Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Διευκρινίσεις για διακοπή ρεύματος στη Ρόδο

Σε διευκρινιστική ανακοίνωση προχώρησε σήμερα η ΔΕΗ σχετικά με τη γενική διακοπή ηλεκτροδότησης της Ρόδου που προκλήθηκε την Πέμπτη, 2/12/2010.

ΔΕΗ: Διευκρινίσεις για διακοπή ρεύματος στη Ρόδο
Σε διευκρινιστική ανακοίνωση προχώρησε σήμερα η ΔΕΗ σχετικά με τη γενική διακοπή ηλεκτροδότησης της Ρόδου που προκλήθηκε την Πέμπτη, 2/12/2010.

Αναλυτικά, σχετικά με τη γενική διακοπή ηλεκτροδότησης της Ρόδου που προκλήθηκε την Πέμπτη, 2.12.2010, από τη ΔΕΗ ΑΕ ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Στις 17.50 μ.μ., κατά την διάρκεια χειρισμών στους Αποζεύκτες Ζυγών 66 kV του Υποσταθμού Υψηλής Τάσης του ΑΗΣ Σορωνής ενεργοποιήθηκε προστασία του διασυνδετικού διακόπτη Ζυγών λόγω απρόσμενης κακής λειτουργίας ενός παλαιού Αποζεύκτη, με αποτέλεσμα την απώλεια του Υποσταθμού και την κατάρρευση ολοκλήρου του ηλεκτρικού συστήματος. Άμεσα κινητοποιήθηκε το τεχνικό προσωπικό της Επιχείρησης και η επανατροφοδότηση των πελατών άρχισε στις 18.30μμ και ολοκληρώθηκε στις 20.10 μμ.

Σημειώνεται ότι, το συμβάν αυτό δεν συσχετίζεται με τη γενική διακοπή του ηλεκτρικού συστήματος Ρόδου που έγινε την προηγούμενη ημέρα. Τα δύο αυτά γεγονότα όμως, δείχνουν πόσο ευάλωτο είναι το ηλεκτρικό σύστημα Ρόδου, που οφείλεται στη γήρανση των εγκαταστάσεων του Δικτύου Υψηλής Τάσης, στην έλλειψη εφεδρειών, καθώς και στην παλαιότητα Μονάδων Παραγωγής.

Επισημαίνεται ότι, οι αρμόδιες Υπηρεσίες της ΔΕΗ είχαν δρομολογήσει ήδη από το 2007 την κατασκευή νέων έργων Υποσταθμών και Γραμμών Υψηλής Τάσης για την αναβάθμιση του συστήματος Ρόδου από τα 66 kV στα 150 kV, συνολικού προϋπολογισμού 70 εκ. € περίπου. Παράλληλα, η Επιχείρηση έχει προγραμματίσει την ανάπτυξη της παραγωγής, τόσο με την εγκατάσταση φορητών Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών, συνολικής ισχύος 25 MW στον ΑΗΣ Σορωνής, όσο και με την κατασκευή νέου Σταθμού στη Νότια Ρόδο, συνολικής ισχύος 120 MW και προϋπολογισμού 183 εκ. €.

Ο νέος Σταθμός, καθώς και οι νέοι Υποσταθμοί κλειστού τύπου στον ΑΗΣ Σορωνής και στην πόλη της Ρόδου, αλλάζουν ριζικά τη δομή του συστήματος. Τα έργα αυτά είχαν προγραμματισθεί να λειτουργούν το 2010, ανατέθηκαν σε Αναδόχους, ωστόσο δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η κατασκευή τους λόγω αντιδράσεων τοπικών Φορέων. Η καθυστέρηση τους έχει οδηγήσει σε οριακό επίπεδο την λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος, με μεγάλη πιθανότητα διακοπών σε συνθήκες τυχαίων ανωμαλιών, ιδιαίτερα σε περιόδους υψηλής ζήτησης.

Για την αποφυγή παρόμοιων συμβάντων είναι αναγκαία η άμεση απεμπλοκή των προαναφερόμενων έργων ανάπτυξης και αναβάθμισης του ηλεκτρικού συστήματος Ρόδου. Η τοπική κοινωνία και οι Αρχές του νησιού πρέπει να στηρίξουν ένθερμα τις προσπάθειες των Υπηρεσιών της ΔΕΗ για την υλοποίηση των έργων προκειμένου να διασφαλισθεί η αδιάλειπτος ηλεκτροδότηση των καταναλωτών.

Η ΔΕΗ ζητάει συγνώμη για την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι καταναλωτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v