Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το... "παρ' ολίγον" deal ΕΤΕ-Alpha στο επίκεντρο

Στo προσκήνιο παραμένει η υπόθεση, καθώς κύκλοι της ΕΤΕ δηλώνουν "έκπληξη" κι αφήνουν ανοιχτό παράθυρο. Αιφνιδιαστική νέα συνάντηση της ηγεσίας της Alpha το σαββατόβραδο. Γιατί απέρριψαν την πρόταση.

Το... παρ ολίγον deal ΕΤΕ-Alpha στο επίκεντρο
Στο επίκεντρο της δημοσιότητας παραμένει η  πρόταση φιλικής συγχώνευσης που υπέβαλε η Εθνική Τράπεζα στην Alpha Bank, στην οποία, όπως πρώτο αποκάλυψε το Euro2day.gr με βάση τις πληροφορίες του, η απάντηση της Alpha ήταν αρνητική. 

Ωστόσο, η άρνηση αυτή σχολιάζεται ποικιλοτρόπως τις τελευταίες 24 ώρες. Ορισμένοι μάλιστα κύκλοι, πολιτικοί και δημοσιογραφικοί, διαμορφώνουν κλίμα κατηγορώντας τη διοίκηση της Alpha ότι "απέρριψε τη συμφέρουσα πρόταση της ΕΤΕ",  πως αυτή η απόρριψη δείχνει ότι δεν υπάρχει ωριμότητα στον ιδιωτικό τομέα και πως οι εγωισμοί επικρατούν σε μια περίοδο κατά την οποία είναι επιβεβλημένο να υπάρξουν συνενώσεις στον τραπεζικό χώρο.

Μάλλον γι' αυτό υψηλόβαθμα στελέχη της Alpha βρίσκονταν νωρίς το βράδυ του Σαββάτου στα κεντρικά της τράπεζας και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για νέα, άτυπη έστω, σύγκληση του Δ.Σ., αυτήν τη φορά με θέμα την τοποθέτηση απέναντι στο κλίμα που προαναφέρθηκε. Πιθανώς μέσω μιας αναλυτικότερης εξήγησης για τις αιτίες της άρνησης. 

Σε σχέση με το ίδιο θέμα, πάντως, ήδη από το βράδυ της Παρασκευής  έγκυροι κύκλοι της Alpha Bank ανέφεραν αναλυτικά στο Euro2day.gr ότι:

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως προκύπτουν σημαντικές συνέργιες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, που θα έδιναν αξία σε ένα νέο μεγάλο σχήμα. Πρόσθεσαν ακόμα ότι ανάμεσα στις δύο τράπεζες υπάρχει παρόμοια ποιότητα και κουλτούρα όσον αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό και στις διαδικασίες.

Σπεύδοντας μάλιστα να προλάβουν τη σχετική φημολογία για διαφορές στα "οφίτσια" (σ.σ.: που όντως ακολούθησε), σημείωναν με έμφαση ότι το προτεινόμενο οργανόγραμμα κρίθηκε ικανοποιητικό.

Κατά τις ίδιες πηγές, το πρόβλημα εντοπίζεται στη σχέση ανταλλαγής που πρότεινε η Εθνική αλλά και στην αβεβαιότητα της τρέχουσας συγκυρίας, δεδομένων των κινδύνων που ενέχει ακόμη για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η αβεβαιότητα της συγκυρίας, μάλιστα, με τον τρόπο με τον οποίο συντάχθηκε η απαντητική ανακοίνωση της Alpha για  την πρόταση της ΕΤΕ φαίνεται να είναι ο πρώτος λόγος άρνησης και να έπεται το θέμα των όρων που πρότεινε η Εθνική.

Σύμφωνα δε με αναλυτές, οι οποίοι επιχειρούν να ερμηνεύσουν την αναφορά της Alpha στην αβεβαιότητα της συγκυρίας, κατά πάσα πιθανότητα αυτή σχετίζεται με το γεγονός πως οι δύο τράπεζες έχουν μεγάλη διαφορά ως προς το ποσό ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους (περίπου 5 δισ. η Alpha και 20 η ΕΤΕ), άρα η επίδραση ενός ενδεχόμενου "κουρέματος" στα ελληνικά ομόλογα θα ήταν εντελώς διαφορετική στις αποτιμήσεις τους. 

Σε ό,τι αφορά πάντως την αποτίμηση, η "διαφορά" μεταξύ του τιμήματος που θα ικανοποιούσε την Alpha και αυτού που πρότεινε η ΕΤΕ προσδιορίζεται ανεπίσημα στην περιοχή του 10%,  από κύκλους της πρώτης. 

Στελέχη της Εθνικής από τα οποία ζητήθηκε σχολιασμός της απόρριψης της πρότασης από την Alpha, απαντούσαν χθες λακωνικά "ας μας κάνουν αντιπρόταση, να μας πουν τι θέλουν",  απευθύνοντας έμμεση, αλλά σαφή πρόσκληση για βελτίωση των όρων. Πρόσθεταν πάντως ότι η πρότασή τους είναι απολύτως ικανοποιητική για τους μετόχους της Alpha.

Σε σχέση δε με την αναφορά στην ανακοίνωση της Alpha για την αβεβαιότητα της τρέχουσας συγκυρίας, σχολίαζαν ότι "ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο έγινε και η πρότασή μας, ώστε να προκύψει ένα πολύ πιο ισχυρό συνολικά σχήμα και με όρους που είναι πολύ ευνοϊκοί για τους μετόχους της Alpha, ακόμη και σε επίπεδο διοίκησης, παρά τη διαφορά στα ποσοστά των μετόχων που θα προκύψει σε ένα τέτοιο σχήμα".
 
Τόνιζαν δε ότι η απάντηση της Alpha ήταν έκπληξη.

Παρότι ήδη από την Παρασκευή το βράδυ τα στελέχη της ΕΤΕ μελετούσαν σχολαστικά την ανακοίνωση της Alpha, έως τώρα δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση απέναντι στην άρνηση και αυτό σημαίνει ότι παραμένει ανοιχτό και το παράθυρο υποβολής νέας βελτιωμένης πρότασης.

Είναι πάντως γεγονός ότι η πορεία των εξελίξεων της Παρασκευής έχει παγώσει την αγορά. Κι αυτό διότι η φημολογία ξέσπασε το μεσημέρι και πρακτικά επιβεβαιώθηκε σχεδόν αμέσως από τις δηλώσεις "ουδέν σχόλιο" που -υποχρεωτικά- έκαναν τα στελέχη της ΕΤΕ.

Εν συνεχεία, ακολούθησαν η παύση συναλλαγών στις δύο μετοχές αλλά και η ανακοίνωση της Εθνικής, η οποία περιέγραφε διαπραγμάτευση διάρκειας ενός μήνα, με καταλήξη στο Δ.Σ. της Alpha, που διεξαγόταν εκείνη την ώρα, προκειμένου να δοθεί επίσημη απάντηση.

Έτσι, αρκετοί έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι, δεδομένης της προηγούμενης αποτυχημένης απόπειρας μεταξύ των δύο πλευρών πριν από λίγα χρόνια, αυτήν τη φορα η κατάληξη δεν μπορεί παρά να είναι θετική.

Οι εξελίξεις όμως ήταν διαφορετικές.

Αναλυτικά, η πολύ προσεκτικά διατυπωμένη ανακοίνωση της Alpha που εκδόθηκε την Παρασκευή αργά το απόγευμα αναφέρει τα εξής:

"Σε απάντηση της από 18ης τρέχοντος επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Alpha Τράπεζα Α.Ε. (η ΑLPHA) ανακοινώνει ότι στις 18 Ιανουαρίου 2011 έλαβε μη αιτηθείσα (unsolicited) έγγραφη πρόταση της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος Α.Ε. (η ΕΘΝΙΚΗ) περί συγχωνεύσεως των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων διά απορροφήσεως της ALPHA από την ΕΘΝΙΚΗ.

Ειδικότερα, η πρόταση, μεταξύ άλλων:

(Α) Διελάμβανε ότι η συγχώνευση θα διενεργείτο δυνάμει σχέσεως ανταλλαγής 11 κοινών μετοχών εκδόσεως της ALPHA προς 8 μετοχές εκδόσεως της ΕΘΝΙΚΗΣ και

(Β) Παρέθετε τις εκτιμώμενες ωφέλειες εκ της συνενώσεως των πιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας νέων πηγών εισοδήματος και εξοικονομήσεως δαπανών.

Εν συνεχεία, η ALPHA υπέγραψε με την ΕΘΝΙΚΗ σύμφωνο εμπιστευτικότητος, το οποίο, μεταξύ άλλων, προέβλεπε ως καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επί της προτάσεως τη 18η Φεβρουαρίου 2011 και εισήλθε σε διερευνητικές συνομιλίες μετά της ΕΘΝΙΚΗΣ, επικουρούμενη από ειδικούς προς τούτο συμβούλους.

Κατ' ακολουθίαν, το διοικητικό συμβούλιο της ALPHA, στην από 18ης Φεβρουαρίου 2011 συνεδρίασή του, απεφάσισε ομοφώνως, μετά προσήκουσα μελέτη των όρων της, όπως απορρίψει την πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη αφενός μεν την αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, αφετέρου το περιεχόμενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας κρίνονται ασύμφοροι για τους μετόχους της ALPHA".



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v