Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απ. Βακάκης: Η κρίση βαθαίνει στην Ελλάδα

Με τους ρυθμούς του α΄ τριμήνου κινήθηκαν τα βασικά μεγέθη της Jumbo και στο πεντάμηνο της τρέχουσας χρήσης 2010 - 2011, σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκησή της κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της.

Απ. Βακάκης: Η κρίση βαθαίνει στην Ελλάδα
Με τους ρυθμούς του α΄ τριμήνου κινήθηκαν τα βασικά μεγέθη της Jumbo και στο πεντάμηνο της τρέχουσας χρήσης 2010 - 2011, σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκησή της κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της, γεγονός που εξυπηρετεί την πρόβλεψη του ομίλου για αύξηση τζίρου της τάξης του 2% και καθαρή κερδοφορία στο επίπεδο των 60 εκατ. ευρώ.

Παρ' όλα αυτά, ο Δεκέμβριος παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης των πωλήσεων, γεγονός που η εταιρία παρακολουθεί, προκειμένου να αναπροσαρμόσει αντιστοίχως τις προβλέψεις της αν χρειαστεί. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρίας, κ. Απ. Βακάκη, «η κρίση στην Ελλάδα βαθαίνει, και δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τις επιπτώσεις της αυτόματα».
 
Επισήμανε επίσης ότι η αύξηση του ΦΠΑ κατά 4 μονάδες σε σχέση με πέρυσι ουσιαστικά «στραγγαλίζει» την προσπάθεια επίτευξης θετικού τζίρου, ο οποίος αναμένεται να προέλθει από τις επεκτάσεις του ομίλου.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Jumbo κινείται βασισμένη στην υπόθεση πως η σοβούσα κρίση είναι παροδική και άρα οι συνθήκες μεταβατικές. «Αν δούμε, όμως, ότι η κρίση μετατρέπεται σε χρόνια κατάσταση, μοιραία θα κινηθούμε δραστικά, προχωρώντας σε διάφορα μέτρα όπως η μείωση του ωραρίου λειτουργίας ή η συνένωση σημείων του δικτύου. Προς το παρόν κινούμαστε στη λογική των επεκτάσεων, επιδιώκοντας να προσαρτήσουμε τζίρο σε μια αγορά που φθίνει, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα την υψηλή ρευστότητά μας».

Σημειώνεται ότι ο όμιλος Jumbo στο α΄ τρίμηνο της χρήσης εμφάνισε υψηλότερα ταμειακά διαθέσιμα έναντι του δανεισμού του, γεγονός που τον φιλοδώρησε θετικά σε χρηματοοικονομική βάση.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος ολοκλήρωσε το επενδυτικό σχέδιο δημιουργίας έξι νέων καταστημάτων πριν κλείσει ημερολογιακά το 2010, με την προσθήκη ενός ακόμη σημείου στα Ιωάννινα τις επόμενες μέρες. Το δίκτυο του ομίλου αποτελείται σήμερα από 50 καταστήματα, εκ των οποίων τα 43 είναι στην Ελλάδα, τα 3 στην Κύπρο και τα 4 στη Βουλγαρία, ενώ για την επόμενη οικονομική χρήση (Ιούλιος 2011 - Ιούνιος 2012) θα συνεχίσει τη διεύρυνση του δικτύου με τη δημιουργία έξι ακόμη νέων καταστημάτων, μειώνοντας ωστόσο την επενδυτική δαπάνη στα 40 - 45 εκατ. ευρώ.

Οι νέες επεκτάσεις αφορούν σε δύο νέα υπερκαταστήματα στην Ελλάδα, ένα στην Κύπρο και τρία στη Βουλγαρία και συνάδουν με τη στρατηγική του ομίλου για στροφή των αναπτυξιακών στόχων στο εξωτερικό. «Με την υπάρχουσα ανάπτυξη στον ελλαδικό χώρο εκτιμούμε ότι θα φτάσουμε το μερίδιό μας στο 40%, το οποίο αποτελεί και "οροφή" για τη συγκεκριμένη αγορά.

Έτσι, οι δυνάμεις μας θα στραφούν πλέον στο εξωτερικό και ειδικότερα στη Βουλγαρία όπου ήδη διαθέτουμε θέση. Σε μεσοπρόθεσμη βάση τοποθετούμε τη διείσδυση στη Ρουμανία, αγορά η οποία αναμένουμε να εξορθολογιστεί στο μέλλον», σημείωσε ο κ. Βακάκης.

Τέλος, ο ίδιος υπογράμμισε ότι αν συνεχιστεί η ισχύουσα φορολογική πολιτική όσον αφορά στη φορολόγηση των μερισμάτων, η εταιρία δεν θα προβεί σε διανομή μερίσματος για τη χρήση 2010 - 2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v