Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Συλλογική σύμβαση και TV τα επόμενα στοιχήμα

Η διοίκηση του ΟΤΕ  και το προσεχές διάστημα θα βρίσκεται σε εγρήγορση προκειμένου να χειριστεί τα σοβαρά θέματα που συνεχίζουν να τρέχουν, αναζητώντας λύσεις. Το στοίχημα των συλλογικών συμβάσεων και της TV.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Συλλογική σύμβαση και TV τα επόμενα στοιχήμα
Η επίλυση, με εξαιρετική μάλιστα επιτυχία, της σημαντικής εκκρεμότητας που αφορούσε στον δανεισμό για την κάλυψη του ομολογιακού δανείου που λήγει σήμερα δεν σήμανε και τη λήξη των πονοκεφάλων για τη διοίκηση του ΟΤΕ, η οποία και το προσεχές διάστημα θα βρίσκεται σε εγρήγορση, προκειμένου να χειριστεί τα σοβαρά θέματα που συνεχίζουν να υφίστανται, αναζητώντας λύσεις.

Η αναζήτηση χρυσής τομής με τους εργαζομένους ώστε να τερματιστεί το πολεμικό κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι βέβαιο ότι θα είναι μία από τις προτεραιότητες της διοίκησης, η οποία έχει ήδη καταρτίσει στρατηγικό σχέδιο, το οποίο ανάμεσα στις βασικές του προτεραιότητες περιλαμβάνει και τη µείωση των δαπανών µισθοδοσίας.

Η συζήτηση ανάμεσα στη διοίκηση και στους εργαζομένους, που διήρκεσε περισσότερο από έναν χρόνο, κατέληξε τελικά σε αδιέξοδο, αφού το χάσμα των περίπου 23 εκατ. ευρώ που χώριζε την πρόταση της διοίκησης του ΟΤΕ και τους εργαζομένους δεν κατέστη δυνατό να καλυφθεί.

Από την πλευρά της διοίκησης δεν τέθηκε θέμα μείωσης των μισθών, όπως σαφέστατα ζητήθηκε από την κυβέρνηση αλλά και από την Deutsche Telekom. Η πρότασή της περιλάμβανε πάγωμα των μισθών στα σημερινά επίπεδα για διετή περίοδο και ακόμα:

•Κατάργηση της καθημερινής 30λεπτης υπερωρίας για την προθέρμανση των αυτοκινήτων.
•Αμοιβή της υπερεργασίας με βάση τα ισχύοντα από την εργατική νομοθεσία.

Με τις συγκεκριμένες προτάσεις η διοίκηση του ΟΤΕ υπολόγιζε ότι θα επιτύγχανε υπολογίσιμη εξοικονόμηση σε ετήσια βάση, όμως αυτές δεν έγιναν δεκτές από τους εργαζομένους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ρήγμα στις σχέσεις των δύο μερών.

Ωστόσο, καθώς το θέμα είναι κρίσιμο, σύντομα αναμένεται ότι οι δύο πλευρές θα καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι του διαλόγου, ώστε να βρεθεί η μέση οδός. Για τη διοίκηση η μείωση του μισθοδοτικού κόστους είναι αναγκαία, αφού ο ΟΤΕ σήμερα έχει ιδιαίτερα υψηλό κόστος προσωπικού, την ώρα όπου καλείται να ανταγωνιστεί εταιρίες με πολύ χαμηλότερη μισθοδοτική δαπάνη. Παράλληλα, όμως, και για τους εκπροσώπους των εργαζομένων αποτελεί ανάγκη η συμφωνία με τη διοίκηση, προκειμένου να αποφευχθούν, όσο βέβαια αυτό είναι δυνατόν, οι πιέσεις για μειώσεις στους μισθούς από την κυβέρνηση, που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα σταματήσουν.

Έρχεται η τηλεόραση

Εν τω μεταξύ, με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται η προετοιμασία για την εκπομπή της δορυφορικής τηλεόρασης. Οι δοκιμές μετάδοσης συμβατικού και HD περιεχομένου συνεχίζονται και η προσπάθεια επικεντρώνεται η εμπορική λειτουργία να ξεκινήσει όχι μόνο γρήγορα αλλά και με καλές προϋποθέσεις. Η ΟΤΕ TV θα στηρίζεται στην υποδομή της Hellas Sat, και σύμφωνα με τη 15ετή άδεια που έχει πάρει ο ΟΤΕ ο επιτρεπόμενος συνολικός χρόνος παροχής τηλεοπτικών υπηρεσιών ορίζεται καθημερινά σε χίλιες τριακόσιες ενενήντα δύο ώρες.

Παρότι ακόμη δεν υπάρχουν νέα αναφορικά με το περιεχόμενο που θα προσφέρει η ΟΤΕ ΤV, αναμένεται ότι τη... μαγιά θα αποτελέσουν οι συνεργασίες που έχουν συναφθεί στο πλαίσιο του Conn-CTV.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μια περίοδο που χαρακτηρίζεται μάλλον δύσκολη για τέτοια εγχειρήματα, ωστόσο στο τηλεοπτικό project  δίνεται ιδιαίτερη σημασία από τον ΟΤΕ γιατί θεωρείται ότι μπορεί να έχει θετική συμβολή στην ενίσχυσή του σε επίπεδο προϊόντων.

Τα ακίνητα

Η καλύτερη περίοδος δεν είναι αυτή που διανύουμε ούτε και για τις προσπάθειες αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, ωστόσο από τον ΟΤΕ αναζητούνται τρόποι ώστε να αυξηθούν οι αποδόσεις όσων ακινήτων διαθέτει ο Οργανισμός.

Η πρόσφατη απόφαση για τη λύση της εταιρίας ΟΤΕ PROPERTIES ΑΕΕΑΠ σίγουρα είναι ενδεικτική για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει τώρα ο κλάδος, ωστόσο η ΟΤΕ Estate εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, χωρίς όμως να καλλιεργούνται πολύ μεγάλες προσδοκίες όπως είχε γίνει στο πρόσφατο παρελθόν.

Προς το παρόν, εκείνο που έχει ήδη γίνει είναι ότι έχουν απελευθερωθεί ακίνητα σημαντικής έκτασης από τις υπηρεσίες του ΟΤΕ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, βέβαια, τα ακίνητα αυτά παραμένουν αναξιοποίητα, ωστόσο το όφελος του ΟΤΕ προέρχεται κυρίως από το συμμάζεμα που έχει επιτύχει σε πολλές υπηρεσίες του, αφού ήταν ιδιαίτερα σύνηθες το φαινόμενο υπηρεσίες με λιγοστούς υπαλλήλους ή μόνο κάποια μηχανήματα να κατέχουν τεράστιους χώρους.

Σύμφωνα με την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού που έχει γίνει, ο ΟΤΕ έχει στην κατοχή του σημαντικά ακίνητα, με εμπορική αξία άνω του 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία μπορούν μακροπρόθεσμα, με απαραίτητη συνθήκη τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, να συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση των εσόδων του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v