Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «μάχη» του VDSL στις τηλεπικοινωνίες

Το δίκτυο επόμενης γενιάς VDSL θα αποτελέσει, όπως όλα δείχνουν, το πεδίο μάχης στο οποίο θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους ο ΟΤΕ, οι ανταγωνιστές του και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Η «μάχη» του VDSL στις τηλεπικοινωνίες
Το δίκτυο επόμενης γενιάς VDSL θα αποτελέσει, όπως όλα δείχνουν, το πεδίο μάχης στο οποίο θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους ο ΟΤΕ, οι ανταγωνιστές του και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Η πρόθεση της ΕΕΤΤ να υπαχθεί σε ρύθμιση το δίκτυο VDSL που αναπτύσσει, πιλοτικά σε πρώτη φάση, ο ΟΤΕ είναι ήδη γνωστή και έχει προκαλέσει πολλές φορές την αντίδραση του Οργανισμού που υποστηρίζει ότι σε μια τέτοια περίπτωση υπονομεύεται η επένδυσή του. Ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Λεωνίδας Κανέλλος έχει σημειώσει χαρακτηριστικά ότι «η ανάπτυξη του δικτύου VDSL δημιουργεί νέες συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά και είναι εξαιρετικά πιθανή η υπαγωγή σε ρύθμιση, με σκοπό να επιτευχθεί η διασφάλιση της επένδυσης του ΟΤΕ, σε συνδυασμό με τη μη απαξίωση των επενδύσεων των εναλλακτικών παρόχων».
Οι δράσεις της ΕΕΤΤ

Το δίκτυο VDSL του ΟΤΕ συμπεριλαμβάνεται ρητά και στο σχέδιο δράσεων της ΕΕΤΤ για το 2011, στο οποίο αναφέρεται ότι «κατά το 2011, αφού ολοκληρωθεί ο 3ος κύκλος ανάλυσης των σχετικών αγορών, η ΕΕΤΤ θα δώσει έμφαση:

-Στην προσφορά αναφοράς χονδρικής ευρυζωνικής πρόσβασης (RBO), ώστε να συμπεριληφθούν όλες οι αναγκαίες προβλέψεις για τη διάθεση προϊόντων χονδρικής, τα οποία θα αντιστοιχούν στις λιανικές υπηρεσίες VDSL που αποσκοπεί να διαθέσει ο ΟΤΕ στην αγορά.

-Στην προσφορά αναφοράς αδεσμοποίητης πρόσβασης στον τοπικό βρόχο (RUO), ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των εναλλακτικών παρόχων στον υποβρόχο, στις περιοχές εκείνες που ο ΟΤΕ προχωρεί στην ανάπτυξη και διάθεση υπηρεσιών VDSL». Μάλιστα προκειμένου η ΕΕΤΤ να στηρίξει το αυτονόητο της ρύθμισης του VDSL δια στόματος του προέδρου της κ. Κανέλλου έχει αναφέρει ότι και στην Γερμανία οι αντίστοιχες υποδομές που έχει αναπτύξει η Deutsche Telecom έχουν επίσης υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.

Τα αιτήματα των ανταγωνιστών

Την ίδια ώρα όμως το αίτημα του ΟΤΕ να μην υπαχθούν στην ρύθμιση οι υπό ανάπτυξη υποδομές VDSL προκαλεί αντιδράσεις και από την πλευρά των ανταγωνιστών του που διαβλέπουν σε αυτό κινδύνους για τις δικές τους επενδύσεις.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά των στελεχών της Cyta Hellas στην συνέντευξή για την «κάθοδο» της εταιρείας στην αγορά της Αθήνας όπου τονίστηκε ότι η εταιρεία προτίθεται να διεκδικήσει παρουσία στην αγορά του vdsl την οποία αναπτύσσει πιλοτικά ο ΟΤΕ. Τα στελέχη της κυπριακών συμφερόντων εταιρείας δεν απέκλεισαν μάλιστα το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν όλα τα νόμιμα μέσα αν το δίκτυο VDSL δημιουργήσει τεχνικά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πελατών της Cyta.

Υπέρ της ρύθμισης του δικτύου VDSL του ΟΤΕ είχε ταχθεί πρόσφατα και ηWind τονίζοντας, δια των στελεχών της ότι «ο ΟΤΕ έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά της χονδρικής ευρωζωνικής πρόσβασης και στο τοπικό βρόχο (LLU), άρα έχει υποχρέωση να ρυθμιστεί και το νέο δίκτυο που αναπτύσσει VDSL».

Τα σχέδια του ΟΤΕ

Η ανάπτυξη δικτύου VDSL που αφορά σε δίκτυο οπτικής ίνας το οποίο θα φτάνει μέχρι τον κατανεμητή προωθήθηκε από το ΟΤΕ ως μια ενδιάμεση και φθηνότερη τεχνολογία έναντι του δικτύο FTTH, δίκτυο οπτικής ίνας εως τον καταναλωτή. Μάλιστα από την προηγούμενη ηγεσία του ΟΤΕ είχε γίνει προσπάθεια να προβληθεί η συγκεκριμένη επένδυση ως ιδεατή λύση για την χώρα μας έναντι του πολύ ακριβότερου δικτύου οπτικής ίνας μέχρι τον τελικό καταναλωτή.

Από τις αρχές του περασμένου φθινοπώρου ο ΟΤΕ ξεκινήσει εργασίες κατασκευής την ανάπτυξη δικτύου VDSL σε 4 δήμους της Βόρειας Ελλάδας (δήμοι Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνή, Ξάνθης και Σερρών) και στον δήμο Ζωγράφου στην Αττική.

Προς το παρόν και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο ΟΤΕ ακολουθεί μία συγκρατημένη τακτική στην πορεία ανάπτυξης των συγκεκριμένων υποδομών αναμένοντας, προφανώς, και τις εξελίξεις αναφορικά με τον εθνικό σχεδιασμό για το δίκτυο FTTH.

Το δίκτυο στον δήμο Ζωγράφου υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί στα μέσα της άνοιξης ενώ ως τις αρχές καλοκαιριού υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί το δίκτυο στις περιοχές της Βούλας και της Βουλιαγμένης.

Στα σχέδια του Οργανισμού υπάρχουν επενδύσεις ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ σε ορίζοντα τριετίας ενώ το δίκτυο θα μπορεί να προσφέρει ταχύτητες λήψης δεδομένων που θα φτάνουν τα 50 Mbps.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v