιοποίηση του Ελληνικού, θα φανεί ότι η εμπιστοσύνη επανέρχεται στην ελληνική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v