Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ένας για όλους και όλοι για έναν"

Μήνυμα σύμπνοιας από τον Απ. Ταμβακάκη, ο οποίος τόνισε ότι η τράπεζα είναι εδώ για να στηρίξει την οικονομία. Εκτίμησε ότι οι επισφάλειες θα υπερβούν το 12% στην αγορά το 2011. Τι είπε για ρευστότητα.

Ένας για όλους και όλοι για έναν
"Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση και haircut του ελληνικού δημόσιου χρέους", τόνισε πριν από λίγο ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Απόστολος Ταμβακάκης, ενώ χαρακτήρισε ανόητα τα σενάρια περί επιστροφής στη δραχμή.

Σε ερώτηση εάν θα έπρεπε να γίνει επιμήκυνση του συνολικού χρέους της χώρας, είπε ότι δεν απαιτείται κάτι τέτοιο και πως "δεν βλέπω γιατί πρέπει να δημιουργήσουμε ανασφάλεια στις αγορές".

"Στόχος μας ως κράτος πρέπει να είναι η προσπάθεια επιστροφής στις αγορές, ενώ πρέπει να σκεφτούμε και να υλοποιήσουμε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο όμως για να αποδώσει χρειάζεται χρόνο και προς το παρόν καλούμαστε να έχουμε γρήγορες και άμεσες νίκες στα δημοσιονομικά", συμπλήρωσε ο κ. Ταμβακάκης.

Ερωτηθείς για την αιμορραγία των καταθέσεων και εάν αυτή θα συνεχιστεί το 2011, αρνήθηκε να κάνει προβλέψεις, ενώ για το 2010 είπε, ότι πέρα από τις καταθέσεις που έφυγαν από τη χώρα, ο προβληματισμός έγκειται στο ότι παρατηρείται φαινόμενο καψίματος καταθέσεων, δηλαδή νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω των οικονομικών δυσκολιών τρώνε από τα έτοιμα.

"Τα χειρότερα στο μέτωπο των επισφαλειών θα τα δούμε την επόμενη χρονιά. Εκτιμώ ότι το 2011 οι επισφάλειες στο σύνολο της αγοράς θα διαμορφωθούν άνω του 12%. Το 2010, οι επισφάλειες της Εθνικής θα ανέλθουν στο 9% και της αγοράς στο 10%", τόνισε.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι "δεδομένης της κατάστασης αυτής δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, πρέπει να κρατήσουμε ψηλά τις προβλέψεις και τον δείκτη κάλυψης των επισφαλειών και να εντείνουμε τις προσπάθειες αναχρηματοδότησης, δίνοντας ανάσα σε αυτούς που πρέπει, ώστε να ελαφρύνουμε το cash flow για να μπορούν να μας αποπληρώσουν όταν θα έρθουν καλύτερες μέρες. Στην προσπάθεια αυτή, της διαχείρισης των επισφαλειών, ο όμιλος της Εθνικής αναμένει το 2011 βελτίωση των εισπράξεων".

Στο μέτωπο της ρευστότητας, η Εθνική Τράπεζα διαθέτει 9 δισ. ευρώ απόθεμα ενεχύρων για πρόσβαση στην ΕΚΤ. Επίσης, θα αντλήσει 4,1 δισ. ευρώ από τον νέο πυλώνα των 25 δισ.

Παράλληλα, έχει γραμμές χρηματοδότησης 5,5 δισ. ευρώ, τα οποία ήδη χρησιμοποιεί και διαθέτει ισόποσες ανοιχτές γραμμές μέχρι το τέλος του 2010.

Ταυτόχρονα, θα αντλήσει 1 - 1,2 δισ. ευρώ από την πώληση του 20% - 25% της Finansbank, διαδικασία η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Ο όμιλος της ΕΤΕ έχει προχωρήσει σε νέες εκταμιεύσεις 4,2 δισ. ευρώ το 2010, εκ των οποίων 1,2 δισ. ευρώ στεγαστικά, 1,3 δισ. ευρώ σε καταναλωτικά και μικρομεσαίες και 1,7 δισ. ευρώ σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

"Η τράπεζα είναι εδώ για να στηρίξει την οικονομία και τους πελάτες, να χορηγεί δάνεια, αλλά με προσοχή", σημείωσε ο επικεφαλής της ΕΤΕ.

Αναφερόμενος στον ανταγωνισμό, είπε ότι η κρίση δεν αφήνει περιθώρια για μικροπολιτικούς ανταγωνισμούς. "Ένας για όλους και όλοι για έναν", τόνισε χαρακτηριστικά. "Εμείς στην Εθνική θέλουμε να πηγαίνουν όλοι καλά, γιατί στην κρίση πρέπει να σκέφτεσαι διπλά εάν πρέπει να κάνεις κακό ή όχι στον άλλον", υπονοώντας ότι η Εθνική θα είχε τη δυνατότητα να κάνει πόλεμο επιτοκίων στις καταθέσεις, αλλά σεβόμενη τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες δεν το πράττει.

Για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων τόνισε ότι μπορεί να λειτουργήσει υπό τρεις προϋπουθέσεις: να μην υπάρχει φόβος στην αγορά για την οικονομία της χώρας, να κρατηθεί η ανωνυμία και να μην πιστεύεται ότι θα συνεχιστεί η ατιμωρησία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v