ΟΛΠ: Θετικές αποφάσεις από το Εφετείο

Ο κ. Γ. Ανωμερίτης ανέφερε επίσης ότι το 2011 ξεκίνησε με καλούς οιωνούς, αφού  εκδόθηκαν από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών τρείς αποφάσεις, οι οποίες δικαιώνουν πλήρως τον Ο.Λ.Π. για το θέμα της σύμβασης του με την ΜSC.

ΟΛΠ: Θετικές αποφάσεις από το Εφετείο
Την ικανοποίηση του για τα θετικά αποτελέσματα του Ο.Λ.Π. για το έτος 2010 εξέφρασε ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του Οργανισμού κ. Γιώργος Ανωμερίτης κατά την πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ο.Λ.Π. το 2011.
 
Όπως επίσης τόνισε, παρουσιάζοντας στοιχεία στα μέλη του Δ.Σ. για το ταμειακό πρόγραμμα του Οργανισμού κατά το 2011 και το τρέχον έτος, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, τα αποτελέσματα του Ο.Λ.Π. θα κινηθούν θετικά.

Ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης ανέφερε επίσης ότι το 2011 ξεκίνησε με καλούς οιωνούς, αφού το master plan της Πολιτιστικής Ακτής έγινε ομόθυμα αποδεκτό από τους Πειραιώτες και γιατί εκδόθηκαν από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών τρείς αποφάσεις, οι οποίες δικαιώνουν πλήρως τον Ο.Λ.Π. για το θέμα της σύμβασης του με την ΜSC, το οποίο είχε απασχολήσει μετά το 2005 την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Οι τρείς αποφάσεις που εκδόθηκαν κάνουν αποδεκτή την προσφυγή του Ο.Λ.Π., απορρίπτονται οι παρεμβάσεις και προσφυγές Σαρλή, ενώ γίνονται δεκτές οι προσφυγές της MSC.

Λόγω της πρόσφατης βομβιστικής επίθεσης στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, το οποίο παραμένει κλειστό, τα αναλυτικά κείμενα των αποφάσεων θα γίνουν γνωστά εντός της εβδομάδος.

Επισυνάπτεται σύντομο ιστορικό

1. Οι εταιρείες «ΣΑΡΛΗΣ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡΣ ΣΕΡΒΙΣΕΣ ΑΕ» και «ΣΑΡΛΗΣ & ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΝ ΕΠΕ» υπέβαλαν ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 28.5.2004 καταγγελία κατά της ΟΛΠ ΑΕ για δήθεν παράβαση των άρθρων 1,2 του Ν. 703/77 και 81,82 ΣυνθΕΚ.

2. Η αποδιδόμενη παράβαση συνίστατο συνοπτικά στην δυσμενή μεταχείριση των καταγγελουσών εταιρειών και εν γένει του εγχωρίου φορτίου, συνεπεία της δήθεν προνομιακής μεταχείρισης που παρείχε η ΟΛΠ Α.Ε. στην MSC, δυνάμει της υπ’ αριθμ. 59/2002 συμβάσεως.
 
3. Η αρχική Εισήγηση της Επιτροπής (2005) στρεφόταν μόνον κατά της ΟΛΠ Α.Ε. για την κατηγορία της κατάχρησης δεσπόζουσας θέσεως, χωρίς εμπλοκή της MSC. Κατά την πρώτη ακρόαση της υποθέσεως, διαπιστώθηκε ότι η αποδιδόμενη παράβαση, καθ’ όσον συνίσταται στην διακριτική μεταχείριση συνεπεία της ως άνω συμβάσεως με την MSC, δεν μπορεί να στρέφεται μόνον κατά μίας επιχειρήσεως (ΟΛΠ), γι’ αυτό και αναπέμφθηκε η υπόθεση προς σύνταξη νέας Εισηγήσεως, η οποία να εξετάζει και πιθανή σύμπραξη της ΟΛΠ ΑΕ με την MSC.
4. Κατόπιν συντάξεως νέας Εισηγήσεως της Επιτροπής (2007), με το ανωτέρω περιεχόμενο, επακολούθησε μακρά ακροαματική διαδικασία, στρεφόμενη κατά του ΟΛΠ για παράβαση των άρθρων 1, 2 του Ν. 703/77 και 81, 82 ΣυνθΕΚ και κατά της MSC για παράβαση του άρθρου 1 Ν. 703/77 και 81 ΣυνθΕΚ αποκλειστικώς λόγω της υπογραφής της συμβάσεως. Η μακρά διαδικασία, ύστερα από πέντε έτη από την καταγγελία, τελικώς κατέληξε στην έκδοση της υπ’ αριθμ. 428/V/2009 απόφαση της Ολομέλειας της Επιτροπής, με την οποία:
(α) αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία (6:5)

- ότι η ΟΛΠ ΑΕ και η MSC παρέβησαν το άρθρο 1 Ν. 703/77 και 81 ΣυνθΕΚ (σύμπραξη), χωρίς κατά τα λοιπά να διαπιστώνεται η εν γένει ακυρότητα της συμβάσεως,

- η παράλειψη επανάληψης της παράβασης στο μέλλον,

- η συγκεκριμένη ερμηνεία δύο συγκεκριμένων όρων της συμβάσεως με την MSC, κατά τρόπο που είχε ήδη προταθεί από τα μέρη,

- η επιβολή προστίμου για την ως άνω παράβαση ύψους €1.280.197,43 για την ΟΛΠ και €1.283.871.27 για την MSC

(β) απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία (8:3) η κατηγορία για την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης εκ μέρους της ΟΛΠ ΑΕ.

5. Κατόπιν σχετικής αιτήσεως αναστολής της ΟΛΠ ΑΕ, η απόφαση αυτή ανεστάλη πλήρως από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, δυνάμει της υπ’ αριθμ. 39/2009 αποφάσεώς του.

6. Κατά της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού ασκήθηκε από τον ΟΛΠ η με αρ. 133/11.03.2009 προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου, με αίτημα την ακύρωση, άλλως τροποποίηση της προσβαλλομένης αποφάσεως κατά το (α) σκέλος της που έθιγε την ΟΛΠ ΑΕ. Προσφυγές κατά της ίδιας απόφασης ασκήθηκαν επίσης από την MSC και από την πλευρά των καταγγελουσών εταιρειών, οι οποίες τελικώς, κατόπιν διαδοχικών αναβολών, συνεκδικάστηκαν μαζί με την προσφυγή της ΟΛΠ στις 13.05.2010.

Στις 31.12.2010 δημοσιεύθηκε η υπ’ αριθμ. 3132/2010 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (18ο Τμ.), με την οποία η προσφυγή της ΟΛΠ Α.Ε. εμφανίζεται να έγινε ολικώς δεκτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v