Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Μυτιληναίος, το ETF και η σημασία για μετόχους

H είσοδος της Μυτιληναίος στο πρώτο ETF Αλουμινίου είναι σίγουρα επιτυχία του ομίλου (και της χώρας). Για τους μετόχους της ΜΥΤΙΛ όμως πιο άμεσα σημαντική και… ορατή ίσως να αποδειχτεί η δυνητική επίπτωση στην αποτίμηση.

H Μυτιληναίος, το ETF και η σημασία για μετόχους
Το γεγονός ότι ο όμιλος Μυτιληναίου επιλέχθηκε να συμμετάσχει με βαρύτητα 4,5% στο πρώτο Exchange Traded Fund (ETF) Αλουμινίου στον κόσμο (διαπραγματεύσιμο στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης) είναι αναμφίβολα μεγάλη επιτυχία για την εταιρία αλλά και για την Αλουμίνιον της Ελλάδος, για λόγους που παρουσιάστηκαν στη σχετική είδηση του Euro2day.gr.

Ωστόσο, είναι τεράστια τα δυνητικά οφέλη για τους μετόχους της εταιρίας, είτε είναι βασικοί μέτοχοι είτε είναι μικροεπενδυτές.

Τα Exchange Traded Funds είναι μια μοντέρνα μέθοδος εξειδικευμένης επένδυσης σε τοποθετήσεις που συνδέονται άμεσα με διάφορους κλάδους, ανάλογα με το αντικείμενο του κάθε ETF.

Eίναι δε open ended funds, που σημαίνει ότι όσο περισσότερα χρήματα επενδύονται σε κάποιο ΕTF τόσο αυξάνει και το επενδυόμενο ποσό στις τοποθετήσεις στις οποίες εξειδικεύεται.

Αν μάλιστα λάβουμε ως παράδειγμα την τεράστια επιτυχία που έχουν σημειώσει τα ETFs τα οποία επενδύουν σε άλλα εμπορεύματα, όπως ο χρυσός, τότε μπορούμε να βγάλουμε κάποια αισιόδοξα συμπεράσματα.

Η ύπαρξη ETF και Exchange Traded Products (ETP) συνέβαλε σημαντικά στην άνοδο που έχει καταγράψει η τιμή του χρυσού τα τελευταία χρόνια, ενώ μέσω των δύο συγκεκριμένων εργαλείων προσελκύστηκαν συνολικά ποσά της τάξεως των… 100 δισ. δολαρίων.

Είναι προφανές ότι η επιτυχία των ETF/ETP στον χρυσό έπαιξε ρόλο στη συγκρότηση αντίστοιχων προϊόντων και στο αλουμίνιο (πέραν του ETF στη δομή του οποίου μετέχει και η Μυτιληναίος, ετοιμάζονται και δύο ETP, τα οποία θα ενεργοποιηθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο), ενώ ήδη υπάρχουν πλέον προϊόντα για τον χαλκό, το νικέλιο και τον μόλυβδο, με ορατά αποτελέσματα στις τιμές.

Η δημιουργία του ETF στο αλουμίνιο είναι άλλη μία απτή απόδειξη του επενδυτικού ενδιαφέροντος που εμφανίζεται για τον κλάδο των εμπορευμάτων και του αλουμινίου ειδικότερα. Σημειωτέον ότι οι τιμές του αλουμινίου την τελευταία δεκαετία έχουν σημειώσει άνοδο 38% χάρη στην αυξημένη παγκόσμια ζήτηση που προέρχεται ιδιαίτερα από την Κίνα και την Ινδία.

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω με απλά λόγια;

Ότι μέσω του ETF δίνεται η ευκαιρία στη Μυτιληναίος να αποσυνδεθεί, έστω εν μέρει, χρηματιστηριακά από το μίζερο εγχώριο περιβάλλον, που πέρα από τη μείωση των τιμών έχει επιπτώσεις και στον όγκο συναλλαγών.

Για κάθε 1 δισεκατομμύριο δολάρια που θα συγκεντρώνει το νέο ETF (συγκριτικά ελάχιστο ποσό, αν δούμε τα αντίστοιχα μεγέθη στον χρυσό) θα πρέπει να "αγοράζει" μετοχές Μυτιληναίος αξίας 45 εκατ. δολαρίων, δηλαδή περίπου 35 εκατ. ευρώ.

Μέγεθος καθόλου ευκαταφρόνητο αν αναλογιστούμε ότι ο συνολικός τζίρος στη μετοχή το τελευταίο… τρίμηνο(!) ήταν κάτι παραπάνω από 50 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση βρίσκεται μόλις στα 500 εκατ. ευρώ!

Και βέβαια υπάρχει το παράπλευρο όφελος ότι η ΜΥΤΙΛ μπαίνει πλέον μπροστά στις οθόνες πολλών ξένων επενδυτών, που θα παρακολουθούν τους τίτλους του ETF ως μετοχές ιδιάζουσας σημασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v