Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράπανος - Ηλιάδης: Πώς βλέπουν την κρίση

Απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Β. Ράπανος, προβλέποντας μείωση των spreads και ανάπτυξη το 2012. Αντοχές επέδειξε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τόνισε ο Αν. Ηλιάδης.

Ράπανος - Ηλιάδης: Πώς βλέπουν την κρίση
"Η κρίση είναι μια ευκαιρία για να ξαναβρεί η ελληνική οικονομία τον δυναμισμό της και να ξαναγίνει πρότυπο ανάπτυξης", τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Βασίλης Ράπανος, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και διαβεβαίωσε ότι "τα μέχρι τώρα επιτεύγματα είναι σημαντικά και οι προσαρμογές και οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν τον τελευταίο χρόνο δεν έχουν προηγούμενο στην πρόσφατη Ιστορία της Ελλάδος".

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο κ. Ράπανος μίλησε το απόγευμα στη Λευκωσία, με θέμα "Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η οικονομική κρίση", σε εκδήλωση του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) και του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ). Στην εκδήλωση απονεμήθηκε στον τέως υπουργό Οικονομικών της Κύπρου κ. Μιχάλη Σαρρή το ετήσιο βραβείο του ΟΠΕΚ στη μνήμη του ΑΝΥΠΕΞ της Ελλάδος Γιάννου Κρανιδιώτη.

Στην ομιλία του, με την προβολή πινάκων και στατιστικών στοιχείων, ο κ. Ράπανος αναφέρθηκε στις προοπτικές με βάση το αναθεωρημένο πρόγραμμα προσαρμογής και στις σημαντικές διαρθρωτικές μεταβολές σε πολλούς τομείς. Ειδικότερα ανέφερε:

-Το χρέος ως προς το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθεί, με το σενάριο βάσης, στο 131% του ΑΕΠ το 2020.

-Αν όμως ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ είναι περί το 1% υψηλότερος από το βασικό σενάριο, που είναι και πιο κοντά στην τάση του παρελθόντος, τότε ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα είναι περί το 90% του ΑΕΠ το 2020.

Δήλωσε ότι εκτιμάται επάνοδος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2012, μικρότερους όμως από εκείνους της περιόδου 1996 - 2007. Επίσης, είπε ότι αναμένεται χαμηλός πληθωρισμός, περί το 2% που είναι στόχος της ΕΚΤ, προβλέπονται μείωση των spreads, σημαντική μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις περί τα 7 δισ.ευρώ την περίοδο 2011-15 (περί το 1 δισ. το 2011), στενή παρακολούθηση από την τρόικα της δημοσιονομικής προσαρμογής και σημαντική πτώση στους πραγματικούς μισθούς, με μικρότερη επίπτωση στα χαμηλά εισοδήματα.

Ο κ. Ράπανος, αφού έθεσε το ερώτημα "θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα;", απάντησε ότι η απόφαση για χρεοκοπία δεν θα είναι της Ελλάδας, αλλά της ευρωζώνης. Στην απάντηση αυτή επιχειρηματολόγησε με τα ακόλουθα:

-Κάτοχοι των ελληνικών κρατικών ομολόγων (ΕΚΟ) είναι Έλληνες και άλλα μέλη της ΟΝΕ. Οι κάτοχοι αυτοί δεν επιθυμούν τη χρεοκοπία.

- Οι ελληνικές τράπεζες έχουν περί τα 45 δισ ευρώ., τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλα ταμεία περίπου 25 δισ., ιδιώτες περί τα 15 δισ. Η απομείωση της αξίας των ομολόγων λόγω χρεοκοπίας θα προκαλέσει προβλήματα στις τράπεζες και στα ασφαλιστικά ταμεία.

-Οι τράπεζες σε χώρες της ΟΝΕ που κατέχουν ομόλογα θα υποστούν σημαντικές ζημίες.

-Η ΕΚΤ κατέχει σημαντικά ποσά ΕΚΟ, άμεσα περί τα 30 δισ. ευρώ και άλλα με τη μορφή ενεχύρων. Η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει εναντίον του δανειστή της έσχατης ανάγκης.

-Οι χώρες της ΟΝΕ έχουν δώσει στην Ελλάδα δάνεια 80 δισ. (και το ΔΝΤ 30 δισ.), για τα οποία η Ελλάδα δεν μπορεί να χρεοκοπήσει.

Οι κίνδυνοι μετάδοσης δεν είναι αμελητέοι, είπε ο κ. Ράπανος, ο οποίος σημείωσε: "Υπάρχει κίνδυνος μαζικών αποσύρσεων από το τραπεζικό σύστημα στη διάρκεια της αναδιάρθρωσης. Το επιτοκιακό κόστος για τον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθεί σημαντικά. Χωρίς αξιοπιστία, η χώρα δεν θα μπορεί εύκολα να ξαναμπεί σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης".

Ακόμη και αν μειωθεί το χρέος κατά 50 μονάδες του ΑΕΠ, είπε, η εξοικονόμηση τόκων από την εξυπηρέτηση του χρέους θα είναι περί τις 3 μονάδες του ΑΕΠ. "Αξίζει τον κόπο να χρεοκοπήσει μια χώρα για να μειώσει τις δαπάνες της κατά 3% του ΑΕΠ;" διερωτήθηκε.

Ο κ. Ράπανος έκανε αναφορά σε παράγοντες που, όπως είπε, υποεκτιμώνται. Ως τέτοιους απαρίθμησε τους πιο κάτω:

1) Η σημασία των δραστικών διαρθρωτικών αλλαγών, όπως στο ασφαλιστικό, στην αγορά εργασίας, στην απελευθέρωση επαγγελμάτων κ.λπ.

2) Σημαντικές αλλαγές στον δημοσιονομικό τομέα και στη φορολογική πολιτική.

3) Το κοινωνικό περιβάλλον είναι αρκετά ανεκτικό.

4) Η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το 2012 είναι πιθανή και ίσως ισχυρότερη απ' ό,τι εκτιμάται. Η Ελλάδα, με τις αλλαγές που γίνονται, γίνεται ελκυστικότερη για επενδύσεις, ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι υπερχρεωμένος και το τραπεζικό σύστημα παραμένει ισχυρό.

5) Μεσοπρόθεσμα, η ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη θα καταστήσει τη διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής ευκολότερη.

Για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο κ. Ράπανος στην ομιλία του ανέφερε ότι το πρόβλημα στον τραπεζικό τομέα προήλθε από τη δημοσιονομική κρίση της χώρας. Μάλιστα, σημείωσε: "Στην Ελλάδα το τραπεζικό σύστημα δεν επηρεάστηκε άμεσα από τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση. Οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν τοξικά προϊόντα και το κράτος δεν παρενέβη για να σώσει κάποια τράπεζα".

Σύμφωνα με τον κ. Ράπανο, η κρίση έχει δημιουργήσει δύο σημαντικές προκλήσεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα: έλλειψη ρευστότητας και επισφάλειες δανειακού χαρτοφυλακίου. Η πρόσβαση στην ΕΚΤ διατηρεί το κόστος χρηματοδότησης σε χαμηλά επίπεδα, ανέφερε.

Για τη στρατηγική αντιμετώπιση της κρίσης τόνισε ότι είναι σημαντικά τα εξής:

-Διατήρηση της κερδοφορίας (μείωση λειτουργικού κόστους, ανατιμολόγηση όπου είναι δυνατόν, αυξανόμενη συμβολή διεθνών δραστηριοτήτων).

-Μείωση της δανειακής μόχλευσης.

-Πιο ενεργή διαχείριση των απαιτήσεων σε καθυστέρηση.

-Διασφάλιση υψηλής ρευστότητας, διεύρυνση πηγών χρηματοδότησης.

-Ρευστοποιήσεις στοιχείων ενεργητικού χαμηλής αποδοτικότητας.

"Οι προοπτικές μείωσης του επιτοκίου των δανείων του προγράμματος στήριξης, σε συνδυασμό με την πιθανότητα επαναγοράς ελληνικού χρέους που διακρατεί η ΕΚΤ, καθιστούν το δημόσιο χρέος πολύ πιο διαχειρίσιμο", πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΤΕ.


Ηλιάδης: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έδειξε αντοχές

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έδειξε ότι έχει αντοχές, τόνισε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, κ. Ανδρέας Ηλιάδης, μιλώντας σε εκδήλωση του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στη Λευκωσία. 

Ειδικότερα, στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και τον Όμιλο Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας, με θέμα "Το ελληνικό και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα μπροστά στην οικονομική κρίση", κεντρικοί ομιλητές ήταν ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας κ. Βασίλης Ράπανος και ο διευθύνων σύμβουλος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου κ. Ανδρέας Ηλιάδης.

Ο κ. Ηλιάδης υπογράμμισε ότι η κρίση που βιώνουμε στην παρούσα φάση ξεκίνησε από την έλλειψη μέτρου στο τραπεζικό σύστημα, που αναπτύχθηκε με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και προπορεύτηκε σημαντικά του θεσμικού πλαισίου.

"Ο νόμος της φύσης ενεργοποιείται όταν οι ενέργειες ξεφεύγουν από αυτό που αποκαλούμε μέτρο. Όταν τα όρια ξεπεραστούν, τότε δημιουργούνται ισχυρότατες σεισμικές δονήσεις, όπως αυτές που βιώσαμε τα τελευταία 3 χρόνια", τόνισε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, η κρίση διαχύθηκε και εξελίχθηκε σε γενικευμένη κρίση εμπιστοσύνης. Μάλιστα, σημείωσε: "Τη στιγμή όπου αρχίζει να υπάρχει προβληματισμός για το μέγεθος των κινδύνων που είχαν αναληφθεί ή διαφορετικά για τις φούσκες, η αβεβαιότητα και η έλλειψη εμπιστοσύνης ξεκινούν να διαχέονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και ενώ μέχρι τότε ήταν όλοι αθώοι μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου, οι όροι αντιστράφηκαν και όλοι άρχισαν να θεωρούνται ύποπτοι".

Η κρίση εμπιστοσύνης επεκτάθηκε στην Ελλάδα και αναπόφευκτα επηρέασε και τον τραπεζικό τομέα, ο οποίος ωστόσο έδειξε ότι έχει αντοχές, και αυτό οφείλεται στην υγιή υποδομή του, τόνισε ο κ. Ηλιάδης. 

Στην Κύπρο, υπογράμμισε, η οικονομική κατάσταση είναι ακόμα ελεγχόμενη, ενώ απάντησε στις αιτιάσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης για "μεγάλο τραπεζικό κλάδο σε σχέση με την οικονομία της Κύπρου", επισημαίνοντας πως "ο τραπεζικός κλάδος είναι σχετικά μεγάλος, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί είμαστε διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο". 

***Η ομιλία του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου, κ. Ανδρέα Ηλιάδη, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v