Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: "Παίζει" δυνατά στην τηλεοπτική αρένα

Nέα δεδομένα στη δορυφορική τηλεόραση θα φέρει η δραστηριοποίηση του ΟΤΕ στον συγκεκριμένο χώρο, που θα βάλει τέλος στο πολυετές μονοπώλιο της Nova.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Παίζει δυνατά στην τηλεοπτική αρένα
Nέα δεδομένα στη δορυφορική τηλεόραση θα φέρει η δραστηριοποίηση του ΟΤΕ στον συγκεκριμένο χώρο, που θα βάλει τέλος στο πολυετές μονοπώλιο της Nova.

H άδεια δορυφορικών συνδρομητικών υπηρεσιών, που κατείχε η θυγατρική του εταιρία Hellas Sat, πέρασε πλέον στον έλεγχο του ΟΤΕ μετά τη λήψη της σχετικής έγκρισης από το ΕΡΣ, το οποίο επιπλέον αποφάσισε και τη χρονική επέκταση της άδειας σε 15 έτη. Η μεταβίβαση, που είχε εγκριθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ το περασμένο καλοκαίρι, προβλέπει την εκπομπή σήματος με χρήση του δορυφόρου Hellas Sat με τον διακριτικό τίτλο OTE TV.

Ο ΟΤΕ TV θα μπορεί τη μέρα να μεταδίδει 1.392 ώρες προγράμματος, έναντι 95 ωρών που προέβλεπε η αρχική άδεια της Hellas Sat. Στην έγκριση σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ TV είναι υποχρεωμένος "να παράσχει στο ελληνικό δημόσιο ή σε άλλους δημόσιους ή κοινωνικούς φορείς τις αντισταθμιστικές υπηρεσίες που καθορίζονται στη σύμβαση παραχώρησης". Εδπιπλέον, ο νέος κάτοχος της άδειας "υποχρεούται να καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο τα οικονομικά ανταλλάγματα που προβλέπονται από τον Νόμο 2644/1998". Το οικονομικό αντίτιμο που καταβάλλεται για την άδεια παροχής συνδρομητικών υπηρεσιών αφορά τόσο στην καταβολή εφάπαξ τιμήματος κατά την υπογραφή της σύμβασης όσο και σε ποσοστό επί του τζίρου κατά την περίοδο ισχύος της.

Στον σχεδιασμό του ΟΤΕ προβλέπεται ο συνδυασμός των ψηφιακών δορυφορικών υπηρεσιών με την υφιστάμενη υπηρεσία του IPTV του Conn-X.

Μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης

Η εκμετάλλευση των υπηρεσιών τηλεόρασης αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού του ΟΤΕ, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Εξάλλου, οι επιδόσεις της υπηρεσίας Dolce που διατίθεται στη ρουμανική αγορά από τη RomTelecom πιστοποιούν τις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2010 οι συνδρομητές της δορυφορικής τηλεόρασης στη βαλκανική χώρα ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο, καταγράφοντας ρυθμούς αύξησης 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Προσφυγή

Στόχος του ΟΤΕ είναι να κοντράρει δυνατά το μονοπώλιο της Nova, και μάλιστα προς την κατεύθυνση αυτή έχει ξεκινήσει τις στοχευμένες κινήσεις. Τέτοια κίνηση είναι η προσφυγή του στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για το κλείδωμα των τηλεοπτικών καναλιών ελεύθερης μετάδοσης, τα οποία ο ΟΤΕ επιθυμεί να ενσωματώσει στο Conn-x TV, όμως οι συμφωνίες που έχουν τα κανάλια με τη Nova εμποδίζουν μία τέτοια κίνηση.

Πριν οδηγηθεί στην κατάθεση της προσφυγής, ο ΟΤΕ είχε επιχειρήσει να κλείσει συμφωνίες με τα ιδιωτικά κανάλια ώστε να τα προσθέσει στo Conn-x, ωστόσο η συμφωνία που έχουν τα κανάλια με τη Nova δεν επέτρεπε την υλοποίηση του σχεδίου αυτού. Τώρα τον λόγο έχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα πρέπει να αποφασίσει αν η Nova οφείλει να διαθέσει και σε ανταγωνιστική δορυφορική πλατφόρμα περιεχόμενο που μεταδίδεται κατά κύριο λόγο με ελεύθερο επίγειο σήμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v