Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κου-Κου: Αναδιάρθρωση και υπαγωγή στο άρθρο 99

Στρατηγική επιλογή χαρακτηρίζει την προσφυγή στο άρθρο 99 η διοίκηση της αλυσίδας παιχνιδιών και βρεφικών ειδών Κου-Κου, η οποία υπέβαλλε σχετικό αίτημα το Δεκέμβριο και αναμένει την εκδίκαση της σχετικής αίτησης.

Κου-Κου: Αναδιάρθρωση και υπαγωγή στο άρθρο 99
Στρατηγική επιλογή χαρακτηρίζει την προσφυγή στο άρθρο 99 η διοίκηση της αλυσίδας παιχνιδιών και βρεφικών ειδών Κου-Κου, η οποία υπέβαλλε σχετικό αίτημα το Δεκέμβριο και αναμένει την εκδίκαση της σχετικής αίτησης στις 14 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Οθωνα Πυλαρινό, ο οποίος επιβεβαίωσε στο euro2day.gr, τις προσπάθειες που έχει αναλάβει η διοίκηση της αλυσίδας προκειμένου να ανταπεξέλθει στο δραματικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον ζήτησης, η προσφυγή στο άρθρο 99, αποτέλεσε επιλογή διατήρησης της βιωσιμότητας της επιχείρησης, η οποία δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά ζητήματα ρευστότητας.

Ειδικότερα, η αλυσίδα των 42 καταστημάτων, ο κύριος όγκος της οποίας αναπτύσσεται στη Βόρεια Ελλάδα, ήρθε αντιμέτωπη τον Ιούλιο του 2010 με την πρώτη ουσιαστική μείωση τζίρου κατά 10%, αν και έως στο α’ εξάμηνο οι πωλήσεις κινούνταν στα ίδια επίπεδα με το 2009.

Η πτώση τζίρου κλιμακώθηκε τους επόμενους μήνες με αποτέλεσμα τον Νοέμβριο να αγγίξει το 25% και στις αρχές Δεκεμβρίου το 30%. Σύμφωνα με τον κ. Πυλαρινό, τα καταστήματα στη Β. Ελλάδα αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες πιέσεις, ως απόρροια μεγαλύτερης ύφεσης που πλήττει τις τοπικές οικονομίες, έναντι εκείνων στη Νότια Ελλάδα (π.χ. Πάτρα) όπου εμφανίζονται μεγαλύτερες αντιστάσεις.

Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του τζίρου στα 29 εκατ.ευρώ το 2010 από 35,5 εκατ.ευρώ το 2009 αλλά και στο δραστικό περιορισμό της ρευστότητας. Οι συνολικές υποχρεώσεις της αλυσίδας ανέρχονται στο τέλος του 2010 στα 33-34 εκατ.ευρώ, γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Πυλαρινό, αποδεικνύει τη βιωσιμότητα της εταιρίας.

Αναδιάρθρωση

Στο πλαίσιο των κινήσεων αναδιάρθρωσης, η εταιρεία έχει αναθέσει στην Deloitte την κατάρτιση επιχειρηματικού σχεδίου, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στην αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, αλλά και αποτελεί βάση συζήτησης με τους πιστωτές της.

Ηδη, η διοίκηση της Κου-Κου, η οποία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη εγχώρια αλυσίδα του κλάδου, έχει έρθει σε συμφωνία με την πλειονότητα των προμηθευτών της για μείωση των απαιτήσεων τους, σε ποσοστό 20%-30%. Παράλληλα, η εταιρεία διαπραγματεύεται με τις τράπεζες για την επιμήκυνση αποπληρωμής των ομολογιακών δανείων της αλλά και για την μετατροπή βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων σε μακροπρόθεσμες.

Επιπλέον, εξετάζεται η βιωσιμότητα 3-4 καταστημάτων του δικτύου, τα οποία ενδέχεται να κλείσουν, αν και η διοίκηση της εταιρίας αναζητά τρόπους διατήρησης του αριθμού εργαζομένων της (περίπου 300), οι οποίοι θα μεταφερθούν σε βιώσιμα καταστήματα.

Τέλος, η εταιρία προχωρά σε έκτακτη γ.σ. των μετόχων της στις 12 Ιανουαρίου με σκοπό την έγκριση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 4 εκατ. ευρώ υπέρ των παλαιών μετόχων.

Σύμφωνα με τον κ. Πυλαρινό το παραπάνω ποσό θα αποτελέσει μαξιλάρι για την εταιρεία και θα καλύψει τα άμεσα προβλήματα ρευστότητας της επιχείρησης. Σημειώνεται ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της Κου-Κου ποσοστό 75% ελέγχει η οικογένεια Πυλαρινού ενώ ως μέτοχοι μειοψηφίας εμφανίζονται τα venture capital Vectis και Novel αλλά και η EFG Telesis.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v