Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Ακόμη πληρώνει την εθελούσια του 2005

Μπορεί τα οφέλη από το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του προσωπικού που υλοποίησε ο ΟΤΕ το 2005 να έχουν εξανεμιστεί εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο ο Οργανισμός καλείται τώρα να πληρώσει ποσό ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Ακόμη πληρώνει την εθελούσια του 2005
Μπορεί τα οφέλη από το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του προσωπικού που υλοποίησε ο ΟΤΕ το 2005 να έχουν εξανεμιστεί εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο ο Οργανισμός καλείται τώρα να πληρώσει ποσό ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αποτελούν την επιπλέον επιβάρυνση που προκάλεσε στα ασφαλιστικά ταμεία το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Οι αναλογιστικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο χρόνο δικαίωσαν τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος, από τη θέση του υπουργού Εργασίας, είχε θέσει ζήτημα υπέρμετρης επιβάρυνσης των ταμείων από το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου των εργαζομένων του ΟΤΕ και είχε διεκδικήσει να καταβάλει ο ΟΤΕ επιπλέον 142 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη ελλειμμάτων του κλάδου σύνταξης του ΤΑΠ-ΟΤΕ.

Σύμφωνα με την πλευρά του υπουργείου, η διαφορά δημιουργήθηκε γιατί, ενώ η πρόβλεψη για το κόστος της εθελουσίας έγινε με αυξήσεις αποδοχών της τάξης του 1%, στην πράξη αυτές έφτασαν το 1,5% ή ακόμη και το 2%, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αποκλίσεις προκαλώντας επιπλέον υποχρεώσεις για τον ΟΤΕ ύψους 142 εκατ. ευρώ.

Το αίτημα είχε θέσει, και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, έναν χρόνο νωρίτερα ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος είχε δηλώσει αποφασισμένος να διεκδικήσει κάθε ευρώ για λογαριασμό του ΙΚΑ, μάλιστα είχε εγείρει και αξίωση ύψους 630 εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος της κρατικής Ολυμπιακής Αεροπορίας, ενώ σε συνάντηση που είχε με τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ κ. Βουρλούμη συμφωνήθηκε το θέμα να λυθεί σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Οι αναλογιστικές μελέτες δικαίωσαν τον κ. Α. Λοβέρδο

Με βάση, λοιπόν, τις αναλογιστικές μελέτες που διεξήχθησαν προέκυψε για τον ΟΤΕ επιπλέον οικονομική επιβάρυνση 129,8 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία καταλογίζεται σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2010 που προέβλεπε ότι θα εκτιμηθεί η επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων από το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του προσωπικού του ΟΤΕ.

Δικαστική προσφυγή από τον ΟΤΕ

Από τον Οργανισμό τονίζεται, βεβαίως, ότι υπάρχει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια εναντίον του συγκεκριμένου άρθρου της ΚΥΑ που δίνει τη δυνατότητα για, εκ των υστέρων, εκτίμηση επιπλέον οικονομικής επιβάρυνσης, ωστόσο σημειώνεται ότι ποσό που προκύπτει θα επιβαρύνει τα αποτελέσματα του 2010. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η απόφαση αυτή οριστικοποιηθεί, τότε θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το κόστος της εθελουσίας εξόδου από την εργασία τους συνολικά 5.200 υπαλλήλων του ΟΤΕ, που σε πρώτη φάση είχε φτάσει το 1,1 δισ. ευρώ.

Η επιβάρυνση αυτή έρχεται μάλιστα σε μια στιγμή όπου ο ΟΤΕ βρίσκεται αφενός σε αναζήτηση ρευστότητας, προκειμένου να αποπληρώσει τις ομολογίες ύψους 1,4 δισ. ευρώ που λήγουν στα μέσα του μήνα, αφετέρου σε αναζήτηση τρόπων για τη μείωση του μισθολογικού κόστους, το οποίο ανέρχεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα εν συγκρίσει με τα δεδομένα αντίστοιχων ευρωπαϊκών οργανισμών.

Σήμερα, το μισθολογικό κόστος του ΟΤΕ φτάνει στο 37% των εσόδων του, ενώ να σημειώσουμε ότι το 2005, μετά την εθελούσια έξοδο των πρώτων 4.630 υπαλλήλων του (τα υπόλοιπα 600 άτομα αποχώρησαν πέρυσι λόγω εμπλοκών) είχε υποχωρήσει στο 24%.

Σημαντική επιβάρυνση

Ενδεικτικό της επιβάρυνσης που προκαλεί για τον Οργανισμό η απαίτηση του υπουργείου Εργασίας για την κάλυψη των 130 εκατομμυρίων είναι ότι το οικονομικό όφελος από τις περικοπές που πρότεινε η διοίκηση στους εργαζομένους, προκειμένου να υπογραφεί η συλλογική σύμβαση εργασίας και να επιτευχθεί εργασιακή ειρήνη, ανέρχεται σε 23 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.

Την ίδια ώρα, στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία αναζήτησης ρευστότητας από τον ΟΤΕ προκειμένου να αποπληρωθούν τα ομόλογα ύψους 1,4 δισ. ευρώ που λήγουν μέσα στον μήνα. Θέμα χρόνου θεωρείται η οριστικοποίηση των τραπεζών που θα αναλάβουν να δανείσουν τον Οργανισμό.

Για την αποπληρωμή των ομολόγων ο ΟΤΕ προτίθεται να διαθέσει ποσό ύψους 500 εκατομμυρίων από τα ταμειακά διαθέσιμά του, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ, αντίστοιχο ποσό θα δανειστεί από τις τράπεζες, ενώ θα αξιοποιήσει και την ανοιχτή πιστωτική γραμμή (credit facility) την οποία διαθέτει.

Ωστόσο, σε περίπτωση όπου, δεδομένης και της οικονομικής συγκυρίας, το κόστος του δανεισμού κριθεί ασύμφορο, τότε αναμένεται να χρησιμοποιηθεί η βοήθεια της Deutsche Telekom.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v