Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατά 3,3% μειώθηκε η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας

Πτώση της τάξης του 3,3% σημείωσε η καθαρή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα (περίπου 90% της συνολικής ζήτησης) τον Νοέμβριο, καταλήγοντας στις 3,96 εκατ. MWh, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ.

Κατά 3,3% μειώθηκε η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας
Πτώση της τάξης του 3,3% σημείωσε η καθαρή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα (περίπου 90% της συνολικής ζήτησης) τον Νοέμβριο, καταλήγοντας στις 3,96 εκατ. MWh, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, όπως αναφέρει στο πρωινό της report (21/12) η Marfin Analysis.

Η ζήτηση από τους βιομηχανικούς πελάτες ήταν αυξημένη κατά 9% ενώ η ζήτηση από τους υπόλοιπους πελάτες μειώθηκε περίπου 5,2%. Όσον αφορά το μείγμα παραγωγής, υπήρξε αύξηση των υδροηλεκτρικών (+4,6%), εισαγωγών (+11%) και ανανεώσιμων (+48%), ενώ μείωση σημείωσε ο λιγνίτης (-11%) και το φυσικό αέριο (-16,4%).

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, η καθαρή ζήτηση μειώθηκε λίγο κατά 0,23% αλλά χωρίς την υψηλή τάση που αυξήθηκε 5,4% η ζήτηση έπεσε 1,44%. Σε ότι αφορά το μείγμα παραγωγής, υδροηλεκτρικά, εισαγωγές, φυσικό αέριο και ανανεώσιμες ήταν πάνω 32%, 12,8%, 11,4% και 7,9% αντίστοιχα, ενώ η συνεισφορά από πετρέλαιο και λιγνίτη ήταν κάτω 93% και 9,5% αντίστοιχα.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, παρά την ανθεκτική ζήτηση σε ένα αδύναμο οικονομικό περιβάλλον, το μείγμα πελατών έχει χειροτερεύσει για την ΔΕΗ λόγω της επιτάχυνσης της απώλειας μεριδίου αγοράς σε πελάτες με υψηλό περιθώριο κέρδους και την μεγαλύτερη συνεισφορά από βιομηχανικούς πελάτες με μικρό περιθώριο.

Ο Νοέμβριος, σημειώνει, ήταν ένας αδύναμος μήνας αν εξαιρέσουμε την ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής, εν μέρει λόγω της οικονομικής κρίσης και εν μέρει λόγω των καλών καιρικών συνθηκών.

Το μείγμα παραγωγής παραμένει το βασικό πλεονέκτημα της ΔΕΗ λόγω της μεγάλης μεγάλης συνεισφοράς των υδροηλεκτρικών και του λιγνίτη, αλλά μετά τις επερχόμενες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα της αγοράς παραγωγής αυτό ενδέχεται σε κάποιο βαθμό να αλλάξει την επόμενη περίοδο καθώς ΕΕ/ΔΝΤ/ΕΚΤ έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να περιορίσει το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη είτε μέσω πώλησης, ενοικίασης ή ανταλλαγής μονάδων.

Εν’ όψει αυτής της απόφασης, σημειώνει η Marfin Analysis, έγινε και η μελέτη της ΕΕ που εκτιμάει αξία EUR 2 δισ. για το 40% της ισχύος λιγνιτικών εργοστασίων της ΔΕΗ περιλαμβανομένης των αποθεμάτων λιγνίτη.

Όπως τονίζει η χρηματιστηριακή, «καθώς δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες της μελέτης, θα ήμασταν αρκετά επιφυλακτικοί για το συμπέρασμα καθώς η επίδραση των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα μετά το 2012, η μεγάλη ηλικία αρκετών μονάδων, το θέμα του προσωπικού και οι αρνητικές προοπτικές της οικονομίας θα μπορούσαν να επηρεάσουν το τίμημα σε πραγματικούς διαγωνισμούς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v