Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Νέα κίνητρα αποχώρησης για 250 εργαζομένους

Νέο πρόγραμμα εξόδου που θα αφορά κατ' ανώτατο σε 250 άτομα συζητά η διοίκηση του ΟΤΕ με την Ομοσπονδία Εργαζομένων. Εκτιμάται ότι χρήση του προγράμματος θα κάνουν κυρίως γυναίκες.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Νέα κίνητρα αποχώρησης για 250 εργαζομένους
Σε νέα μικρή μείωση του προσωπικού του πρόκειται να προχωρήσει ο ΟΤΕ. Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που συζητείται μεταξύ της διοίκησης και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ θα αφορά κατ’ ανώτατο σε 250 άτομα και θα υλοποιηθεί αμέσως, αφού προηγουμένως καταρτιστεί σχέδιο σύμβασης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κατά κύριο λόγο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν εργαζόμενοι οι οποίοι είτε συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης σύντομα είτε θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε αναγνώριση πλασματικών ετών προκειμένου να βγουν αμέσως σε σύνταξη με το υφιστάμενο καθεστώς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΟΜΕ - ΟΤΕ, χρήση του προγράμματος αναμένεται να κάνουν κυρίως γυναίκες εργαζόμενες οι οποίες, αν δεν συνταξιοδοτηθούν τώρα, θα επιβαρυνθούν με πολλά έτη εργασίας λόγω των αλλαγών στο ασφαλιστικό.

Αλλαγές

Το πρόγραμμα μείωσης προσωπικού
, που σχεδόν σε ετήσια βάση υλοποιεί ο ΟΤΕ, φέτος δεν θα έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, καθώς με τις αλλαγές στη φορολόγηση των μπόνους που λαμβάνει ο εργαζόμενος, όπως προβλέπεται με τον νόμο Λοβέρδου για τα εργασιακά, η επιβάρυνση είναι εξαιρετικά μεγάλη.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι σε περίπτωση όπου κάποιος λάβει ως μπόνους ποσοστό έως 10% της ετήσιας αποζημίωσης που λαμβάνει από την εργασία του, τότε το ποσό αυτό προστίθεται στο εισόδημά του και φορολογείται με την κλίμακα. Αντίθετα, αν το ποσό του μπόνους είναι πάνω από το 10%, τότε φορολογείται με ποσοστό 90%, καθιστώντας το ασύμφορο για τον εργαζόμενο.

Στην περίπτωση του ΟΤΕ, οι εργαζόμενοι που αποχώρησαν πέρυσι, κάνοντας χρήση αντίστοιχου προγράμματος που εφαρμόστηκε από τη διοίκηση, έλαβαν ως μπόνους 90.000 ευρώ, ενώ το καθαρό ποσό μετά τη φορολόγησή του ήταν 76.000 ευρώ.

Με βάση τις αλλαγές του νόμου για τη φορολόγηση των μπόνους, φέτος για να πάρει το ίδιο ποσό καθαρό ο εργαζόμενος θα πρέπει η επιχείρηση να του καταβάλει μπόνους ύψους 500.000 ευρώ, γεγονός που ουσιαστικά καθιστά ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου ασύμφορο για την εταιρία.

Κόστος

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση του ΟΤΕ και η ηγεσία της ΟΜΕ - ΟΤΕ έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, καταλήξει σε καταρχήν συμφωνία με την οποία ο κάθε εργαζόμενος θα λάβει ως μπόνους για την αποχώρησή του από την εργασία του 25.000 ευρώ, ενώ το καθαρό ποσό, μετά τη φορολόγηση, θα είναι περίπου 14.000 ευρώ.

Με το ποσό αυτό υπολογίζεται ότι οι εργαζόμενοι που θα χρειαστεί να αναγνωρίσουν πραγματικά έτη ασφάλισης θα μπορούν να το κάνουν χωρίς να πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι.

Από την εφαρμογή του προγράμματος, το κόστος που θα προκύψει για τον ΟΤΕ υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξης των 6,25 εκατομμυρίων ευρώ.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι εδώ και χρόνια ο ΟΤΕ έχει καθιερώσει την εφαρμογή προγράμματος εθελούσιας εξόδου, μέσω του οποίου στοχεύει κυρίως στην αναδιάρθρωση του προσωπικού του ώστε να αποχωρούν από τον Οργανισμό εργαζόμενοι με ειδικότητες που δεν είναι απαραίτητες και να γίνονται στη συνέχεια προσλήψεις νέου προσωπικού σε ειδικότητες αιχμής που έχει ανάγκη ο Οργανισμός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v