Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σενάρια αποχώρησης για την Verbund Ελλάδας

Στα χέρια της εταιρίας συμμετοχών Heribor Holdings LTD περνά το ποσοστό ύψους 55% που κατέχει η αυστριακή εταιρία ηλεκτρισμού Verbund, στη μικτή ελληνική θυγατρική της Verbund-Energa.

Σενάρια αποχώρησης για την Verbund Ελλάδας
Στα χέρια της εταιρίας συμμετοχών Heribor Holdings LTD περνά το ποσοστό ύψους 55% που κατέχει η αυστριακή εταιρία ηλεκτρισμού Verbund, στη μικτή ελληνική θυγατρική της Verbund-Energa, που ιδρύθηκε το 2006 και δραστηριοποιείται στη λιανική αγορά ρεύματος από το 2009.

Η εξέλιξη αυτή πιστοποιείται επισήμως από την αίτηση που έχει καταθέσει η ελληνική θυγατρική προς τη ΡΑΕ, ζητώντας την τροποποίηση των αδειών που διαθέτει ως προς τη μετοχική της σύνθεση αλλά και την αλλαγή της επωνυμίας της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική αίτηση της VERBUND - AUSTRIAN POWER TRADING ENERGA HELLAS A.E., στη νέα μετοχική σύνθεση της, ποσοστό 55% (που κατείχε η Verbund) θα κατέχει η Heribor Holdings Ltd ενώ το υπόλοιπο ποσοστό του 45% παραμένει στην ελληνικών συμφερόντων εταιρία Energa. Eπίσης, ζητείται η έγκριση τροποποίησης της επωνυμίας της σε ENERGA POWER TRADING A.E.

Παρά την έμμεση δημοσιοποίηση της εξέλιξης αυτής-που πυροδότησε σενάρια για αποχώρηση της Verbund από την ελληνική αγορά-, η διοίκηση της ελληνικής θυγατρικής, με την οποία επικοινώνησε το euro2day, δεν προέβη σε περαιτέρω διευκρινήσεις, για την ταυτότητα του νέου μετόχου, της Heribor Holdings, αλλά και για το τι σηματοδοτεί η εξέλιξη αυτή.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας κ. Α. Φλώρο, επίσημες θέσεις για την μελλοντική πορεία της στην ελληνική αγορά θα δημοσιοποιηθούν τον Ιανουάριο, οπότε και θα έχουν ολοκληρωθεί τυπικές διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται ότι η Verbund Energa υπήρξε ο πρώτος εναλλακτικός πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας με στόχευση κυρίως τα εμπορικά τιμολόγια, ανταγωνιζόμενη τη ΔΕΗ.

Μετά από διένεξη που περιελάμβανε έως και ασφαλιστικά μέτρα κατά του κόστους υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ) αλλά και απειλή προστίμου για την μη πληρωμή τους από τη ΡΑΕ, η Verbund-Energa ενέδωσε τελικώς πληρώνοντας πρόσφατα το σύνολο της σχηματισμένης οφειλής της για τις ΥΚΩ προς το ΔΕΣΜΗΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v