Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμμαχία Eurobank με Raiffeisen στην Πολωνία

Κεφάλαια 490 εκατ. ευρώ και το 13% της νέας τράπεζας που θα προκύψει από την ενοποίηση των δύο δικτύων αποκτά η Eurobank, δίνοντας το 70% της Polbank στην αυστριακή Raiffeisen. Στο Q4 η ολοκλήρωση του deal.

Συμμαχία Eurobank με Raiffeisen στην Πολωνία
Σε συμφωνία με την αυστριακή Raiffeisen για την εξαγορά του 70% της Polbank στην Πολωνία ήρθε η Eurobank, επιβεβαιώνοντας πλήρως σχετικό ρεπορτάζ στο euro2day από τις 22/12.

Από το deal με την αυστριακή τράπεζα, η Eurobank αποκομίζει κεφάλαια 490 εκατ. ευρώ στο ταμείο της, καθώς και συμμετοχή 13% στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας τράπεζας που θα προκύψει από την ενοποίηση των δύο δικτύων.

Η ενοποίηση των δύο τραπεζών ενδυναμώνει την παρουσία τους στην πολωνική αγορά, καθώς δημιουργεί την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα με βάση το δανειακό χαρτοφυλάκιο, με συνολικά δάνεια ύψους 40,6 δισ. ζλότι. Σημειώνεται ότι στην παρούσα φάση η Polbank κατέχει τη 10η θέση, ενώ η Raiffeisen την 11η. Η συμφωνία βελτιώνει τη θέση των δύο ομίλων στην πολωνική αγορά, καθώς οι εργασίες τους είναι άκρως συμπληρωματικές.  

Ο συνδυασμένος όμιλος θα έχει συνολικό ενεργητικό 48,2 δισ. ζλότι, έναντι 26 δισ. ζλότι για τη Raiffeisen και 22,1 δισ. για την Polbank. 
  
Οι καταθέσεις του νέου ομίλου θα ανέρχονται στα 26,9 δισ. ζλότι από 14,4 δισ. για την αυστριακή τράπεζα και 12,4 δισ. για τη Eurobank.

* Η ανακοίνωση της Eurobank

Η EFG Eurobank Ergasias ανακοινώνει ότι συμφώνησε να προχωρήσει σε στρατηγική συνεργασία με τη Raiffeisen Bank International A.G. για τις δραστηριότητές τους στην Πολωνία.

Οι όροι της συναλλαγής προβλέπουν την εξαγορά του 70% της Polbank EFG από τη Raiffeisen έναντι τιμήματος € 490 εκατ. σε μετρητά, μετά τη μετατροπή του δικτύου της Eurobank EFG σε ξεχωριστή τράπεζα με πλήρη άδεια τραπεζικών εργασιών στην Πολωνία.

Στη συνέχεια, η Raiffeisen και η Eurobank EFG θα ενοποιήσουν τις δραστηριότητές τους στην Πολωνία, με τη Raiffeisen να ελέγχει το 87% της ενιαίας τράπεζας και τη Eurobank EFG να ελέγχει το 13%. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το 4ο τρίμηνο του 2011 κατόπιν του μετασχηματισμού της Polbank EFG σε τράπεζα και των απαραίτητων εγκρίσεων από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Οι εργασίες της Eurobank EFG και της Raiffeisen στην Πολωνία είναι άκρως συμπληρωματικές. Και οι δύο οργανισμοί είναι ευρέως γνωστοί, με πρωτοποριακά πελατοκεντρικά δίκτυα που διασφαλίζουν μια ισχυρή στρατηγική συνεργασία.

Η Raiffeisen έχει παρουσία στην Πολωνία από το 1991 και είναι πλέον η 5η μεγαλύτερη τράπεζα στην επιχειρηματική τραπεζική με πάνω από 240.000 πελάτες.

Η Eurobank EFG ξεκίνησε τη δημιουργία δικτύου στην Πολωνία το 2006 και κατέχει ήδη την 8η θέση στη λιανική τραπεζική, με πάνω από 800.000 πελάτες λιανικής, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους σε σχετικά μικρό διάστημα από την έναρξη των δραστηριοτήτων της.

Η συνένωση των δύο τραπεζών θα δημιουργήσει την 4η μεγαλύτερη πολωνική τράπεζα με βάση το δανειακό χαρτοφυλάκιο, με δίκτυο άνω των 400 καταστημάτων και πλήρες φάσμα προσφερόμενων προϊόντων σε πάνω από ένα εκατομμύριο πελάτες λιανικής και επιχειρήσεις.

Η δομή της συναλλαγής προβλέπει ότι κατ' αρχάς η Raiffeisen θα εξαγοράσει το 70% της Polbank έναντι € 490 εκατ. σε μετρητά. Στη συνέχεια, η Eurobank EFG και η Raiffeisen θα εισφέρουν τις μετοχές τους στην Polbank (Eurobank EFG 30% και Raiffeisen 70%) στη Raiffeisen Bank Polska S.A. (RBPL) με αντάλλαγμα νέες μετοχές της RBPL.

Ως αποτέλεσμα αυτής της συναλλαγής, η Eurobank EFG θα καταστεί μέτοχος της RBPL με ποσοστό συμμετοχής 13%, με το υπόλοιπο να ελέγχεται από τη Raiffeisen. Τη συναλλαγή θα ακολουθήσει η οργανική συγχώνευση της RBPL και της Polbank.

Το τίμημα της συναλλαγής βασίζεται σε ελάχιστη εγγυημένη καθαρή θέση € 400 εκατ. για την Polbank και € 750 εκατ. για την RBPL. Επίσης, ως μέρος της συναλλαγής, τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν προβεί σε συμφωνία μετόχων που προβλέπει δικαίωμα πώλησης (put option) στη Raiffeisen της συμμετοχής της Eurobank EFG στην ενιαία τράπεζα σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, σε τιμή που θα βασιστεί στις επιδόσεις της ενιαίας τράπεζας και σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι χαμηλότερη από € 175 εκατ. (πλέον τόκων). Αντίστοιχα, προβλέπεται και δικαίωμα αγοράς (call option) από τη Raiffeisen, που μπορεί να ασκηθεί από την 31η Μαρτίου 2016. 

Η Eurobank EFG, μέσω του ποσοστού το οποίο θα διατηρήσει, θα είναι σε θέση να συνεχίσει να συμμετέχει στην ανάπτυξη της πολωνικής τραπεζικής αγοράς, επωφελούμενη περαιτέρω από τη δημιουργία μιας από τις κορυφαίες τράπεζες στην Πολωνία, καθώς και από τις σημαντικές συνέργιες που θα προκύψουν από τη συνένωση δύο ισχυρών τραπεζικών οργανισμών.

Η ενιαία τράπεζα σκοπεύει να συνεχίσει την ανάπτυξη των εργασιών της σε κάθε τομέα όπου η Raiffeisen και η Eurobank EFG δραστηριοποιούνται σήμερα στην Πολωνία και να εκμεταλλευτεί την ευρεία γκάμα των προϊόντων της και τη γεωγραφική της παρουσία ανά την επικράτεια για την περαιτέρω ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG κ. Νικόλαος Νανόπουλος δήλωσε:

«Αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με τη Raiffeisen, μία σημαντική ευρωπαϊκή τράπεζα, για την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών μας στην Πολωνία. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν εξαιρετικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης τραπεζικών εργασιών στην πολωνική αγορά και πως ο ενιαίος οργανισμός είναι ιδανικά τοποθετημένος για να τις αξιοποιήσει. Στοχεύουμε η συνεργασία με τη Raiffeisen να δημιουργήσει μία από τις κορυφαίες τράπεζες στην Πολωνία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v