Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέκταση χρηματοδότησης σε θυγατρικές της ΕΤΕ

Την επέκταση τριών γραμμών χρηματοδότησης, συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ, για θυγατρικές της Εθνικής Τράπεζας σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία, για να στηρίξει τον δανεισμό, υπέγραψε η EBRD.

Επέκταση χρηματοδότησης σε θυγατρικές της ΕΤΕ
Την επέκταση τριών γραμμών χρηματοδότησης, συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ, για θυγατρικές της Εθνικής Τράπεζας στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και στη Σερβία, για να στηρίξει τον δανεισμό, υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), όπως μεταδίδει το Reuters.

Όπως αναφέρεται, η United Bulgarian Bank θα λάβει 150 εκατ. ευρώ, η Banca Romaneasca 100 εκατ. ευρώ και η Vojvodjanska 100 εκατ. ευρώ από την EBRD.

"Η στήριξη των τραπεζών αυτών και της πραγματικής οικονομίας στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και στη Σερβία είναι απαραίτητη για να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάκαμψη", δήλωσε ο γενικός διευθυντής της EBRD, κ. Nick Tesseyman.

"Το project θα βοηθήσει ώστε να διασφαλιστεί μια συνεχής ροή χρηματοδότησης σε ιδιωτικές εταιρίες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε αυτές τις χώρες, που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη σε δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες", πρόσθεσε.


Η ανακοίνωση της τράπεζας

Η EBRD υπέγραψε 3 δανειακές συμβάσεις συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ με τις θυγατρικές τράπεζες της Εθνικής Τράπεζας στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και στη Σερβία, για τη χορήγηση δανείων, μέσω των παραπάνω πιστωτικών ιδρυμάτων, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις τρεις χώρες. Δυνάμει των ανωτέρω συμβάσεων, θα χορηγηθούν 150 εκατ. ευρώ στη United Bulgarian Bank (Βουλγαρία), 100 εκατ. στην Banca Romaneasca (Ρουμανία) και 100 εκατ. στη Vojvodjanska Banka (Σερβία).

Οι πιστώσεις της EBRD προς τη United Bulgarian Bank, την Banca Romaneasca και τη Vojvodjanska Banka είναι μακροπρόθεσμης διάρκειας, εμπλουτίζουν τη χρηματοδοτική τους βάση, διαφοροποιούν και επιμηκύνουν τις υποχρεώσεις τους και υποστηρίζουν τη δυνατότητά τους να συνεχίσουν να δανείζουν τις οικονομίες των χωρών αυτών.

"Η EBRD εκφράζει την ικανοποίησή της για την επέκταση της συνεργασίας της με την Εθνική Τράπεζα, συνεργασία μέσω της οποίας αυξάνει τη διαθέσιμη ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και στη Σερβία, στην τρέχουσα συγκυρία, όπου η οικονομική ανάκαμψη παραμένει σχετικά εύθραυστη", δήλωσε ο κ. Nick Tesseyman, business group director της EBRD

Εθνική Τράπεζα και η EBRD έχουν συνεργαστεί στενά στο παρελθόν ώστε να υποστηρίξουν τις οικονομίες της ανατολικής Ευρώπης μέσω του τραπεζικού τομέα. Η Πρωτοβουλία της Βιέννης μας δίνει μία ακόμα ευκαιρία να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με την EBRD προκειμένου να ενισχύσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα στις χώρες αυτές, σε μια εποχή όπου οι οικονομίες τους ανακάμπτουν από την κρίση", ανέφερε ο κ. Άγις Λεώπουλος, γενικός διευθυντής των διεθνών δραστηριοτήτων της Εθνικής Τράπεζας.

Το εν λόγω χρηματοδοτικό πακέτο, που θα διατεθεί σε δύο ισόποσες δόσεις, αποτελεί τμήμα του κοινού σχεδίου δράσης διεθνών οικονομικών οργανισμών και συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων παρόμοιων πιστώσεων προς θυγατρικές σημαντικών δυτικοευρωπαϊκών τραπεζικών ομίλων τους τελευταίους 18 μήνες. Στο πλαίσιο του κοινού σχεδίου δράσης διεθνών οικονομικών οργανισμών, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2009, η EBRD, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποφάσισαν να διαθέσουν 24,5 δισ. ευρώ σε μία διετία για την υποστήριξη των οικονομιών της ανατολικής Ευρώπης μέσω του τραπεζικού τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v