Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Δεν αποκλείει έξοδο από τα Βαλκάνια

Σε πλήρη επανεξέταση των συνολικών επενδύσεων του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια προχωρά η νέα διοίκηση, μελετώντας πλέον πολυ σοβαρά την έξοδό του από τις χώρες των Βαλκανίων. Δεν αποκλείει νέες επενδύσεις σε ”αποδοτικές” δραστηριότητες.

ΕΛΠΕ: Δεν αποκλείει έξοδο από τα Βαλκάνια
Σε πλήρη επανεξέταση των συνολικών επενδύσεων του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια προχωρά η νέα διοίκηση, η οποία διαπιστώνει ότι το ευρύ portfolio δραστηριοτήτων που παρέλαβε δεν έχει τις απαιτούμενες αποδόσεις επενδεδυμένων κεφαλαίων.

Η στρατηγική που οραματίζεται η διοίκηση των κ. Τίμου Χριστοδούλου (πρόεδρος) και Π. Καβουλάκος (διευθύνων σύμβουλος) στηρίζεται στο δόγμα ”της βελτίωσης του δείκτη αποδοτικότητας επενδεδυμένων κεφαλαίων και όχι των επενδύσεων για τις επενδύσεις”, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει.

Η αποδοτικότητα των επενδεδυμένων κεφαλαίων των Ελληνικών Πετρελαίων είναι σήμερα στο 7% και στόχος της νέας διοίκησης είναι να φτάσει τουλάχιστον στο 10%, προκειμένου να είναι συγκρίσιμος με αντίστοιχου μεγέθους εταιρίες, ο δείκτης των οποίων κυμαίνεται στο 10%-12%.

Σχεδόν το σύνολο των επενδύσεων στα Βαλκάνια, με προεξάρχουσα την επένδυση της ΟΚΤΑ στα Σκόπια, και ακολούθως την επένδυση στο Μαυροβούνιο, αποδείχτηκαν προβληματικές, ”κακές επιλογές” και ο όμιλος βλέπει στα σοβαρά την έξοδό του από τις χώρες των Βαλκανίων.

Με την ίδια οπτική επανεξετάζει το σύνολο των επενδύσεων και στην εγχώρια αγορά, και δεν αποκλείεται η παύση των δραστηριοτήτων όπου κριθεί απαραίτητο.

Αντιστοίχως, βλέπει επέκταση και νέες επενδύσεις σε δραστηριότητες που κρίνονται αποδοτικές, όπως η ηλεκτροπαραγωγή, που φαίνεται να εξετάζει την ίδρυση και δεύτερης μονάδας, και στο φυσικό αέριο όπου πέραν της συμμετοχής στη ΔΕΠΑ βλέπει στρατηγικές συνεργασίες και με άλλες εταιρίες στο χώρο του φυσικού αερίου, ενώ θα επιδιώξει και στρατηγική συνεργασία με την Gas Natural, το μελλοντικό στρατηγικό επενδυτή της ΔΕΠΑ.

Προτεραιότητα για τη διοίκηση είναι και η άμεση μείωση των λειτουργικών δαπανών του ομίλου, οι οποίες εμφανίζονται αδικαιολόγητα αυξημένες.

Εν των μεταξύ, ξεκινούν την Παρασκευή 27/08 οι διήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην ομοσπονδία πετρελαιοειδών, με αίτημα την ακύρωση της συμφωνίας μεταβίβασης ποσοστού 8,2% του ομίλου στον όμιλο Λάτση.

Η διοίκηση με εξώδικη δήλωσή της προς την ομοσπονδία, χαρακτηρίζει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργιακές κινητοποιήσεις και καλεί τους εργαζόμενους να επανεξετάσουν τις αποφάσεις τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v