Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΡΑΕ: Στο 9% η μεσοσταθμική αύξηση τιμολογίων ΔΕΗ

Παρεμβάσεις στο θέμα των ρυθμιστικών τιμολογίων της ΔΕΗ τα οποία θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου υιοθετεί στη σημερινή της ολομέλεια η ΡΑΕ, που αναμένεται να μειώσουν τη μεσοσταθμική τους αύξηση από 13,7% σε 9%.

ΡΑΕ: Στο 9% η μεσοσταθμική αύξηση τιμολογίων ΔΕΗ
Παρεμβάσεις στο θέμα των ρυθμιστικών τιμολογίων της ΔΕΗ, τα οποία θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου, υιοθετεί στη σημερινή της ολομέλεια η ΡΑΕ, που αναμένεται να μειώσουν τη μεσοσταθμική τους αύξηση από 13,7% σε 9%.

Ειδικότερα, η Ρυθμιστική Αρχή, αν και έχει εγκρίνει τα όρια πάνω στα οποία η ΔΕΗ θα μπορούσε να κινηθεί για τα νέα τιμολόγια ρυθμιστικού ελέγχου όσον αφορά στο κόστος ρεύματος, αναμένεται σήμερα να εκδώσει εισήγηση που σχετίζεται με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (όπως για δίκτυο, προμήθεια, ΥΚΩ και τέλος ΑΠΕ), οι οποίες είτε παγώνουν είτε μειώνονται, επιδρώντας έτσι στη συνολική αύξηση των νέων αυξημένων τιμολογίων της ΔΕΗ, πιέζοντας τη μεσοσταθμική αύξηση προς τα κάτω.

Ειδικότερα, η ΡΑΕ έχει λάβει ήδη 10 σχετικές αποφάσεις, οι οποίες αφορούν στη διατήρηση σταθερών χρεώσεων δικτύου και προμήθειας, αλλά και αποφάσεις που οδηγούν σε δραστικές μειώσεις στο τέλος ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα, ο Ρυθμιστής, βασιζόμενος στο ότι το τέλος ΑΠΕ θα χρηματοδοτηθεί από το ειδικό ταμείο που θα δημιουργηθεί και θα συντηρείται από δημοπρασίες ρύπων (όπως έχει εξαγγείλει η υπουργός ΠΕΚΑ), γνωμοδοτεί υπέρ των δραστικών μειώσεων του συγκεκριμένου τέλους. Σύμφωνα με τις παραπάνω παρεμβάσεις, το τέλος ΑΠΕ από 5,57 ευρώ ανά MWh εκτιμάται ότι μειώνεται για ορισμένες κατηγορίες τιμολογίων κάτω από 2 ευρώ ανά MWh.

Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΡΑΕ, οδηγούν σε μεσοσταθμική αύξηση κατά 9% τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ για το 2011 από 13,7% όπως αρχικά υπολογιζόταν από τη ΔΕΗ. Υπογραμμίζεται ωστόσο ότι τόσο οι αρχικές εισηγήσεις όσο και οι τελικές μετά τις παρεμβάσεις έχουν υπολογιστεί με ΦΠΑ 11%, που ως γνωστόν από το 2011 ανεβαίνει στο 13%.

Σε ό,τι αφορά τις καθαρές χρεώσεις ρεύματος, η ΡΑΕ στη σημερινή ολομέλεια αναμένεται να εγκρίνει όλες τις προτάσεις της ΔΕΗ, παρά τις μικρές αποκλίσεις που εμφανίζονται σε ορισμένες κατηγορίες τιμολογίων (π.χ. για τους μικρούς ιδιώτες καταναλωτές από 0 - 800 ΜW), εκτιμώντας ότι κινούνται σε εύλογο πλαίσιο.

Έτσι, η ΡΑΕ σήμερα αναμένεται να αποφανθεί βάσει των παραπάνω και να εκδώσει εισήγηση προς το ΥΠΕΚΑ, το οποίο στη συνέχεια θα πρέπει να εκδόσει και τη σχετική υπουργική απόφαση, που θα οριστικοποιεί τα νέα τιμολόγια ρεύματος.

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως οι επικείμενες αυξήσεις, που έχουν ήδη ανακοινωθεί από τον Οκτώβριο και οριστικοποιούνται έως τις 31 Δεκεβρίου, αφορούν στην πρώτη δόση αναπροσαρμογών, αφού από το 2012 επίκειται η δεύτερη δόση, με βάση όσα προβλέπει και το μνημόνιο, γεγονός που σημαίνει ότι έρχεται ακριβότερο ρεύμα για τους καταναλωτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v